foto: Ilmars Znotins/LOK
Par mūsu pistoļmeiteni no Zemgales - Agati Rašmani
Latvijas labākā šāvēja Agate Rašmane.
Citi sporta veidi
2021. gada 25. jūlijs, 07:55

Par mūsu pistoļmeiteni no Zemgales - Agati Rašmani

Aldis Miesnieks

9vīri

Amerikā 19. gadsimta otrajā pusē Mežonīgajos rietumos parādījās tāds lecīgs atsaldeņu kontingents, kurus iesauca par pistoļvīriem. Pēc mazākās ķildas pie pokera galda vai aizskaroša vārda krogā šie zēni nekavējoties ķērās pie šaujamajiem. Dobelniecei Agatei Rašmanei šādas izdarības ir svešas, taču ar pistoli viņa māk apieties ne sliktāk par Mežonīgo rietumu kovbojiem. Agate ir augusi muzikālā ģimenē un sākumā visai remdeni izturējusies pret sporta spēlēm, bet pirmo šaujamo rokā paņēma 11 gadu vecumā. Taču nu pēc desmit gadu apņēmīgiem treniņiem un sacensību griežiem viņa būs vienīgā Latvijas šāvēja, kura pārstāvēs mūsu valsti Tokijas spēlēs startos ar parasto un pneimatisko pistoli.

Ugunīgā izvēle

Man vienmēr ir licies, ka meitenēm jāizvēlas tādas sievišķīgas sporta izklaides – mākslas vingrošana, sinhronā peldēšana, kaut vai daiļlēkšana…

Agate Rašmane šaušanā desmit metru distancē ar pneimatisko pistoli

Latvijas šāvēja Agate Rašmane svētdien izcīnīja 19. vietu Tokijas olimpisko spēļu sacensībās šaušanā desmit metru distancē ar pneimatisko pistoli.

gallery icon

Neko darīt – Dobelē bija šautuve, un vecākais brālis mani uz pirmo nodarbību paņēma līdzi. Tikai tad es uzzināju, ka eksistē tāds sporta veids. Nākamajā mācību gadā sāka strādāt treneris Vilnis Celmiņš, un 6. klasē es nokļuvu viņa grupā – tā arī pierakstījos.

Tur tev iedeva pistoli, bet iepriekš ar citiem ieročiem, rupji runājot, plinti, biji šāvusi?

Pašā sākumā kopā ar brāli, protams, apguvu arī šautenes pamatus, bet pie Celmiņa pilnīgi pārgāju uz pistoli.

Kur slēpjas šaušanas burvība?

Tas skanēs smieklīgi, bet senākos gados, kopā ar vecākiem skatoties olimpiskās spēles – mēs visai rūpīgi tām sekojām līdzi –, pie katras disciplīnas, ko rāda, es vienmēr nodomāju: forši, ka es trenējos šaušanā, jo man nav jāskrien, nav jālec, jāmet salto, jāpeld vai jālaužas! Man ir tikai jāstāv un stundu jācilā sava kilogramu smagā pistole.

Tev tās ir divas – mazkalibra un pneimatiskā. Pēc loģikas, pirmajai vajadzētu būt smagākai…

Nedaudz, bet tā arī ir. Ar pneimatisko tev vienas stundas un piecpadsmit minūšu laikā ir jāizdara 60 šāvieni. Ar mazkalibra pirmos 30 šāvienus tu izdari vienā dienā pa statisku mērķi, bet otrā dienā tu izdari 30 šāvienus pa dinamisku mērķi – septiņas sekundes gaidi, kad tas atvērsies, un tad šāvienam atliek trīs sekundes.

Latvija Tokijas olimpisko spēļu atklāšanā

Latvijas delegācija Tokijas olimpisko spēļu atklāšanā.

gallery icon

Mērķis grozās kā plauksta – te mala, te profils?

Nē, tagad mums ir elektronika – mainās gaismiņas. Tātad ir pa pieciem šāvieniem sešās sērijās – un pēc tam tajā pašā dienā, skatoties pēc koprezultātiem, ir arī fināls – to arī šauj pa siluetiem.

Vieglatlētikā, tāpat ka peldēšanā, katram sportistam ir savs celiņš. Kā ir šaušanā?

Mums ir šaušanas logi. Sākot no Eiropas čempionātiem un lielākiem mačiem, sacensības nedrīkst rīkot, ja ir mazāk par 80 šaušanas logiem; tas ir minimums.

Tu gribi teikt, ka vienlaikus šauj 80 cilvēki?

Teorētiski – jā, taču parasti šauj nedaudz mazāk, lai paliktu rezerves logi, ja pēkšņi elektronikā kaut kas ieklemmē, un lai var pārvietot dalībniekus.

Un visi jūs esat tajās superausīs – skatoties reizēm liekas, ka jums tur pauzēs atskaņo radiohitus…

Nē, nē – starp citu, pneimatiskajā šaušanā ausis vispār nelieto. Mazkalibra šaušanā lielajā šautuvēs ir 50 logi – katrs šauj ar vismaz piecu metru intervāla no nākamā.

