foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nekronētā karaliene un teātra dīva Vija Artmane - viņai būtu jau 90
Dzīvesstils
2019. gada 21. augusts, 05:31

Nekronētā karaliene un teātra dīva Vija Artmane - viņai būtu jau 90

Andris Bernāts

"Patiesā Dzīve"

Neviena Latvijas aktrise nav tik ļoti aprunāta, ne par vienu nav tik daudz baumots kā par Viju Artmani. Mēdz teikt, ka lieli cilvēki met lielas ēnas. Turklāt aktrise pati parūpējās, lai ļaudis par viņu runātu. Mūžā nogalē, kā stāsta zinātāji, viņa spēlēja teātri arī dzīvē un savas fantāzijas uzdeva par realitāti..

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā teicis angļu rakstnieks Somersets Moems, visa dzīve ir teātris, un mēs tajā – aktieri. Katram iedalīta noteikta loma, un tā jānospēlē līdz galam. Līdz tam liktenīgajam brīdim, kad aizveras dzīves priekškars. Arī Vija Artmane nospēlēja savu dzīves lomu līdz galam… un nospēlēja to pārliecinoši. Katrā ziņā viņa prata suģestēt un pievērst sev uzmanību. Par viņu runāja, par viņu baumoja, turklāt diezgan daudz, un tas galvenokārt skāra viņas privāto dzīvi. Piemēram, tika runāts, ka viņa ir Augusta Vosa mīļākā. Kāda žurnāliste Artmanei pat pajautājusi, vai tā tiešām ir taisnība, ka viņa bijusi Leonīda Brežņeva draudzene. Aktrisei vien atlicis paust izbrīnu par cilvēku plašo izdomu.

Bija arī versija, ka aktieris Ivars Kalniņš ir Vijas Artmanes un Gunāra Cilinska ārlaulības dēls. Gadījās arī citas dīvainības, piemēram, pirms vairākiem gadiem kāda dzeltenās preses izdevuma redakcijā ieradās sieviete un apgalvoja, ka ir Vijas Artmanes un Harija Liepiņa ārlaulības meita.

Artmanei nebija ne publiskā tēla veidotāju, ne stilistu, aktrise prata sevi spīdoši pasniegt, un viņai apkārt bieži vien spietoja ārzemju pielūdzēju bari. Vija spēja radīt aristokrātisku iespaidu, kaut bija darba cilvēks ar sastrādātām rokām.

Kinoteātrī aizvadīta “Vijas Artmanes Lielā nakts”

2019. gada 21. augustā leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90. Rīgas svētku ietvaros, 17. augustā, Latvijas Televīzija organizēja “Vijas Artmanes ...

gallery icon
146

Nākamā lapa: Viņai bija svarīgi, lai pašai būtu interesanti - uzskata meita