foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Šmita lieliskā 4. ceturtdaļa neglābj "Žalgiri"; Šiliņam superspēle FIBA Eiropas kausā
Rolands Šmits, kā jau šosezon ierasts, bija viens no Kauņas "Žalgiris" galvenajiem trumpjiem uzbrukumā.
Basketbols
2023. gada 16. novembris, 10:31

Šmita lieliskā 4. ceturtdaļa neglābj "Žalgiri"; Šiliņam superspēle FIBA Eiropas kausā

Jauns.lv

Latvijas basketbolists Rolands Šmits trešdien guva 15 punktus ULEB Eirolīgas astotās kārtas spēlē, kurā viņa pārstāvētā Kauņas "Žalgiris" komanda piedzīvoja zaudējumu.

"Žalgiris" viesos ar rezultātu 71:73 (15:13, 24:23, 13:17, 19:20) mača galotnē piekāpās Atēnu "Panathinaikos" un cieta ceturto neveiksmi pēc kārtas.

Lauvas tiesu no iespētā jeb 12 punktus Šmits guva ceturtajā ceturtdaļā, kurā realizēja trīs tālmetienus. Pamatlaika pēdējā minūtē gan viņa laukumā nebija, jo 62 sekundes pirms finālsvilpes latvietis uzbrukumā pārkāpa noteikumus pret Matisu Lesoru un tika pie savas piektās piezīmes.

Laukumā pavadītajās 20 minūtēs un 19 sekundēs Šmits realizēja vienu no trīs divpunktu metieniem, visus četrus tālmetienus un savu vienīgo soda metienu. Valmierieša kontā bija arī divas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viens izprovocēts noteikumu pārkāpums un 11 efektivitātes koeficienta punkti.

Šmits bija rezultatīvākais "Žalgiris" komandā, bet desmit punktus guva un astoņas atlēkušās bumbas izcīnīja Arns Butkevičs. 

Uzvarētājiem 19 punktus guva un sešas atlēkušās bumbas izcīnīja Konstantins Mitolu, 16 punktus guva Kosts Sluks, 13 - Lesors, kuram arī septiņas kļūdas, bet desmit punkti bija Džerianam Grāntam. "Žalgiris" audzēknis Marjus Grigonis guva septiņus punktus un ar soda metienu uzstādīja galarezultātu.

"Žalgiris" ar trīs uzvarām astoņās spēlēs ir 14. pozīcijā, bet "Panathinaikos" ar četriem panākumiem ir astotā. Lukas Banki vadītā Boloņas "Virtus" iekrājusi bilanci 6-2, kas dod trešo vietu.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvada divu apļu turnīru, labākajām sešām iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā 11. reizi par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiakos".

Mejeris un Gražulis rezultatīvi savstarpējā cīņā

Tikmēr Andrejs Gražulis un Mareks Mejeris ULEB Eirokausa septītās kārtas mačā, kurā savā starpā spēlēja abu pārstāvētās komandas, guva attiecīgi 15 un 11 punktus.

Mejeris ar Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" komandu viesos ar rezultātu 98:60 (34:13, 11:19, 26:8, 27:19) sagrāva Gražuļa pārstāvēto Trento "Aquila".

Mejeris 16 minūtēs un 14 sekundēs grozā raidīja četrus no astoņiem divpunktu metieniem un trīs no četriem soda metieniem, netrāpīja vienīgo tālmetienu, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, divreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes, iekrāja 14 efektivitātes koeficienta punktus un pozitīvu +/- rādītāju (+12).

Gražulis laukumā pavadītajās 23 minūtēs un 53 sekundēs izpildīja tikai tālmetienus, darot to ar teicamu precizitāti - pieci no sešiem jeb 83%. Tāpat kā Mejeris, arī viņš izcīnīja astoņas bumbas zem groziem, pievienojot arī vienu rezultatīvu piespēli, divas kļūdas, vienu piezīmi, vienu izprovocētu noteikumu pārkāpumu, labāko efektivitātes koeficientu komandā (20) un negatīvu +/- rādītāju (-32).

