Bronzas medaļnieki Latvijas hokeja izlase dodas uz pasaules čempionātu Čehijā. 09.05.2024

Latvijas hokeja izlase sestdien, 11. maijā, Čehijas pilsētā Ostravā uzsāks 27. pasaules čempionātu pēc kārtas spēcīgāko divīzijā, bet pirmo reizi ...

gallery icon
Hokejs
2024. gada 9. maijs, 11:14

FOTO: ar medaļas nastu, bet lielām ambīcijām. Latvijas hokeja izlase dodas uz pasaules čempionātu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase sestdien, 11. maijā, Čehijas pilsētā Ostravā uzsāks 27. pasaules čempionātu pēc kārtas spēcīgāko divīzijā, bet pirmo reizi - medaļnieku statusā.

Ceturtdienas rītā Latvijas hokeja izlase no lidostas "Rīga" devās uz Ostravu, kur jau sestdien aizvadīs pasaules čempionāta pirmo maču pret Poliju. Atšķirībā no iepriekšējiem šoreiz lidostā no hokejistiem atvadījās tikai paši tuvākie, bet oficiālā atvadīšanās no līdzjutējiem notika jau trešdienas vakarā tirdzniecības centrā "Akropole", kur ikviens gribētājs varēja hokejistiem novēlēt labus vārdus un veiksmi, bez kuras atkārtot kaut daļu no pērn iespētā diez vai izdosies.

Fani satiek Latvijas hokeja izlasi Akropolē 08.05.24.

gallery icon

Šogad Latvijas izlasei nav trūkuši izaicinājumi ar sastāvu, jo savainojumu dēļ izlasei palīdzēt nevar Krstiāns Rubīns, Rūdolfs Balcers, Ronalds Ķēniņš, Andris Džeriņš un citi, bet neesoša līguma nacionālajā hokeja līgā (NHL) dēļ palīdzēt nevar arī Zemgus Girgensons. Tāpat trīs mūsu hokejistu - Artūra Šilova, Teodora Bļugera (abi Vankūveras "Canucks") un Uvja Balinska (Floridas "Panthers") turpina cīņu par Stenlija kausu. Tāpat atšķirībā no iepriekšējā gada liela daļa pieredzējušo hokejistu kopā ar izlasi pavadījuši neilgu laiku, jo bija aizņemti savos klubos. Pērn komandas kodols trenējās jau no pirmās dienas.

Pārbaudes spēles, kuras gan lielākoties tika aizvadītas ar daudz jauno spēlētāju bez lielo turnīru pieredzes, parādīja, ka viegli nebūs ne pret vienu komandu čempionātā. Pirmajos divos pārbaudes mačos latvieši ar 3:2 pēcspēles metienos pieveica ne to spēcīgāko Austrijas izlasi, tad sekoja divi zaudējumi ar 2:3 somiem un smagas neveiksmes viesos 1:5 un 0:4 pret Šveices valstsvienību. Pēdējās divās pārbaudes spēlēs savu līdzjutēju priekšā Latvijas hokejisti ar 0:1 zaudēja un ar 8:0 sagrāva Norvēģijas izlasi. Tikai pēdējais mačs apmierināja Vītoliņu un galvenais treneris sacīja, ka šādi būs jāspēlē no pirmās minūtes arī Čehijā.

Hokeja izlase sagrauj norvēğus pārbaudes spēlē 04.05.24.

gallery icon

No tiem spēlētājiem, kas pērn kaklā kāra bronzas godalgas, ierindā palikuši 17, bet no šī gada papildinājumiem debijas čempionāts varētu būt septiņiem - vārtsargam Ērikam Vītolam, aizsargam Ērikam Komulam, kā ar uzbrucējiem Haraldam Eglem, Raivim Ansonam un Eduardam Tralmakam, Martinam Laviņam un Fēliksam Gavaram.

Latvijas hokeja izlase pirmajā mačā tiksies ar nominālo grupas pastarīti Poliju. Lielākā daļa no Polijas valstsvienības pārstāvjiem ikdienā spēlē vietējā līgā, taču Čehijas ekstralīgas vienību Litvīnovas "Verva" (spēlēja vienā klubā ar Kristapu Zīli un Jāni Jaku) pārstāv Pāvels Zigmunds, bet Kamils Valega - Tršinecas "Ocelārži". Tāpat viens no vārtsargiem Davids Zabolotnijs (nomināli pirmais numurs) un aizsargs Pāvels Droņa šosezon spēlēja Vācijas pēc spēka otrā līgā, kamēr Kanādā Rietumu Hokeja līgā (WHL) sacentās uzbrucējs Kšištofs Maciašs.

Interesanti, ka neviens no Polijas izlases vārtsargiem nav dzimis Polijā. Tomāšs Fučiks ir no Čehijas, Džons Marejs no ASV, bet Dāvids Zabolotnijs no Vācijas. Visi viņi gan lielāko daļu savas profesionālās karjeras pavadījuši Polijas klubos.

Polijas čempionātā, kurā pēdējos gados līmenis krietni audzis, šosezon spēlēja arī seši Latvijas hokejisti – Daņila Larionovs, Deniss Fjodorovs, Kristaps Jākobsons (kļuva par čempionu), Ričards Bernhards, Raivo Freidenfelds un Pauls Svars - neviens no šiem vīriem Latvijas izlases kandidātu sarakstā nebija.

Latvijas hokeja izlases spēlētājus pēc spēles sagaida fanu pulks

gallery icon

Otrdien pēdējā pārbaudes spēlē poļi ar 1:3 piekāpās Dānijai. Pasaules čempionāts Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā norisināsies no 10. līdz 26. maijam. Polijas valstsvienība būs Latvijas izlases pretiniece B apakšgrupā Ostravā, kur spēlēs arī ASV, Vācija, Slovākija, Francija, Zviedrija un Kazahstāna.

Savukārt A apakšgrupā Prāgā spēlēs mājinieki čehi, pagājušā gada čempioni kanādieši, Somija, Šveice, Dānija, Norvēģija, Austrija un Lielbritānija. Pirmās spēles tiks aizvadītas jau 10.maijā, kad A apakšgrupā spēkus samēros Šveice pret Norvēģiju un mājinieki čehi pret Somiju, kamēr B apakšgrupā Slovākija tiksies ar pagājušā gada vicečempioni Vāciju, bet Zviedrijas hokejisti spēlēs ar ASV izlasi.

Latvijas izlasē galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam palīdz treneri Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Petri Nummelins, Ville Peltonens, Raimonds Vilkoits, video treneris Pēteris Groms un fiziskās sagatavotības speciālists Ēriks Visockis.

2024. gada čempionāts Prāgā un Ostravā norisināsies no 10. līdz 26. maijam. Latvijas hokeja izlase savu pirmo maču aizvadīs 11. maijā plkst. 17.20 pret Poliju, bet dienu vēlāk tajā pašā laikā pret Franciju. 14. maijā Latvijas hokejisti plkst. 17.15 spēkosies ar Kazahstānu, bet diennakti vēlāk uzsāks spēli ar pasaules vicečempioniem Vāciju. 18. maijā plkst. 13.20 Latvijas izlasei spēle pret vieniem no galvenajiem favorītiem zviedriem, bet nākamajā dienā plkst. 21.20 pret Slovākiju – uz šo maču visas biļetes jau ir izpārdotas. Grupu turnīru mūsu hokejisti noslēgs 21. maijā plkst. 17.20 ar spēli pret ASV, ko apspēlēja pērn pasaules čempionāta bronzas mačā.

Latvijas hokeja izlases spēļu kalendārs (visi mači skatāmi LTV7)

11. maijs 17.20 Latvija – Polija

12. maijs 17.20 Latvija – Francija

14. maijs 17.15 Latvija – Kazahstāna

15. maijs 17.15 Latvija – Vācija

18. maijs 13.20 Latvija – Zviedrija

19. maijs 21.20 Latvija – Slovākija

21. maijs 17.20 Latvija – ASV

23. maijs 16.20 un 21.20 ceturtdaļfināla spēles

25. maijs 14.20 un 18.20 pusfināla spēles

26. maijs 15.20 un 20.20 medaļu spēles

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Ēriks Vītols (Keurū "KeuPa", Somija), Kristers Gudļevskis (Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins", Vācija);

aizsargi - Jānis Jaks, Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Markuss Komuls (Truā-Rivjēras "Lions", Kanāda), Ralfs Freibergs (Hradeckrālovas "Mountfield"), Oskars Cibuļskis (Herningas "Blue Fox", Dānija), Kārlis Čukste (Jēvles "Brynas", Zviedrija);

uzbrucēji - Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Renārs Krastenbergs (Grācas "99ers", Austrija), Haralds Egle (Liptovski Mikulāšas "MHK 32", Slovākija), Martins Laviņš (Ņūhempšīras Universitāte, NCAA), Fēlikss Gavars (Sv. Lorenca Universitāte, NCAA), Dans Ločmelis (Masačūsetsas Universitāte Emerstā, NCAA), Kaspars Daugaviņš (Mihalovces "Dukla", Slovākija), Eduards Tralmaks (Kladno "Rytīrži", Čehija), Raivis Ansons (Vilksbāras/Skrentonas "Penguins", AHL), Miks Indrašis (Jēvles "Brynas", Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Šellefteo AIK, Zviedrija), Rodrigo Ābols (Engelholmas "Rogle", Zviedrija).

Sagaidāms, ka čempionāta pirmajiem mačiem netiks pieteikti Vītols, Bergmanis un Laviņš, jo treneri turpina cerēt uz papildinājumu no NHL. Maz gan ticams, ka Stenlija kausa izcīņas otrajā kārtā iekļuvušie Latvijas hokejisti varētu pagūt pievienoties izlasei. Tāpat čempionāta pirmajos divos mačos izlasei nevarēs palīdzēt pērn valstsvienībā lieliski debitējušais Dans Ločmelis, kuram divu spēļu diskvalifikācija par U-20 pasaules čempionātā izdarīto pārkāpumu.