foto: Edijs Pālens/LETA
Pasaules čempionāta bronzas medaļu ceļš: no Latvijas uz Somiju un atpakaļ ar iepriekš iegravētu vārdu “Latvija”
Miks Indrašis pēc pasaules čempionāta bronzas medaļas izcīnīšanas.
Hokejs
2023. gada 30. maijs, 17:07

Pasaules čempionāta bronzas medaļu ceļš: no Latvijas uz Somiju un atpakaļ ar iepriekš iegravētu vārdu “Latvija”

Jauns.lv

Latvijas hokeja līdzjutēji un teju visa mūsu sabiedrība turpina no sirds priecāties par 28. maija pēcpusdienā izcīnītajām hokeja pasaules čempionāta bronzas medaļām, tomēr tikai retais zina, ka godalgas patiesībā tika ražotas Latvijā – varbūt tā arī bija mūsu hokejistu veiksmes formulas iztrūkstošā detaļa.

Kā vēsta pasaules čempionāta rīkotāji, unikālo medaļu autors ir somu dizainers Marko Salonens. Autors mēģinājis radīt dziļuma dimensiju un kustības sajūtu. Dizains imitē augšupejošas arēnas tribīnes ar slidotavu centrā. Skatītāji ir, bija un būs neatņemama pasaules čempionāta sastāvdaļa, tāpēc medaļa ir veltīta faniem un viņu būtiskajai lomai sportā.

foto: Pasi Mennander / Suomen Jääkie
2023. gada pasaules čempionāta medaļas.

Tomēr tagad atklājies, ka Salonena ideju realizēt uzticēts tika Latvijas uzņēmumam “Geka”, kas ne vien izgatavoja lentas godalgām, bet arī pašas medaļas. Bauskā radītais uzņēmums jau vairākus gadus ir ierīkojis veikalu arī Rīgā, Kalnciema ielā.

Medaļas diametrs ir 100 milimetri, bet biezums - 15 milimetri. Medaļas kopējais svars ir 350 gramu. Tās vizuāli atspoguļo kustību un atmosfēru hokeja arēnā, galveno uzmanību pievēršot skatītājiem un viņu nerimstošajam atbalstam komandām. Skatītāju iekļaušana dizainā ir īpaši nozīmīga, ņemot vērā, ka vēl nesen sporta pasākumi bija jārīko bez līdzjutēju klātbūtnes.

Salonens, kurš veidoja iepriekšējā gada pasaules čempionāta vizuālo identitāti, ir lepns, ka viņam šoreiz tika uzticēta medaļas dizaina izstrāde.

foto: Pasi Mennander / Suomen Jääkie
2023. gada pasaules čempionāta zelta medaļa.

Uz medaļām, kā jau ierasts, tika norādīts arī sacensību gads un abas rīkotājvalstis – Somija un Latvija. Līdz ar to vārds “Latvija” uz medaļām bijis jau labu laiku pirms sacensību sākuma. Arī Somijai pērn izdevās tikt pie medaļām ar savas valsts nosaukumu uz tām virsū. Pagājušā gada godalgu autors bija somu dizainers bija Pauli Maronens.

foto: IIHF
2022. gada pasaules čempionāta medaļas.

“Latvijas” vārds medaļas rotāja arī iepriekšējā mūsu rīkotajā hokeja pasaules čempionātā 2021. gadā, kad dizaina izstrādē bija cieši iesaistīts “Latvijas monētu nams”, tomēr pati kalšana notika Norvēģijas kaltuvē, kur tiek radītas arī Nobela prēmijas godalgas. Varbūt tā bija trūkstošā detaļa līdz panākumiem.

foto: IIHF
2021. gada pasaules čempionāta medaļas.

FOTO: izcilākā diena Latvijas hokeja vēsturē — izcīnītas bronzas medaļas pasaules čempionātā, 2023. gada 28. maijs

Spēlē par bronzas medaļām Latvija papildlaikā pieveic vareno ASV, 2023. gada 28. maijs

gallery icon
24