foto: Publicitātes foto
Vasaras ar māsu lauku mājās Kursīšos - Rīgas Fotogrāfijas biennāle turpinās ar Diānas Tamanes izstādi
Diāna Tamane, no sērijas "Half-Love", 2008-
Kultūra
2023. gada 11. maijs, 14:36

Vasaras ar māsu lauku mājās Kursīšos - Rīgas Fotogrāfijas biennāle turpinās ar Diānas Tamanes izstādi

Pastaiga.lv

18. maijā pulksten 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023) programmas ietvaros tiks atklāta Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love”. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama no 19. maija līdz biennāles programmas noslēgumam 23. jūlijā. Savukārt 1. jūnijā pulksten 18:00 gaidāma tikšanās un kopīga pastaiga izstādē ar Diānu Tamani un izstādes kuratori Evitu Gozi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Darbu sērija “Half-Love” seko mākslinieces pusmāsas, viņas tēva jaunākās meitas no otrās laulības, dzīvei no dzimšanas līdz pagājušā gada vasarai. Attēli tapuši, kopīgi pavadot laiku ģimenes mājās Kursīšos, kur viņas satiekas ik vasaru. Laika ritējums darbu sērijā tiek atklāts gan vizuāli, gan metaforiski, motīviem atkārtojoties. Fotogrāfiju uzņemšanas process Tamanei ir iespēja gan kopīgi pavadīt laiku ar krietni jaunāko pusmāsu, gan vēlreiz izspēlēt savas bērnības pieredzes uz šķietami idilliska piejūras ciemata fona.

foto: Publicitātes foto
Diāna Tamane, no sērijas "Half-Love", 2008-

Tāpat kā Tamanes iepriekšējo darbu, arī šī centrā ir viņas ģimene (jo īpaši ģimenes sievietes vairākās paaudzēs) un viņa pati kā šīs vienības neatņemama sastāvdaļa par spīti tam, ka daudzu gadu garumā kopš vidusskolas absolvēšanas Tamane izvēlējusies dzīvot nošķirti – ne tuvāk kā kaimiņvalstī Igaunijā. Taču, atšķirībā no Tamanes iepriekšējiem darbiem, darbu sērijā “Half-Love” viņa atteikusies no stingriem konceptuāliem rāmjiem, apvienojot iejūtīgu māsas portretējumu ar improvizētiem dokumentāliem attēliem.

foto: Publicitātes foto
Diāna Tamane, no sērijas "Half-Love", 2008-

Diāna Tamane (1986, LV/EE) ir dzimusi Rīgā, bet dzīvo un strādā starp Tartu un Rīgu. Viņas darbu pamatā ir personīgi stāsti, kas veidojas, apkopojot viņas pašas, kā arī viņas radinieku ikdienas pieredzi, iespaidus, ieradumus un atmiņas. Šīm antropoloģiskajām darbībām māksliniece galvenokārt izmanto fotogrāfiju un video, dokumentējot savu stāstu varoņus, kā arī viņu dzīves telpas. Vairākos projektos viņa kā izejmateriālu izmantojusi arī vernikulāro fotogrāfiju un piemiņas lietas. Mākslinieces darbos ģimenes albumi, dokumenti un privātas sarakstes pārvēršas katalizatoros, ļaujot ne tikai atklāt aizkustinošus autobiogrāfiskus stāstus, bet arī trāpīgi atainot sabiedrību un mūsu neseno vēsturi.

Diāna Tamane ir absolvējusi Tartu Mākslas koledžu un “Sint-Lucas” mākslas skolu Briselē, un HISK mākslas institūtu Gentē. Viņa ir Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2018 balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” ieguvēja. Tamanes darbi bijuši izstādīti pirmajā Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Latvija), Tartu Mākslas muzejā, Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejā (Igaunija), Kijivas biennālē (Ukraina), Valsts Laikmetīgās mākslas muzejā “S.M.A.K.” Gentē (Belģija), Vintertūras Fotomuzejā (Šveice), Katmandu Triennālē (Nepāla), “Surplus Space” (Ķīna) un citur. 2020. gadā izdevniecība “APE” (Beļģija) izdeva viņas pirmo grāmatu “Flower Smuggler” (“Ziedu kontrabandiste”), kura saņēma “Les Rencontres d’Arles” fotogrāmatu balvu un tika nominēta nozīmīgajai “Paris-Photo Aperture Foundation PhotoBook Awards”.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 programma Rīgas izstāžu zālēs, galerijās un pilsētvidē turpināsies līdz 23. jūlijam. Līdz 20. maijam galerijā LOOK skatāma Adeles Bea Cipstes (LV/AAE) personālizstāde “Starp: Impresijas par Abū Dabī”. Līdz 18. jūnijam izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” skatītājiem pieejama poļu mākslinieces Mihalinas Kacperakas (Michalina Kacperak)  personālizstāde “Vārīga vieta”, bet līdz 29. jūnijam ISSP Galerijā turpinās biennāles dibinātā apbalvojuma “Meklējam jauno fotogrāfijā!” laureātes, lietuviešu mākslinieces Ievas Baltadonītes (Ieva Baltaduonytė) personālizstāde “Izrautie”. Otra biennāles apbalvojuma – konkursa “Jaunais kurators!” – uzvarētājas Laimas Dabertes veidotā grupas izstāde “Atrastais laiks” līdz 15. jūlijam ir skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Eksperimentālajā izstāžu telpā “Pilot”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

RFB – NEXT 2023 programmas ietvaros vēl gaidāma izstāde Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, un no 29. maija līdz 11. jūnijam Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās tiks izstādīta ukraiņu mākslinieces Jeļenas Subačas (Elena Subach) izstāde “Vecmāmiņas uz debesu malas”. Īpaša deviņu jauno Ukrainas māsklinieku “kabatas formāta” izstāde skatāma biennāles ikgadējā izdevumā, kas pieejams festivāla pasākumu norises vietās.

Jūnijā gaidāmi arī vairāki fotomākslas nozares attīstībai veltīti pasākumi, tostarp 10. jūnijā izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” notiks radošā darbnīca 5-12 gadu veciem bērniem ar mākslinieci Līgu Spundi.