Latvijas olimpieši VIP terminālī gaida lidmašīnu uz Tokiju

Piektdien lidojuma reisā uz Tokiju sēdās Latvijas delegācijā iekļautā 3x3 basketbola komanda, pludmales volejbolisti, kā arī vienīgā šaušanas sporta pārstāve ...

gallery icon

Kaķu meitene

Medībās tu savas šaušanas prasmes varētu izmantot?

Noteikti nē, es ļoti mīlu dzīvniekus!

Ir dzirdētas baumas, ka tev patīkot kaķi...

Jā, esmu izteikts kaķu cilvēks.

Tev patīk visi kaķveidīgie – leopardi, jaguāri, pumas?

Protams, es pati esmu kaķis!

Forši, tad mums te veidojas divu Lauvu saruna. Kaķu šķirnei – meinkūns, siāmietis vai kāds vēl tur superspalvains angorietis – ir nozīme?

Nē, jo parastāks kaķis, jo viņš ir ideālāks. Tu nekad nevari paredzēt, kādi būs kaķēni. Šķirnēm viss ir kaut kā pārāk mākslīgi. Man pašai ir divi parasti kaķi.

foto: Juris Rozenbergs
Latvijas labākā šāvēja Agate Rašmane.

Vārdā?

Poga un Ielāpiņa.

Cik meitenīgi mīļi… Kādi vēl ir tavi hobiji?

Šogad ir sanācis tā, ka vairāk ar riteni vizinos. Pagājušogad pārvācos dzīvot uz Jelgavas novadu un jau ziemā visas trases un celiņus izpētīju.

Zemgale jau no tādas braukšanas viedokļa nav baigi interesanta – līdzens un līdzens, un līdzens...

Varbūt, bet man ļoti patīk Zemgales līdzenums un reljefs – pat negribu iedomāties, kā būtu Vidzemes augstienēs, kur visu laiku ir kaut kas jāšķērso vai jāforsē. Nē, esmu ļoti mierīgs cilvēks, man patīk zemes ceļi un, galvenais, vienmēr atrast un izpētīt kaut ko jaunu! Vienu un to pašu maršrutu braucot pastāvīgi, es tur neredzu nekādu pievienotu vērtību.

Superdesmitnieki

Vai tev nav gribējies piesist, atvaino, piešaut, roku tādā visai dinamiskā un skatāmā versijā kā šķīvīšu šaušana?

Tu domā stenda šaušanu? Apaļo un tranšeju. Nu pirmām kārtām tādu šautuvju man nav tuvumā... Kaut gan pēc olimpiskajām spēlēm man ir privāts piedāvājums aizbraukt, izmēģināt un saprast, kas tas ir.

Man kā diletantam tas šķiet visskatāmākais šaušanas veids. Un, ja es vēl iedomājos, ka tur šķīvīšu vietā lido treknas pīles... Atvaino, piemirsu, ka tu mīli dzīvniekus...

Ja tu zini visus šaušanas sīkumus un nianses, tad katrs fināls ir ļoti aizraujošs un katrā disciplīnā ir sava specifika. Tai pašai pneimatiskajai pistolei – tur viss ir smalki atstrādāts – katra ieelpa un izelpa. Tāpat mazkalibra šaušanā katram ciparam aiz 10,1 ir milzīga nozīme.

Pirmie Latvijas olimpieši izlido uz Tokiju

Piektdien lidojuma reisā uz Tokiju sēdās Latvijas delegācijā iekļautā 3x3 basketbola komanda, pludmales volejbolisti, kā arī vienīgā šaušanas sporta pārstāve ...

gallery icon

Nu bet 10 taču ir tikai 10! Ir vēl kaut kāds superdesmitnieks – trāpīt adatas galviņā? Kas to vispār var izmērīt?

Viss notiek ar elektroniskajiem sensoriem. Vingrinājumā kontroldesmitnieks – tas ir 10,45; kas uz āru, tas ir mazāk. Un, ja sportisti kvalifikācijā iešauj vienādus rezultātus, tad tabulā augstāk būs tas, kuram ir vairāk kontroldesmitnieku.

Un tātad – izcils šāviens ir...

Izcils šāviens ir 10,9! Bet 10,0 – tas ir vienkārši desmitnieks.

Skaidrs, tas ir Robins Huds iesācējs... Šī būs ļoti dīvainas olimpiskās spēles – bez skatītājiem, ar ierobežotu pārvietošanās brīvību. Tev ir doma apmeklēt arī kādas citas sacensības?

Es vispār nezinu, vai mēs pēc protokola varam apmeklēt citus stadionus un sacensības. Ceru, ka mums ļaus apmeklēt citu šaušanu disciplīnas mačus un finālus. Mums, baltiešiem, olimpiskajās spēlēs ir pa vienam šāvējam – Igauniju pārstāv vīrietis šaušanā ar pistoli, Lietuvu – vīrietis šaušanā ar mazkalibra šauteni. Ceru, ka klātienē varēšu sekot līdzi viņu sniegumiem.

foto: Juris Rozenbergs
Latvijas labākā šāvēja Agate Rašmane.

Vai esi lasījusi, iespējams, savas slavenākās vārdamāsas – Agatas Kristi – romānus?

Nē, bet ar diezgan lielu interesi skatos filmas un televīzijas seriālus pēc viņas darbu motīviem.

Šis raksts un daudz kas cits interesants žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā!

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva