foto: Shutterstock
Kupli mati bez veidošanas ierīcēm? Friziere māca, kas jāņem vērā, ja ir īsi, pusgari vai gari mati
Skaistums
2022. gada 16. septembris, 08:11

Kupli mati bez veidošanas ierīcēm? Friziere māca, kas jāņem vērā, ja ir īsi, pusgari vai gari mati

"100 Labi Padomi"

Matus itin vienkārši vari ieveidot bez fēna un citu karsto ierīču palīdzības. Māca friziere Vivita Jansone.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sāc ar matu mazgāšanu, lieto mitrinošus matu kopšanas līdzekļus – šampūnu, kondicionieri un masku –, lai uzturētu matu elastību un mirdzumu. Rūpīgi nosusini matus mīkstā frotē dvielī, lai tajos paliek pēc iespējas mazāk mitruma. Siltā laikā ļauj matiem izžūt pašiem.

Izvēlies sev piemērotu un vēlmēm atbilstošu veidošanas līdzekli. Jau pērkot rūpīgi izlasi norādes uz etiķetes, jo katram līdzeklim ir savs uzdevums konkrētam matu veidam. Piemēram, želeja un vasks rada slapju, spīdīgu, gludu matu efektu, bet pūderis, sausais šampūns, sāls sprejs un putas – sausu, matētu un kuplinošu efektu, savukārt krēms piešķir matiem tekstūru, izceļ griezumu, toties matu eļļa matus nogludina un padara smagnējus.

Īsi mati

Labas frizūras pamatā ir kvalitatīvs, teksturizēts griezums. Pēc mazgāšanas mitros vai sausos matos vari lietot gandrīz jebkuru veidošanas līdzekli, tos var arī kombinēt atkarībā no vēlamā efekta. Der matu vasks, krēms, želeja, putas, laka, arī sausais šampūns, apjoma pūderis, serums un matu eļļas. Sāc ar mazumiņu, lai mati nepieķep un nav jāmazgā vēlreiz. Frizūru veido tādu, kādu vēlies – spurainu, gludu vai viegli teksturizētu.

Ņem vērā! Nekad nelieto matu laku ar alkoholu, lai nostiprinātu ar želeju ieveidotus matus, jo tā šķīdina vai neitralizē želejas fiksējošās īpašības.

Pusgari mati

Visplašākās iespējas iegūt skaistu frizūru izmantojot veidošanas līdzekļus, ir pusgaru matu īpašniecēm. Ja taisnus matus gribi padarīt viegli viļņainus/lokainus, pēc mazgāšanas ar dvieli nosusini matus un izšķir celiņu, ja tādu nēsā. Visā matu garumā, izņemot pie saknēm, nedaudz iestrādā vieglas vai vidējas fiksācijas putas. Atdali šķipsnu, aptin to ap pirkstu un izveido rozeti vai sasien mezglā. Nostiprini vai nu katras šķipsnas galu, vai piespraud to ar sprādzīti matos tuvāk galvai. Jo plānākas būs šķipsnas, jo sīkākas lokas, kas radīs kuplāku frizūru. Kad mati sausi vai no rīta attin mezglus, atšķetinot izlaid caur matiem pirkstus vai ķemmi ar ļoti retiem zariem.

Mitrus matus vari sapīt daudzās bizītēs. Tās atpinot, iegūsi vieglus viļņainus matus. Atraisot bizīti, pie saknēm iestrādā sauso šampūnu vai visos matos apjoma pūderi vieglai fiksācijai. Lai iegūtu elastīgu fiksāciju, frizūru nostiprini arī ar vieglas vai vidējas fiksācijas laku vai nedaudz loku krēmu, vai serumu, vai spīduma spreju. Stipras fiksācijas laku izmanto vakara frizūrām. 

Ja esi lokainu matu īpašniece, mitros matos iestrādā lokas aktivējošo krēmu, putas vai slapjo laku, bet sausos vari izmantot spīduma serumu vai eļļu, vai krēmu, kas tavām lokām piešķirs valdzinošu tekstūru.

Gari mati

Te der tās pašas tehnikas un līdzekļi, kas pusgariem matiem. Lai nezaudētu dabisku izskatu, nelieto veidošanas līdzekļus, kas padara matus stīvus un grabošus – vaskus, želejas, stipras fiksācijas lakas. Tumšmatēm neder parastie sausie šampūni, jo pat drusciņa par daudz var radīt iespaidu, ka matos ir iebērti milti. Brunetes var izmantot speciālus sausos šampūnus, kas paredzēti apjomam pie saknēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ja proti gulēt uz apaļā cilindra spilvena, uz nakti saņem matus augstā zirgastē tā, lai tā netraucē grozīties, iestrādā astē vieglas vai vidējas fiksācijas putas un uztin matu asti uz speciāla švammes matu riņķa. Ver matus tam cauri tik reižu, cik vien atļauj garums. Ja vajag, nostiprini. Vari arī mēģināt vakarā saņemt matus vieglā mezglā un sapūst ar sauso šampūnu. Nakts laikā līdzeklis vienmērīgi izlīdzināsies pa matiem un viegli tos nofiksēs. No rīta atraisi mezglu un matus izpurini. Ja vēlies nostiprināt frizūru, noliec galvu uz leju un iepūt matos drusciņ vieglas fiksācijas laku.

Viļņainiem matiem tekstūru vari piešķirt ar izsmidzināmu tekstūrspreju, sāls maisījumu, mazliet eļļas vai seruma. Ļoti lokainiem un sprogainiem matiem visapmērotākās ir putas vai loku krēms.