foto: AP/Scanpix
Pat miljonāriem jāaizdomājas, vai var atļauties. Sporta fani pārsteigti par vājprātīgām cenām ēdienkartēs
Ātrās uzkodas sporta līdzjutējiem Ziemeļamerikā ir neatņemama sacensību vērošanas sastāvdaļa. Nu šī kultūra pamazām iesakņojas arī pie mums. Attēlā beisbola fanu gardumi.
Citi sporta veidi
2023. gada 10. maijs, 16:57

Pat miljonāriem jāaizdomājas, vai var atļauties. Sporta fani pārsteigti par vājprātīgām cenām ēdienkartēs

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē ASV kūrortpilsētā Maiami tika aizvadīts šīs sezonas Pirmās formulas (F-1) piektais posms. Amerikāņi to vēlreiz bija pataisījuši par apbrīnojamu šovu, tiesa, ne ikvienam interesentam pieejamu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējās sezonās F-1 popularitāte ir strauji kāpusi un ne vien sasniegusi deviņdesmito gadu pīķi, bet tam krietni jau pārkāpusi pāri. Liela daļa “vainas” tajā jāuzņemas straumēšanas platformai “Netflix”, kas radījusi dokumentālo seriālu (tiesa, ar diezgan daudz mākslinieciskiem efektiem), kas piesaistījis šim autosporta seriālam nebijušu auditoriju. Par vienu no kulminācijas posmiem tagad kļuvušas sacensības Maiami, kas, šķiet, jau ietekmes ziņā apsteigušas leģendāro Monako “Grand Prix”.

Jau pagājušajā gadā amerikāņi bija piedomājuši pie fantastiska tusiņa radīšanas ap visu notiekošo. Gar trasē izbrauktajām formulām braši maršēja pasaules slavenākie mūziķi, kinozvaigznes, esošie un bijušie sporta spīdekļi, pasaulslaveni uzņēmēji un vienkārši elite.

Tad nu arī pasākuma apmeklējums kļūst praktiski tiek elitāriem sporta apmeklētājiem pieejams – biļešu cenas mērāmas simtos un pat tūkstošos ASV dolāru (Ja grib apskatīt, ko vairāk – komandu boksus un izbaudīt formulas priekus pēc pilnas programmas – tad arī desmitos tūkstošu dolāru).

Īsi pēc sacensībām sociālajos tīklos parādījušās fotografētas ēdienkartes no “Hard Rock Beach Club” ar piedāvājumu, kas bija pieejamas autosporta apmeklētājiem. Teiksim, godīgi, mute paliek vaļā.

Arbūza un Meksikas fizāļa salāti – 250 ASV dolāru (aptuveni 228 eiro), omāra rullīši Menas stilā – 450 ASV dolāru (aptuveni 410 eiro), načo čipsu uzkoda – 275 ASV dolāru (aptuveni 250 eiro), augļu salāti – 295 ASV dolāri (aptuveni 269 eiro), milzīgas tīģergarneles ar čili – 500 ASV dolāri (aptuveni 455 eiro), nepilni 30 grami kaviāri – 400 ASV dolāru (aptuveni 364 eiro), saldējums – 245 ASV dolāri (aptuveni 223 eiro)... un citi labumi.

Liela daļa sociālo tīklu lietotāju sākumā nemaz nespēja iedomāties, ka cenas norādītas ASV dolāros, tomēr valūta ir pareiza. Taisnības labad gan iekavās minēts, ka no porcijas paēst varēšot četri cilvēki, kas gan ir visai apšaubāms apgalvojums.

Lai nu kā, cenas ierasti vidēja līmeņa restorāna piedāvātajām ātrām uzkodām tik un tā ir krietni virs vairumam amerikāņu ierastā.

Kā norāda citi sacensību apmeklētāji, esot, protams bijušas arī alternatīvas, piemēram, steika sendvičs par 42 ASV dolāriem (aptuveni 38 eiro).

