foto: Shutterstock
Kas jāzina par matu kopšanu pavasarī. Pirmais solis - aizej pie friziera apgriezt matus
Pavasarī un vasarā mati ir pakļauti UV starojumam, tāpēc, lai nenodarītu tiem vēl lielāku kaitējumu, izvairies matus žāvēt ar karstu fēnu.
Skaistums
2023. gada 17. maijs, 14:06

Kas jāzina par matu kopšanu pavasarī. Pirmais solis - aizej pie friziera apgriezt matus

"100 Labi Padomi"

Kādi ir pieci galvenie soļi, kopjot matus pavasari, stāsta friziere, galvas ādas un matu kopšanas speciāliste-konsultante, triholoģe Anita Mētra.

1. Atjauno griezumu. Dodies pie friziera un atjauno matu sakārtojumu. Atbrīvojoties no sausajiem matu galiem, kopšana kļūs daudz vieglāka.

2. Lieki nekarsē. Pavasarī un vasarā mati ir pakļauti UV starojumam, tāpēc, lai nenodarītu tiem vēl lielāku kaitējumu, izvairies matus žāvēt ar karstu fēnu. Nav ieteicams lietot arī citas ierīces, kas karsē matus: lokšķēres, taisnotājus, gofras. Lai arī ražotāji uzsver, ka tie matiem nav kaitīgi, tomēr karstuma ietekmē mati zaudē mitrumu. Pavasaris un vasara ir lielisks laiks, lai ļautu matiem būt dabiskiem.

3. Uz laiku atvadies no matu veidošanas un nostiprināšanas līdzekļiem. Siltajā gadalaikā, izvēloties matu kopšanas līdzekļus, īpašu uzmanību pievērs to sastāvam. Noteikti izlasi etiķetes ne tikai, pērkot jaunus matu kopšanas līdzekļus, bet arī tiem, kas jau ir mājās.

Ja kādam sastāvā ir alkohols, tas nav piemērots lietošanai siltā pavasarī un vasarā. Ja bieži veido frizūru un izmanto piesakņu putas, laku, želeju, sauso šampūnu un vēl citus līdzekļus, pavasaris ir īstais laiks, kad no tiem atradināties, jo vasarā to lietošana matiem var būt ļoti traumatiska, īpaši, ja ar rūpīgi ieveidotu un nostiprinātu frizūru gribēsi baudīt dienu pie jūras un saulē. Pēc samitrināšanas un žāvēšanas karstā saulē reakcija var būt ļoti nepatīkama – apdegumi, iekaisums un pastiprināta matu lūšana.

foto: Shutterstock

4. Sargi no saulītes. Mūsdienās pieejami ne tikai ādas, bet arī matu kopšanas līdzekļi ar SPF, tomēr šampūni, kondicionieri, maskas un matu lakas ar saules aizsargfiltru nevar uzskatīt par 100 % drošu vairogu pret kaitīgajiem UV stariem, īpaši, ja visa diena jāpavada saules staros. Turklāt lielākoties šo līdzekļu iedarbība beidzas, līdzko mati, piemēram, peldes laikā, ir samitrināti. 

5. Vislabākā aizsardzība – cepure. Nereti cilvēki iedomājas, ka no saules ir jāpasargā mati, seja un ķermenis, bet aizmirst par galvas ādu. Tā var apdegt ļoti ātri, īpaši, ja ir matu sakārtojums ar izšķirtu celiņu. Tāpēc vislabākā aizsardzība pret sauli ir galvassega – atliek vien izvēlēties to, kas tev vislabāk patīk un piestāv.