Mode
2022. gada 25. jūnijs, 07:42

Jaunā modes apsēstība - krūtis. Bella Hadida: "Kad paskatījos uz leju, varēja redzēt visu"

Anita Sedliņa

Žurnāls "OK!"

Dažādo izmēru un ķermeņu pozitivitātes kults ir radījis kustību – krūtis lepni uz priekšu! Pērlēm rotātas, metāliskas, izšūtas, adītas, tamborētas un visādi citādi izceltas, tās ir kā atgādinājums – tavs ķermenis ir tavas bruņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

KĀDREIZ

Yves Saint Laurent

Dažādos modes aspektos pionieris  Īvs Senlorāns jau 1969. gadā nodarbojās ar “krūšu viltošanu”. Sadarbībā ar tēlniekiem – Klodu un Fransuā-Ksavjeru Lalannu – tapa augstās modes tērpi ar zelta krāsas skulpturālām vēdera un krūšu bruņām, atlietas pēc modeles Veruškas auguma. Būtībā ar zilu vai melnu šifona kleitu klientes varēja pielaikot modeles ķermeni.

foto: Vida Press
Yves Saint Laurent, augstā mode rudens/ziema. 1969.
foto: Vida Press
Yves Saint Laurent, augstā mode rudens/ziema. 1969.
foto: Vida Press
Yves Saint Laurent, augstā mode rudens/ziema. 1969.

Vivienne Westwood x Malcolm McLaren

Vivjenas Vestvudas un Malkolma Maklarena slavenais (radīts 1975. gada vasarā ) T krekls Tits, tāpat kā tā autori, iemieso panku kustības ironisko, asprātīgo un dumpiniecisko garu. To, protams, valkāja arī vīrieši (tostarp grupas Sex Pistols dalībnieki), un līdz mūsdienām tas ir replicēts un kopēts simtiem, ja ne tūkstošiem reižu.

foto: Vida Press
Vivienne Westwood un Malcolm McLaren krekls Tits. 1977.

Issey Miyake

Krūšu korsetes plastmasas versija ir bijusi arī japānim Isejam Mijakem, kurš aizrāvās ar filozofiju par ķermeņa un apģērba attiecībām un abu mijiedarbību. Tolaik Ņujorkas Metropolitēna muzejs precīzi norādīja: “Korsete, kas gluži vai sakususi ar sievietes torsu, sagrauj ideju par apģērbu kā no ķermeņa atdalītu vienību.”

foto: Vida Press
Issey Miyake, rudens/ziema. 1980.
foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press
Issey Miyake, rudens/ziema 2006/2007

Mugler

Apbrīnots par spēju demonstrēt fantāzijas robežu neesamību, Terijs Muglers radīja izteikti seksapīlus tērpus, turklāt bieži ar futūristisku sievišķības noskaņu. 1989. gada modes skatē francūzis izrādīja caurspīdīgu organiskā stikla krūšturi-korseti, 1992. gadā – kā motocikla stūri (2010. gada koncerttūrē I Am... to valkāja arī mūziķe Bejonse), pavisam nesen TV šovu zvaigzne Kima Kardašjana, kura regulāri atrāda izstrādājumus no Mugler arhīva, arī redzēta valkājam zelta krāsas krūšturi-korseti.

foto: Vida Press
Mugler, pavasaris/vasara. 1989.
foto: Vida Press
Mugler, pavasaris/vasara. 1989.
foto: Vida Press
TV šovu zvaigzne – uzņēmēja Kima Kardašjana. 2019.

ŠOVASAR

Riannas balss

Mūziķes Riannas modes zīmols Fenty un tā veļas līnija ir kā pretinde Victoria’s Secret gadiem ilgiem kultivētajiem, nereālajiem skaistuma ideāliem. Jau 2018. gadā modes skates aizkulisēs mūziķe nenogurstoši atkārtoja, ka Fenty godinās visu rasu, kultūru un ķermeņa formu sievietes: “Ir jākaunas par to, ka sievietēm jājūtas nepārliecinātām par savu augumu.” Fakts, ka mūsdienās sievietes pavisam atsakās valkāt krūšturus vai priekšroku dod mīkstiem, nevis mākslīgu formu veidojošiem push-up krūšturu modeļiem, ir kā pirmās liecības par to, ka skaistuma dažādībā pirmās uzvaras jau ir sasniegtas.

foto: Savage X Fenty/ MEGA / Vida Press
Savage x Fenty apakšveļas līnija. 2018.
foto: BACKGRID/ Vida Press
Savage x Fenty Valentīndienas veļas kolekcija. 2022.