Neviļus šajā brīdi gribas atcerēties citu ASV un citviet pasaulē dikti populāru sporta veidu – golfu, kam arī nereti tiek pieslieta klāta elites birka. Ne velti daudzi spēlmaņi ir labi situēti un turīgi (citādāk būtu grūti, teiksim, darbdienā veltīt vairākas stundas spēlei). Ļoti populāras ir golfa “Masters” sacensības, uz kurām ierodas tūkstošiem skatītāju, lai noraudzītos pasaules labākos golferus vienā no prestižākajiem turnīriem. Džordžijas štata Augusta nav Floridas štata Maiami, bet par šo sacensību apmeklētāju ēdienkarti arī runā jau gadiem, bet diametrāli pretēji – kā var būt tik lēti un tik vienkārši. Lai nobaudītu katru ēdienkartē pieejamo vienību būs vajadzīgi vien 66 dolāri (60 eiro) gandrīz tikpat, cik ar vēl trim draugiem samesties saldējumam F-1 sacensībās Floridā.

“Masters” turnīra rīkotāji jau gadiem ievēro savu politiku, kas ietver lētu ēdināšanu un bezmaksas autostāvvietu, lai sacensības būtu pieejamas ikvienam gribētājam, un negrasās to mainīt. Laikam F-1 savā popularitātes pīķī tas nav būtiski.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Autosporta cienītāji gan var nedaudz nomierināties, jo vietām ir arī krietni pieejamākas sacensības. Liela daļa savu pirmo F-1 pieredzi izvēleas izbaudīt "ekonomiskajā variantā" - Hungaroringas trasē netālu no Budapeštas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka sestdien notikušajā kvalifikācijā uzvarēja un svētdienas sacīksti no pirmās vietas sāka "Red Bull" pilots Serhio Peress, kuram pirmajā rindā blakus bija Fernando Alonso ("Aston Martin"). Šarls Leklērs ("Ferrari") kvalifikācijas beigu fāzē avarēja un liedza Verstapenam ("Red Bull") cīņu par "pole position", abiem samierinoties ar startu no ceturtās un piektās rindas.

Startā Peress saglabāja līderpozīciju un viņam sekoja abi spāņi Alonso un Karloss Sainss juniors ("Ferrari"), bet uz ceturto vietu pakāpās Pjērs Gaslī ("Alpine"). Verstapens trešajā aplī nokļuva aiz muguras Leklēram, apsteidzot ne tikai savu sāncensi, bet arī Kevinu Magnusenu ("Haas") un nokļūstot sestajā pozīcijā tieši aiz Džordža Rasela ("Mercedes"). 

Jau 14.aplī Verstapens nonāca trešajā pozīcijā un nākamajā apdzina arī Alonso un priekšā vairs bija tikai komandas biedrs Peress, kurš 21.aplī devās boksos un trasē izpalika abu "Red Bull" pilotu cīņa. Verstapens boksos iebrauca vien 11 apļus pirms finiša un, nīderlandietim atgriežoties trasē, viņš aiz komandas biedra bija pusotru sekundi, taču Verstapenam bija jaunas vidējā sastāva riepas, kamēr Peress brauca ar jau palietotām cietā sastāva riepām.

Deviņus apļus pirms finiša pēc spraigas cīņas pāris līkumos Verstapens apdzina Peresu un atguva līderpozīciju, kuru komandas biedrs vairs neapdraudēja. Trešais finišēja Alonso, ceturtais bija Rasels, piekto vietu ieņēma Sainss, kamēr sestajā pozīcijā bija septiņkārtējais pasaules čempions Lūiss Hamiltons ("Mercedes"). Tālāk bija Leklērs, Gaslī, Estebans Okons ("Alpine"), bet kā pēdējais pie punkta tika Magnusens.

Verstapens izcīnīja 38. uzvaru karjerā.  Trīs no piecām sacensībām šosezon uzvarējušajam Verstapenam kopvērtējumā ir 119 punkti, kuram 16 punktus zaudē Peress. 30 punktus jeb vairāk nekā vienas uzvaras tiesu aiz "Red Bull" pilotiem ir Alonso. F-1 2023. gada čempionātā paredzēti 23 posmi. 2022. gada čempionātā otro reizi pēc kārtas uzvarēja nīderlandietis Makss Verstapens.