foto: Shutterstock
Adītu apģērbu uz pakaramajiem neliec - un citi padomi, kā gudri ieziemot biezās drēbes
Ziemas drēbes ir apjomīgas, tāpēc tām vajag daudz vietas.
Stila jaunumi
2023. gada 8. maijs, 17:53

Adītu apģērbu uz pakaramajiem neliec - un citi padomi, kā gudri ieziemot biezās drēbes

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Visu garderobi var iedalīt divās kategorijās: ikdienas apģērbs un sezonas drēbes. Ar ikdienas apģērbu viss ir vienkārši – to akurāti uzglabā savā vietā visu gadu. Savukārt sezonas drēbes periodiski jāpārvieto, lai neaizņemtu skapī pārāk daudz vietas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādi ir pamatnoteikumi?

Pirms noliec ziemas drēbes, pārskati tās ar kritisku aci. Iespējams, dažas no tām nākamajā sezonā neviens mājinieks vairs nevilks. Nevajadzīgās drēbes skapī neliec – atdod tās vai pārdod. Pārbaudi kabatas, izmazgā, ja nepieciešams, salāpi un tikai tad noliec.

Ziemas drēbes ir apjomīgas, tāpēc tām vajag daudz vietas. Skapī vai garderobē novieto drēbes tā, lai starp tām būtu 2–3 cm brīvas vietas gaisa cirkulācijai. Cimdus, šalles un cepures liec atsevišķā kastē, auduma maisā vai atvilktnē. Šalles un lakatus sarullē blīvos ruļļos. Jakas un mēteļus ar dūnu pildījumu vai glabāt gan uz pleciņiem, gan salocītus. Ziemas apģērbu ar sintētisku pildījumu līdz nākamajai aukstajai sezonai var turēt vakuuma maisos.

Pasargā no kodēm un deformēšanās

Kažokādas. Katru lietu ievieto blīvā audekla pārvalkā un pakarini uz pakaramajiem – pleciņiem. Kažokādu iepakošanai nevajadzētu izmantot polietilēna maisus – apģērbam ir jāelpo, citādi pēc ilgstošas glabāšanas kažokāda kļūs blāva un iegūs nepatīkamu smaku. Kažokādas cepuri glabā kartona kastē vai auduma maisā. Lai cepure nezaudētu formu, piebāz to ar tīru papīru vai uzvelc uz karkasa, piemēram, burkas. Pirms tam gan cepuri iztīri, jo iekšpusē visu ziemu krājušies sviedri no galvas,, un tā ir ideāla vide kodēm un baktērijām.

Ādas drēbes. Plikādas vai ādas jaku vai mēteli pēc ķīmiskās tīrītavas apstrādā ar pretkožu līdzekli, kā arī ādu mīkstinošu līdzekli un iepako audekla maisā. Uzglabā uz mīkstiem, apjomīgiem pleciņiem, kas atbilst jakas izmēram. Ja pleciņi būs nepiemērota izmēra, āda var deformēties.

Vilnas un adīts apģērbs. Pirms noglabāšanas šāda tipa apģērbu noteikti apstrādā ar pretkožu līdzekli. Jakas un džemperus, akurāti salocītus, var glabāt speciālās audekla vai plastikāta kastēs. Apakšā liec smagākās, augšā – vieglākās drēbes. Vēl viens paņēmiens – vilnas džemperus un jakas sarullē. Tad, ilgi glabājot, nepaliks ieloces, ko var būt grūti izgludināt. Glabāt adītu apģērbu uz pleciņiem nav ieteicams – tas izstiepsies un zaudēs formu. Vilnu ļoti iecienījušas kodes, tāpēc starp drēbēm ieliec lietas, kuru smarža atbaida kukaiņus: ciedru mizas, kaltētas vērmeles, lavandu vai piparmētras. Drēbes var nopūst arī ar speciālu aerosolu kožu atbaidīšanai.