Uzvarētājiem 21 punktu guva un deviņas atlēkušās bumbas izcīnīja Deniss Sīlijs, bet 14+12 šajās ailēs sakrāja Karels Guzmans, kurš arī atdeva piecas rezultatīvas piespēles. Mājiniekiem rezultatīvākais spēlētājs bija Gražulis.

"U-Banca Transilvania" ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ieņem otro vietu B apakšgrupā, kur piektā ir Roberta Blumberga pārstāvētā Saloniku "Aris" un septītā - "Aquila", abām izcīnot pa trīs uzvarām. Visās septiņās spēlēs zaudējusi Oskara Hlebovicka pārstāvētā Vroclavas "Šlask".

A grupā Artūra Žagara pārstāvētā Viļņas "Wolves" ar trīs uzvarām sešos mačos ir piektā, bet Rīgā bāzētā Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey" ar tikpat uzvarām septiņās cīņās ieņem astoto pozīciju.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Strautiņš sekmē trešo uzvaru

Savukārt Artūrs Strautiņš tguva desmit punktus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas trešajā spēlē, viņa pārstāvētajai Tortonas "Derthona" komandai svinot trešu uzvaru.

Itālijas klubs savā laukumā ar rezultātu 91:84 (30:21, 16:16, 26:16, 19:31) uzveica Bosnijas un Hercegovinas vienību "Igokea".

Strautiņš, laukumā pavadot 17 minūtes un 24 sekundes, realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem un bija nekļūdīgs abos divos tālmetienos un divos soda metienos. Tāpat viņš izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, vienreiz pārkāpa noteikumus, pārtvēra vienu bumbu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+6) un 16 efektivitātes koeficienta punktiem.

Mājiniekiem ar 19 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām atzīmējās Leons Radoševičs, bet viesiem 16 punktus guva Nikola Maričs.

"Derthona" uzvarējusi visās trīs aizvadītajās spēlēs, divas uzvaras guvusi Rodiona Kuruca pārstāvētā Mursijas UCAM, viens panākums ir Bursas "Tofas" basketbolistiem, bet visās trīs spēlēs zaudējusi "Igokea".

Tikmēr Izraēlas basketbola komanda Holonas "Hapoel" "Arēnā Rīga" mājas spēlē ar rezultātu 84:79 (22:14, 21:19, 24:26, 17:20) uzvarēja Lugo "Rio Breogan" no Spānijas.

Holonas komandā ar 19 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām atzīmējās Amine Nua, bet 15 punktus guva un piecas rezultatīvas piespēles atdeva 2015. gada Latvijas čempions "VEF Rīga" rindās Kelvins Heriss. Pretiniekiem 21 punktu guva Stefans Momirovs.

Mačs aizritēja bez skatītāju klātbūtnes.

Pirms spēles "Hapoel" basketbolisti bija uzvilkuši kreklus ar komandas līdzjutēju Biodecu ģimenes pārstāvjiem, kuri tika nolaupīti "Hamas" uzbrukumā Izraēlai. Tāpat uz "Arēnas Rīga" krēsliem bija novietotas fotogrāfijas ar visiem nolaupītajiem.

Pagājušajā nedēļā FIBA lēma, ka "Hapoel" mājas spēles aizvadīs Rīgā. Pēc cīņas pret "Rio Breogan" vienību "Hapoel" komandai Rīgā paredzētas mājas spēles 6. decembrī plkst.21 ar iepriekšējās sezonas čempioni Bonnas "Telekom" no Vācijas un 20. decembrī plkst.21 ar "Bursaspor" no Turcijas.

Holonas un Bonnas komandām ir pa divām uzvarām divos un trīs mačos, Lugo vienība uzvarējusi vienā no trīs cīņām, bet "Bursaspor" zaudējusi abos aizvadītajos dueļos.

