foto: Publicitātes foto
Astroloģija un mākslīgais intelekts. Kā izskaitļot nākotnes notikumus?
Cita pasaule
2023. gada 6. novembris, 13:50

Astroloģija un mākslīgais intelekts. Kā izskaitļot nākotnes notikumus?

Jauns.lv

“2024. gads izskatās cerīgs,” teic sertificēts astrologs Jānis Bēniķis, kurš ikdienā strādā par procesu un datu analītiķi. Viņš astroloģijā izmanto zinātniskas metodes –darbojas ar mākslīgo intelektu, tūkstošiem astroloģisko karšu, desmitiem tūkstošu programmas kodu rindu – un tikai tad, kad veidojas kopaina, izdara secinājumus.

Droši vien daudzi no mums, klausoties vai lasot astroloģiskās prognozes, ir aizdomājušies par to, ka tradicionālie horoskopi visus astoņus miljardus pasaules iedzīvotāju sadala 12 daļās, katrai no tām paredzot vienus un tos pašus (vai vismaz līdzīgus) dzīves notikumus, veiksmes un sarežģījumus. Nelielu skepsi izraisa arī fakts, ka neviens astrologs nenāca klajā ar brīdinājumiem par pandēmiju un karu Ukrainā... Mēģinot saprast, ciktāl un kādās jomās var paļauties uz astroloģiju, aicinājām uz sarunu Jāni Bēniķi, kurš šajā jomā darbojas jau ilgus gadus, bet pats sevi vēl aizvien sauc par skeptiķi.

Astronomijai attīstoties, debesu sfēra, kas senlaikos šķita esam pavisam tuvu, aizvien vairāk un vairāk attālinājās. Šodien mēs jau zinām, ka planētas atrodas milzīgā attālumā, nemaz jau nerunājot par zvaigznēm, un saprotam, ka esam tikai sīki puteklīši Visuma bezgalībā. Rodas jautājums – kā gan šie neiedomājami tālie, bezgala sīkie objekti spēj ietekmēt notikumus uz mūsu planētas?

Kaut gan ar astroloģiju nodarbojos jau 30 gadu, pats sevi tomēr saucu par astroloģijas skeptiķi jeb vienkārši reālistu. Astroloģija ir viens no manas dzīves hobijiem, kurā realizējos, bet ikdienā strādāju kā procesu un datu analītiķis, tas ir mans pamatdarbs, un no šejienes izriet arī mana pieeja, kas daudziem šķiet pārāk materiālistiska un radikāli citāda nekā vispārpieņemtā. Sliecos nepiekrist tiem, kuri uzskata, ka planētas kā materiāli ķermeņi ar savu gravitāciju vai kādiem citiem laukiem ir tās, kas ietekmē mūsu dzīves notikumus. Es šos objektus un to kustību uztveru vienkārši kā indikatorus, kas, atrodoties noteiktā pozīcijā, sakrīt ar konkrētiem notikumiem. Pieļauju, ka eksistē kādi citi, mums nezināmi spēki, kas ietekmē vienlaikus gan planētas, gan situācijas. Bet varbūt tie ir tikai nejauši gadījumi, kas mūs visus ietekmē? Uz to neviens īsti atbildēt nevar, tomēr zināmas likumsakarības parādās, un es esmu izstrādājis metodi to pētīšanai.

Kāda ir šī metode? Kā tā darbojas?

Pēdējos gados, lai aprēķinātu planētu ietekmi, esmu izmantojis mākslīgā intelekta apakšnozari, kas saucas mašīnmācīšanās. Tas ir bijis ļoti apjomīgs darbs, kā rezultātā, izmantojot statistikas metodi, esmu atradis sakarības, kas patiešām eksistē. Taču vēl biežāk nākas secināt, ka ir situācijas un sfēras, kur nekādu likumsakarību nav, kur astrologu secinājumi vairāk balstīti sajūtu, intuīcijas līmenī.

Cēloņus, kāpēc konkrēts planētu stāvoklis sakrīt ar konkrētu parādību, mēs nezinām. Kāds ir bijis līdzšinējais princips? Vērojot astronomiskus notikums, mēs salīdzinām tos ar notikumiem mūsu dzīvē, izdarām empīriskus secinājumus, bet redzam tikai izpausmi, nevis cēloni. Ar to nepietiek, lai pasludinātu to par likumsakarību. Tad jau savu likteni varētu paredzēt, arī skatoties uz to, kā kokam krīt lapas. Ja tas notiktu ar pietiekamu regularitāti, jūs spētu ievērot likumsakarību piemēram, starp lapu krišanu un bērnu dzimšanu. Tomēr lapas krīt neregulāri, un beigu beigās mēs saprotam, ka sakarību atrast nav iespējams, un šī novērojumu metode nav izmantojama. Toties planētas kustas regulāri, šī kustība ir zināma, precīzi aprēķināma un paredzama daudzus gadus, pat gadsimtus uz priekšu. Tāpēc planētu kustību varam izmantot novērojumiem, izdarīt potenciālos secinājumus un, ievadot mākslīgā intelekta moduļos, veikt precīzu analīzi un saprast, kuras parādības ir uztveramas nopietni, bet kuras ir tikai nejaušība.

Mūsdienu astroloģijā ir ārkārtīgi daudz apgalvojumu, kurus neviens nav pārbaudījis vai arī analīze veikta nelielam datu apjomam, sacīsim, salīdzinot desmit astroloģiskās kartes un uzreiz izdarot secinājumus. Daudzi astrologi apgalvo, ka astroloģija ir zinātne, bet līdz šim stingri zinātniskas metodes nav izmantotas. Tieši šo trūkumu es cenšos novērst. Izmantoju mākslīgo intelektu, strādāju ar tūkstošiem astroloģisko karšu, desmitiem tūkstošu programmas kodu rindu un tikai tad izdaru secinājumus. No vienas puses, astroloģijas prestižu tas manās acīs vairo, jo pierāda, ka likumsakarības tomēr eksistē, no otras puses, koriģē attieksmi pret šo jomu.

Visu interviju lasi žurnāla Patiesā Dzīve speciālizlaidumā Lielās Prognozes 2024.

Vēl žurnālā:

  • Rietumu horoskopi. Iedvesmai par svarīgo: mīla, nauda un mājasdarbi.
  • Numeroloģe Ruta Putnaērgle. Lielā skaitļu kombinatore.
  • Numeroloģija. Gada un individuālā prognoze.
  • Mīlestība un karma. Liktenīgie partneri un lielie dzīves uzdevumi.
  • Austrumu horoskopi. Zaļais Koka Pūķis – ugunīgs un pārmaiņas paģērošs.
  • Dziedniecība. Enerģija, rituāli un aizsardzība.
  • Astroloģija un politika. Volodimirs Zelenskis, Vladimirs Putins un Evika Siliņa. Nozīmīgi pasaules notikumi un Latvijas valdības peripetijas.
  • 2023. gada retrospekcija. Kas ar mums notika šogad, un ko par to stāsta planētas.
  • Aptumsumi. Saules un Mēness ietekme.
  • Noderīgi ieteikumi. Ko darīt, bet ko nedarīt.
  • Lielais kalendārs. Veiksmīgas rīcības padomi katrai dienai.  

Pērc visās preses tirdzniecības vietās vai abonē zurnali.lv