foto: Publicitātes foto
Rīgas Fotogrāfijas biennāles fokusā - "neērtās" tēmas, par kurām bieži izvēlas klusēt
Jeļena Subača (Elena Subach, UA), no sērijas "Vecmāmiņas uz debesu malas", 2019
Kultūra
2023. gada 13. aprīlis, 15:01

Rīgas Fotogrāfijas biennāles fokusā - "neērtās" tēmas, par kurām bieži izvēlas klusēt

Jauns.lv / LETA

Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) programma "Next 2023" notiks no 27.aprīļa līdz 23.jūlijam, informē RFB pārstāve Amanda Boka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Next 2023" notiks astoņas izstādes un interesenti varēs piedalīties izglītības pasākumu programmas notikumos. 2023.gada programmas fokuss ir "neērtās" tēmas, par kurām bieži izvairās runāt vai izvēlas klusēt, jo tās varētu raisīt asas emocijas un domstarpības.

foto: Publicitātes foto
Ieva Baltadonīte (Ieva Baltaduonytė, LT), no sērijas "Izrautie", 2022-

Īpašu sadarbību festivāls šogad izvērsis ar Ukrainas festivālu Odesas "Photo Days". Savukārt ikgadējo mākslas projektu Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās šogad veidojusi Ukrainas māksliniece Jeļena Subača.

"Next" programma notiek katru otro gadu un ir veltīta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas ir savas radošās karjeras sākumā.

RFB vadītāja Inga Brūvere norāda, ka šajā laikā ir būtiski atbalstīt Ukrainas māksliniekus, dodot viņiem iespēju radoši strādāt un saņemt atlīdzību, kā arī popularizēt Ukrainas kultūru. Tāpēc šī gada programmā Ukrainas fotomākslas profesionāļiem ir atvēlēta īpaša vieta.

foto: Publicitātes foto
Hedi Jānso (Hedi Jaansoo, EE), no sērijas "Puķuzirņi, lauvmutītes un neaizmirstules), 2021

Pirmā "Next 2023" izstāde būs skatāma jau notikumam veltītajā ikgadējā izdevumā. Tajā līdzās izvērstai notikumu programmai un norišu aprakstiem būs vērojama arī deviņu jauno Ukrainas mākslinieku fotoizstāde "Drošā gaismā". Tā pievērsīsies fotogrāfijai kā vienam no nacionālās identitātes konstruēšanas, pārvaicāšanas un vienošanas instrumentiem.

foto: Publicitātes foto
Ieva Maslinskaite (Ieva Maslinskaitė, LT), no sērijas "Kūniņā: fotografēšanas pārmācība ārpus cilvēka perspektīvas"

Evitas Gozes un Jūlijas Krivičas kūrētajā izstādē būs skatāmi Ukrainas mākslinieku Jūlijas Polī, Darjas Svertilovas, Vjačeslava Poļakova, Poļinas Poļikarpovas, Vika Bakina, Antona Šebetko, Nazara Furika, Mihailo Paļinčaka un Žeņas Trifanovas darbi.

Tāpat izdevumā iekļauta ukraiņu vizuālās kultūras pētnieces, rakstnieces un kuratores Katerinas Jakovļenko eseja "Tieši tas ķermenis: attēli pret apspiešanu", kura pievēršas kara saražoto attēlu izplatīšanai un publicēšanai kā vardarbībā cietušo runas un protesta formai. Izdevuma redaktore ir kuratore, māksliniece un žurnāliste Goze, tā māksliniece - Līga Spunde. "Next 2023" izdevums būs pieejams programmas norises vietās.

foto: Publicitātes foto
Mihalina Kacperaka (Michalina Kacperak, PL), no sērijas "Vārīga vieta", 2021 - 2023

Programmu atklās ar poļu mākslinieces Mihalinas Kacperakas izstādi izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa". "Vārīga vieta" ir mākslinieces personīgais stāsts, kas vēsta par viņa ģimenes dzīvi disfunkcionālos apstākļos, dzīvojot ar tēvu - alkoholiķi. Par izstādes iedvesmas avotu kalpojusi viņas pašlaik trīspadsmitgadīgās māsas spēja sadzīvot ar sarežģīto situāciju. Meklējot izeju no dzīves radītajām traumām, māksliniece radījusi fotogrāfijas un instalācijas, un tēva portretu sēriju kopā ar māsu. Brūveres kūrētā izstāde būs skatāma no 28.aprīļa līdz 18.jūnijam. Izstāde tapusi sadarbībā ar galeriju "Jednostka".

Dienu vēlāk, 29.aprīlī, galerijā "Look" skatītājiem trīs nedēļu garumā līdz 20.maijam būs pieejama jaunās latviešu mākslinieces Adeles Bea Cipstes personālizstāde "Starp: impresijas par Abū Dabī". Izstāde ir refleksija par to, kas rada vietas sajūtu, un pēta laika plūduma un jaunu atmiņu un pieredžu slāņu ietekmi uz cilvēka piesaisti vietai. Izstādes kurators ir galerijas "Look" vadītājs Raivis Alksnis.

Savukārt 8.maijā durvis vērs arī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Eksperimentālā mākslas telpa "Pilot". Līdz 15.jūlijam tajā būs skatāma "Next 2023" un LMA kuratoru specializācijas programmas konkursa "Jaunais kurators!" laureāta veidota izstāde.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto
Agate Tūna (LV), no sērijas "Dīķu māja", 2021

Konkurss norisinājās 2022.gada oktobrī, un tajā par labāko tika atzīta latviešu mākslinieces un mākslas kuratores Laimas Dabertes izstādes ideja "Atrastais laiks". Ieplānotajā izstādē kopā ar pašas Dabertes veidotiem darbiem būs izstādīti arī Kristapa Freimaņa, Armanda Andžes un portugāļu mākslinieces Terezas Faleiru darbi.