Pamatturnīrā, tāpat kā iepriekšējā sezonā, pirmajā posmā 32 komandas ir sadalītas astoņās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas nodrošinās vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tiks noskaidrotas "play-in" kārtā, kurā piedalīsies otro un trešo vietu grupā ieņēmušās vienības.

Maijā par čempioni tika kronēta Vācijas komanda Bonnas "Telekom", kas finālā ar 77:70 uzvarēja Jeruzalemes "Hapoel".

Šiliņa rekordspēlē neizdodas uzvarēt

Tikmēr Kārlis Šiliņš FIBA Eiropas kausa sezonas piektajā spēlē guva 31 punktu un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, viņa pārstāvētajam Vācijas klubam "Gottingen" piedzīvojot pirmo zaudējumu, kamēr Roberts Stumbris bija tuvu "triple-double" Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" komandas uzvarā.

Getingenes basketbolisti savā laukumā ar rezultātu 104:109 (23:15, 23:26, 24:26, 21:24, 13:18) papildlaikā zaudēja Itālijas A sērijas vienībai "Varese".

Šiliņš, spēlējot 31 minūti un četras sekundes, grozā raidīja 12 no 15 divpunktu metieniem, vienu no trīs tālmetieniem un četrus no pieciem soda metieniem, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, divreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva četras kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, iekrāja labāko +/- rādītāju komandā (+8) un tika pie 36 efektivitātes koeficienta punktiem.

Vēl mājiniekiem 18, 17 un 16 punktus guva attiecīgi Umoja Gibsons, Zaks Ensmingers un Fedors Žugičs.

Uzvarētājiem ar 29 punktiem, desmit rezultatīvām piespēlēm un septiņām atlēkušajām bumbām izcēlās Olivjē Hanlans, 22 punktus guva Geibs Brauns un 17 pievienoja Dāvide Moreti.

I apakšgrupā "Varese" un "Gottingen" uzvarējušas četrās no piecām spēlēm, bet pa vienam panākumam guvušas Tbilisi TSU un Nikosijas "Keravnos".

Tikmēr Stumbris guva 20 punktus, izcīnīja desmit atlēkušās bumbas un atdeva deviņas rezultatīvas piespēles mačā, kurā Nīderlandes vienība "Heroes Den Bosch" mājās ar rezultātu 109:91 (27:21, 28:15, 24:27, 30:28) pārspēja Kosovas komandu "Peja".

Stumbris 35 minūtēs un 36 sekundēs realizēja četrus no sešiem divpunktu metieniem un četrus no astoņiem tālmetieniem, divreiz pārkāpa noteikumus, piecreiz kļūdījās, pārtvēra vienu bumbu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+13) un 29 efektivitātes koeficienta punktiem.

Uzvarētājiem 30 punktus guva Deriks Feners un ar 26 punktiem piebalsoja Ostins Praiss. Pretiniekiem 31 punktu guva Džejs Čendlers, bet 23 punkti un desmit bumbas zem groziem bija Džastinam Deivisam.

H apakšgrupā visās piecās spēlēs uzvarējusi Kemnicas "Niners", pa diviem panākumiem ir Stargardas "PGE Spojnia" un "Peja" basketbolistiem, bet viena uzvara ir "Heroes Den Bosch" komandai.

Savukārt Artjoms Butjankovs guva astoņus punktus, kamēr Baku "Sabah" viesos ar rezultātu 80:99 (15:29, 17:33, 21:20, 27:17) zaudēja Stambulas "Bahcesehir College".

Butjankovs spēlēja 23 minūtes un vienu sekundi, realizēja trīs no desmit divpunktu metieniem un abus soda metienus, bet nerealizēja abus tālmetienus, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, iekrāja labāko +/- rādītāju komandā (+13) un tika pie sešiem efektivitātes koeficienta punktiem.

D apakšgrupā pa četrām uzvarām piecās cīņās svinējušas "Nymburk" un "Bahcesehir College", bet pa vienai uzvarai ir "Mornar Bar" un "Sabah" basketbolistiem.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs otrajā posmā, kur 16 komandas tiks sadalītas četrās grupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.