foto: ZUMAPRESS.com
Madrides tenisa turnīrs seksisma skandālu ēnā
Bumbu padevēja Madrides tenisa turnīrā 2023. gada 4. maijā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 12. maijs, 10:00

Madrides tenisa turnīrs seksisma skandālu ēnā

Jauns.lv

Viens no prestižākajiem tenisa turnīriem - Madrides atklātais čempionāts, piesaista šī sporta veida lielākos vārdus, taču šogad seksisma skandāls izpelnījās teju lielāku uzmanību par to, kas notiek uz laukuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasākumā tribīnēs aizvadītajās vīriešu spēlēs kā bumbiņu padevējas tika norīkotas tikai sievietes, kuru formas tērpi bija īsi svārki, savukārt jaunākas meitenes un zēni valkāja tradicionālāku tērpu, atrodoties ārpus laukuma.

Tērpi tika mainīti pēc Spānijas līdztiesības valsts sekretāra Soledada Murillo kritikas, kura sacīja, ka formastērpi, ko valkāja bumbiņu padevējas meitenes centrālajā kortā, "izraisīja skaidru sieviešu diskrimināciju".

Spānijas sieviešu profesionālajā sportā asociācijas pārstāve Pilara Kalvino arī mudinājusi Madrides atklāto čempionātu mainīt savu politiku un par ģērbšanās kodu sacīja: "Tas ir seksistiskas vardarbības veids, kas ir tik plaši izplatīts, ka cilvēki to pat nepamana."

Tērpi tika nomainīti svētdienas finālam starp spāni Karlosu Alkarasu un vācieti Janu Lenardu Strufu. Bumbiņu padevējas bija ģērbtas garos šortos, taču īsie topiņi palika. 

foto: imago/PanoramiC
Karloss Alkarass un bumbu padevējas Madrides tenisa turnīrā 2023. gada 7. maijā.

Taču bumbiņu padevēju īsie svārki nav vienīgā plaši apspriestā lieta, kas daudzus atstāja uz lielas jautājuma zīmes. 

Trofejas ceremonija 

Svētdienas sieviešu dubultspēļu fināla spēlētājas apsūdzēja organizatorus, ka viņi neļāva viņām runāt pēc mača.

Ne uzvarētājas – Beatriza Hadada Maija un Viktorija Azarenka –, ne arī zaudētājas – ASV pāris Džesika Pegula un Koko Gofa neteica runas.

"Šodien man netika dota iespēja runāt pēc fināla," tviterī ierakstīja Gofa.

"Es nezinu, kurā gadsimtā visi dzīvoja, kad pieņēma šo lēmumu," BBC piebilda Pegula. "Vai arī tas, kā viņi sarunājās un nolēma:"Oho, tas ir lielisks lēmums, un tam nebūs nekādu pretreakciju."

Pasaules ranga 7. vieta un pagājušā gada uzvarētāja Onsa Žabēra teica, ka tas ir skumji un nepieņemami, un bijusī "Grand Slam" dubultspēļu čempione Renē Stabsa teica, ka tas ir kauns.  

"Mēs patiesi atvainojamies visiem spēlētājiem un līdzjutējiem, kuri sagaida ko vairāk no Madrides "Open" turnīra. Bija nepieņemami nedot mūsu sieviešu dubultspēļu finālistēm iespēju uzrunāt savus līdzjutējus mača beigās, un mēs esam tieši atvainojušies Viktorijai, Beatrizai, Koko un Džesikai." teikts Madrides "Open" izpilddirektora un turnīra organizatora Džerarda Cobaniana paziņojumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šī bija otrā reize, kad Azarenka kritizēja turnīra rīkotājus šī gada Madrides atklātā čempionāta laikā pēc tam, kad kāds līdzjutējs "Twitter" ievietoja divas fotogrāfijas, kurās redzama Alkarasam un Sabaļenkai, kuriem dzimšanas diena ir vienā dienā - 5. maijā, dzimšanas dienas kūku lieluma atšķirības.

Uz to atsaucās turnīra direktors Felisiano Lopess, bijušais pasaules ranga 12. numurs un septiņkārtējs ATP turnīru uzvarētājs, kurš sacīja, ka ir "pārsteigts par šādu reakciju pēc šī žesta".

Skaidrojot iemeslus, kāpēc Alkarass saņēm daudzstāvīgu kūku, bet Sabaļenka ieguva viena līmeņa kūku, Lopess sacīja, ka tas ir tāpēc, ka Alkarass tikko bija sasniedzis finālu, spēlēja galvenajā laukumā un ka viņš ir turnīra mājinieku galvenais favorīts.