Festivālā apbalvos arī labāko jauno mākslinieku - Baltijas mēroga konkurencē "Next 2023" konkursa "Meklējam jauno fotogrāfijā!" žūrija par labāko atzina lietuviešu mākslinieci Ievu Baltadonīti ar fotosēriju "Izrautie". Izstāde no 12.maija līdz 29.jūnijam būs skatāma ISSP Galerijā.

Savā darbā māksliniece izgaismo ukraiņu bēgļu Lietuvā piespiedu pārvietošanas traumatisko pieredzi un ar karu saistīto posttraumatiskā stresa sindromu. Izstādes atklāšanā, kas notiks 11.maijā, konkursā pieteiktos darbu prezentēs vēl četri visaugstāk novērtētie konkursanti - Ieva Maslinskaite no Lietuvas, Kristīne Krauze-Slucka un Līga Stibe no Latvijas un Hedi Jānso no Igaunijas. Savukārt māksliniece Anna Dzērve par 2021.gada darbu "Labi, ka viņš nomira" tiks sveikta ar fonda "VVFoundation" balvu - iespēju piedalīties "PaiR" rezidencē Pāvilostā. 

ISSP Galerijā 12.maijā notiks konkursa "Meklējam jauno fotogrāfijā!" Lietuvas izdevniecības "NoRoutine Books" specbalvas ieguvēja latviešu mākslinieka Armanda Andžes grāmatas prezentācija.

foto: Publicitātes foto
Armands Andže (LV), "Söderfjärden", sudraba želatīna kopija, 2022

Maija otrajā pusē - 19.maijā - tiks atklāta Diānas Tamanes izstāde "Half-love". Darbu sērija seko mākslinieces pusmāsas, viņas tēva jaunākās meitas no otrās laulības, dzīvei no dzimšanas līdz 2022.gada pavasarim. Attēli tapuši, kopīgi pavadot vasaras ģimenes mājās. Izstādes kuratore ir Goze, un tā skatītājiem būs pieejama līdz "Next 2023" programmas noslēgumam 23.jūlijā.

Maija mēneša noslēgumā, no 26.maija Latvijas Mākslinieku savienības galerijā norisināsies grupas izstāde "Caur puķēm". Līdz 2.jūlijam tajā būs skatāmi Hedi Jānso, Ievas Maslinskaites, Agates Tūnas un Daniela Vinsenta Hansena darbi. Izstādes kuratores ir RFB vadītāja Brūvere un norvēģu māksliniece un kuratore Mariē Šēvolda.

Dienu vēlāk, 29.maijā, fotomāksla uz divām nedēļām nonāks Rīgas pilsētvidē. Desmit sabiedriskā transporta pieturvietās tiks izvietota ukraiņu mākslinieces Subačas darbu sērija "Vecmāmiņas uz debesu malas". Sērijas galvenās varones ir būtiska sabiedrības grupa - vecākā paaudze, šajā gadījumā - sieviņas Rietumukrainā. Sākotnēji kā lirisks veltījums vecākajai paaudzei un aicinājums atbalstīt tuviniekus, šis projekts kara laikā ieguvis citādāku skanējumu. Projekts tapis sadarbībā ar festivālu "Odesa Photo Days".

foto: Publicitātes foto
Jeļena Subača (Elena Subach, UA), no sērijas "Vecmāmiņas uz debesu malas", 2019

"Next 2023" programmas otrajā daļā - jūnijā - gaidāmi divi nozīmīgi fotomākslas nozares attīstībai veltīti notikumi. 3.jūnijā ISSP Galerijā visas dienas garumā, aicinot piedalīties ikvienu interesentu, notiks starptautiskā konference. Šogad konferences nosaukums ir "Neērtās tēmas: problēmu novēršana".

Mākslas teorētiķi, kritiķi un mākslinieki Serhejs Meļņičenko, Saša Kurmazs, Visvalds Morkēvičs, Zuzana Pustajova, Agņeška Sejuda, Inūteks Storks, Karolina Vojtasa un Diāna Tamane kopā ar konferences kuratoru Adamu Mazuru pētīs, kā fotomākslā izpaužas tādas nepatīkamas parādības kā izdegšana, depresija, atkarības, trauksme, vainas sajūta, toksiskas attiecības un visu veidu emocionālie sabrukumi.

Savukārt 8.jūnijā LMA izstāžu telpā "Pilot" izstādes "Jaunais kurators!" laikā notiks publiska diskusija par brīvkuratoru un nevalstisko organizāciju sektora pārstāvju izaicinājumiem Latvijas vizuālās mākslas telpā un kultūrpolitikas kontekstā, kā arī līdzšinējo starptautisko pieredzi. Tajā piedalīsies kuratore un Latvijas Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese, kuratore, pētniece un mākslas kritiķe Maija Rudovska un mākslinieks un kurators Kaspars Groševs. Diskusijas kuratore un sarunas vadītāja - mākslas zinātniece un kuratore Antra Priede.

"NEXT 2023" 10.jūnijā aicina piedalīties arī jaunāko paaudzi. Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" notiks latviešu mākslinieces Līgas Spundes vadīta mākslas darbu veidošanas darbnīca 5 līdz 12 gadus veciem bērniem. Tāpat izstāžu laikā regulāri notiks tikšanās, sarunas un pastaigas izstādēs ar māksliniekiem un kuratoriem.