Schiaparelli ķermeņa slavināšana

Schiaparelli radošo dizaineru Danielu Rouzberiju jau pērn (2021. gada pavasaris/vasara) iedvesmoja vēsture – modes nama dibinātājas Elzas Skjaparelli mīlestība uz sirreālismu. Pieminot viņas radošumu, Rouzberijs radīja krūšu bruņas ar izteiktām vēderpresēm. Šogad metāliskās korsetes papildinājuši bleizeri ar spirālveida konusiem un izšūtiem zelta krūtsgaliem. “Kas gan var būt vēl ilgtspējīgāks par cilvēka ķermeni?” viņš retoriski jautāja, paziņojot, ka “krūtis imitējošas struktūras ir ķermeņa slavināšana un zemapziņas atbrīvošanas forma”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: ddp/Showbit / Vida Press
Schiaparelli, augstā mode pavasaris/vasara. 2022.
foto: ddp/Showbit / Vida Press
Schiaparelli, augstā mode pavasaris/vasara. 2022.

Prada jaunā elegance

“Domājot par elegances apzīmējumu, sapratām, ka tas ir vecmodīgs. Savukārt  pavedināšanas valoda vienmēr attiecas tieši uz ķermeni. Izmantojot šīs idejas un vēstures atsauces, kolekcija ir izpēte par to, ko šie vārdi nozīmē šodien,” paziņojusi Miuča Prada. Kolekcija tapusi sadarbībā ar Rafu Simonsu, ņemot talkā sievišķības stereotipus un neierastus paņēmienus – vienkāršos, pārlielos džemperos izcelta krūšu daļa.

foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press
Prada, pavasaris/vasara. 2022.

Korsete Gucci gaumē

Gucci radošais direktors Alessandro Michele, kurš modes kokteilī mīl apvienot neierastas sastāvdaļas, kleitai piešķir detaļu – korseti kā tērpa sastāvdaļu, nevis apakšveļu.

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press
Gucci, pavasaris/vasara. 2022.

Simone Rocha fantāzijas lidojums

Simone Rocha ēteriskajā kolekcijā neierastāks krūšu akcents – tērps, ko iedvesmojis mammu uzdevums – bērna barošana ar krūti. Tādējādi kleitu rotā it kā atverams krūšturis, kam apakšā ir vēl viens – izšuvumiem rotāts.

foto: SplashNews.com/ Vida Press
Simone Rocha, pavasaris/vasara. 2022.

Loewe akcents

Kamēr metāliskās krūšu plātnes/vairogi idejiski ir paredzēti aizsardzībai, Loewe dizainers Džonatans Andersons, pielietojot sirreālisma taktiku, to radījis caurspīdīgu.

foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press
Loewe, pavasaris/vasara. 2022.

Y/Project optiskā ilūzija

Arī Y/Project ir sava krūtis akcentējoša versija – realitāti atgādinošā trompe l’oeil tehnikā kā ķermeņa karte.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Y/Project, rudens/ziema. 2022.

SLAVENĪBU GARDEROBĒ

Leģendārie konusi

Aplūkojot  modes un krūšu attiecības, nevar nepieminēt mūzikas karalienes: Madonnu un Lady Gaga. Godinot Madonnas ikonisko dizainera Žana Pola Gotjē radīto konusu korseti, Lady Gaga 2009. gadā uz skatuves kāpa ar līdzīgā modelī iestrādātu pirotehniku (autori – Tom Talman Studio). Tomēr jāatzīst, ka šajos leģendārajos mirkļos krūtis tika akcentētas, lai šokētu vai erotiski apbrīnotu, nevis kā 2022. gada pasaules redzējumā – lai atvadītos no stereotipiem un pieņēmumiem par skaistuma ideāliem.

foto: Mcpix Ltd/Shutterstock/ Vida Press
Žana Pola Gotjē korsete mūziķei Madonnai, Blonde Ambition koncerttūrē. 1990.
foto: Mcpix Ltd/Shutterstock/ Vida Press
Žana Pola Gotjē korsete mūziķei Madonnai, Blonde Ambition koncerttūrē. 1990.
foto: Canadian Press/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķe Lady Gaga, MuchMusic Video Awards. 2009.

Garderobes kļūme

Nacionālās amerikāņu futbola līgas finālspēles jeb Super Bowl puslaika pārtraukuma šovā Dženetas Džeksones un Džastina Timberleika uzstāšanās beidzās ar skandālu, jo dziesmas izskaņā Timberleiks neveiksmīgi norāva partneres krūštura daļu, atkailinot vienu Džeksones krūti. Šis incidents notika tiešraidē, kuru vēroja teju 150 miljoni skatītāju. Pikanto epizodi aizmirst neļauj atgādinājums – 2021. gada dokumentālo filmu sērija Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson. Tīši vai netīši, bet neviena cita ķermeņa daļa nespēj tā piesaistīt uzmanību kā krūtis, jo īpaši uz skatuves.

foto: PAT BENIC/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķi Džastins Timberleiks un Dženeta Džeksone Super Bowl. 2004.
foto: Charlotte Observer/TNS/Sipa USA/ Vida Press
Mūziķi Džastins Timberleiks un Dženeta Džeksone Super Bowl. 2004.

Jaunā apsēstība

Pēc tam, kad par stila ikonu atzītā mūziķe Zendaija uzvilka Tom Ford kleitu ar “aizsargvesti” no 2020. gada pavasara/vasaras kolekcijas, krūtis sāka dēvēt par modes jauno apsēstību. Pats dizainers bija iedvesmojies no Īva Senlorāna un savu versiju radījis ar moderno 3D printeri. Tā kā viens tērps tendenci nerada, līdzīgā motīvā Zendaija tērpās arī 2021. gadā, šoreiz kleitā no zīmola Loewe.

foto: Chelsea Lauren/Shutterstock/ Vida Press
Aktrise Zendaija, Women in Film Honors. 2021.
foto: CAMERA PRESS/LNC / Marc Joseph / Vida Press
Aktrise Zendaija, 25. Annual Critics Choice Awards. 2020.

Zendajas stils 2021. gada fotogrāfijās

gallery icon
55

Zelta vairogs

Arī mūziķe Cardi B ir šīs tendences fane un Lizzo singla videoklipā lepojas ar mākslinieces Mišas Japanvalas radīto apzeltīto krūšu vairogu. Māksliniece ir bijusi arī autore reperes grūtnieces formu atlējumam pērn jūlijā par godu ģimenes pieauguma paziņojumam.

foto: Atlantic Records / BACKGRID/ Vida Press
Lizzo singla Rumors videoklips. 2021.
foto: Atlantic Records / BACKGRID/ Vida Press
Lizzo singla Rumors videoklips. 2021.

Mīļākā ķermeņa daļa

Debitējot ar pirmajām smaržām Eilish, mūziķe Billija Ailiša izlēma vaniļas aromātu pildīt pudelītē, kas veidota krūšutēla formā, kas, kā pati apgalvo, esot viņas mīļākā ķermeņa daļa.

foto: Please see individual captions / MEGA / Vida Press
Mūziķes Billijas Ailišas smaržas Eilish. 2021.
foto: Please see individual captions / MEGA / Vida Press
Mūziķes Billijas Ailišas smaržas Eilish. 2021.

Billija Ailiša uz sarkanā paklāja

gallery icon
23

Billija Ailiša krāšņajā "Oscar de la Renta" kleitā, kura ļoti izceļ viņas sievišķīgās aprises

gallery icon
19

Mākslas darbs

TV šovu zvaigzne – uzņēmēja Kima Kardašjana smaržu KKW Fragrance kolekcijai Opals pasūtīja vairākus krūšu veidolus. Kontrastā citām modes dāmām šis Studio Silius radītais krūšu veidols ir no akmens un nav paredzēts valkāšanai, tas ir mākslas darbs.

foto: Vida Press
Kimas Kardašjanas smaržas Opals reklāmas kampaņa. 2021.

Gandrīz Halks

Instagram fotogrāfijā ar īpašiem sveicieniem Schiaparelli dizaineram Danielam Rouzberijam šajos Ziemassvētkos Kima izskatījās kā spēcīgais komiksu varonis Halks: “Īpašs paldies @danielroseberry @schiaparelli par brīnišķīgo tērpu, kas lika justies svinīgi, lai gan mūsu Ziemassvētku ballīte tika atcelta. Bija lieliski sapucēties un šogad svinēt tikai ģimenes lokā. Ceru, ka visiem šīs brīvdienas ir veselīgas un priecīgas!”

foto: Vida Press
TV šovu zvaigzne – uzņēmēja Kima Kardašjana Ziemassvētkos. 2021.
foto: Vida Press
TV šovu zvaigzne – uzņēmēja Kima Kardašjana Ziemassvētkos. 2021.

Drosme

Pērn Kannu kinofestivālā modele Bella Hadida bija rotājusies ar iespaidīgu modes nama Schiaparelli radītu kaklarotu – zelta krāsas bruņām, kas atgādināja plaušas. Lai tās uzvilktu, bija nepieciešama ne tikai drosme, bet arī īpaša piesardzība: “Kad paskatījos uz leju, varēja redzēt visu. Tāpēc bija ļoti jocīgi doties pa sarkano paklāju un just vēju vietās, kur parasti tas neiepūš.”

foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press
Modele Bella Hadida Kannu kinofestivālā. 2021.

"Instagram" ainiņas no supermodeles Bellas Hadidas ikdienas

gallery icon
59

Supermodele Bella Hadida ikdienā un modeles gaitās

gallery icon
128

Apzināti un ar mērķi

Debijas izgājienam ar mūziķi Kanji Vestu jaunā draudzene – aktrise Džūlija Foksa izvēlējās Žana Pola Gotjē Madonnas tērpam līdzīgu konusa krūšu tērpu no džinsa, nākamajā – ar līdzīgiem akcentiem, bet no ādas. Schiaparelli augstās modes tērpi, ko radījis Daniels Rouzberijs, esot tikuši pielāgoti specifiski viņai: “Katra tērpa daļa bija apzināta un ar mērķi. Tērps tika pielāgots ne tikai manam ķermenim, bet arī manai personībai un būtībai.”

foto: J M HAEDRICH/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķis Kanje Vests un aktrise Džūlija Foksa, 2022.
foto: Newspress / BACKGRID/ Vida Press
Mūziķis Kanje Vests un aktrise Džūlija Foksa. 2022.