foto: https://www.facebook.com/inessagalante
Šovasar festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" uzstāsies Brodvejas zvaigzne Ūte Lempere
Inese Galante kopā ar meitu, festivāla direktori Diānu Galanti.
Kultūra
2023. gada 13. aprīlis, 10:09

Šovasar festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" uzstāsies Brodvejas zvaigzne Ūte Lempere

Pastaiga

2023. gada festivāls "Summertime - aicina Inese Galante" turpinās iesākto tradīciju - koncertu ciklu "Ievērojamas sievietes mākslā un mūzikā", kura centrā būs Brodvejas zvaigzne Ūte Lempere un viņas trīs stundu ilgā telefonsaruna ar leģendāro Marlēni Dītrihi, pastāstīja festivāla iniciatore un patronese Inese Galante.

Festivāls  no 10. līdz 13. augustam Dzintaru koncertzālē notiks jau 17. reizi, un katra tā norises diena būs unikāls stāsts ar iespaidu un emociju gammu - Latvijas klavierspēles virtuozi, iekvēlinoši Balkānu ritmi, itāļu šarms un, protams, džezs un klasika. Biļetes jau ir pieejamas pārdošanā ''Biļešu paradīzes" vietnē un kasēs.

foto: Publicitātes foto
Andrejs Osokins

"Četri vakari, seši koncerti – skatītājiem un klausītājiem būs iespēja vienuviet baudīt kultūras, žanru un ritmu daudzveidību. Pirmo vakaru esam veltījuši Latvijas klavierspēles virtuoziem – esam panākuši teju neiespējamo, uz skatuves muzicēs četras mūsu starptautiski atzītās zvaigznes - Andrejs Osokins, Reinis Zariņš, Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus," atklāja Inese Galante.

foto: Publicitātes foto
Reinis Zariņš

Savukārt, 11. augustā, uzklausot festivāla viesu uzstājīgos lūgumus, uz Dzintaru koncertzāles skatuves atgriezīsies muzikālais huligāns, īstens kosmopolīts, mākslinieks ar ukraiņu un grieķu saknēm Štefans Hantels, kurš vairāk pazīstams ar pseidonīmu "Shantel".

foto: Publicitātes foto
Shantel & Rosanna

Viņa mūzikā dzirdama Balkānu, "funk", regeja un pat roka ietekme. Kā piebilda festivāla organizatore, tad hita "Disko Partizani" ekstravagantajam autoram un "Bucovina club" rezidentam ir dūzis piedurknē, jo šogad viņš uzstāsies kopā ar kādu latviešu mākslinieku. "Shantel" piedāvā jaunā interpretācijā noklausīties muzikālus dārgumus no Eiropas Dienvidaustrumeiropas, Tuvajiem Austrumiem un Vidusjūras, ļaujot intuitīvā līmenī sajust kultūru, kuras šedevri ir šie skaņdarbi. Pilnīgi noteikti, tāpat kā pērn, esam pārliecināti, ka mūsu skatītāji nevarēs nosēdēt uz vietas un ļausies dejām Balkānu ritmos!

Savukārt, festivāla trešais vakars, 12. augusts, priecēs ar diviem koncertiem. Dzintaru koncertzāles mazajā zālē skanēs iemīļota klasika, kuru izpildīs un interpretēs gan populāri un spilgti solisti, gan jaunie talanti, kuri jau kļuvuši par Ineses Galantes labdarības fonda vizītkarti. Daudzi solisti pēc dalības konkursā "Ineses Galantes Talanti" atpazīstamību iemantojuši ne tikai dzimtajā Latvijā, bet arī ārpus tās robežām.

foto: Publicitātes foto

Šajā vakarā skatītājus muzikālajā ceļojumā vedīs pasaulē atzītais ukraiņu solists - Aleksandrs Cimbaļuks, kurš ir viens no jaunākajiem basiem, kas jebkad ir iejuties Borisa Godunova lomā uz Bavārijas Valsts operas skatuves. Pašlaik viņš regulāri uzstājas uz starptautisko operas namu skatuvēm - Metropolitēna operā Ņujorkā, "La Scala" Milānā, Parīzes nacionālajā operā, Konvertgārdenā un citur.

foto: Publicitātes foto
Aleksandrs Cimbaļuks

Tāpat klausītājus priecēs iemīļotais Latvijas Nacionālās operas solists, "Ineses Galantes Talanti" konkursa uzvarētājs – tenors Artjoms Safronovs.

Tikmēr jau pulksten 20.00 uz koncertzāles lielās skatuves muzikālajā piedzīvojumā klausītājus vedīs harizmātiskais itāļu solists un pianists Rafaels Gvalaci.

foto: Publicitātes foto
Rafaels Gvalaci

"Viņš ir viens no titulētākajiem itāļu mūziķiem, kas uzstājas džeza - blūza žanrā. Unikālais dzirdi glāstošā itāļu valodas skanējuma, mākslinieka harizmas un melodisku džeza ritmu apvienojums ļauj klausītājiem nokļūt Ligūrijas piekrastes zeltainajā saulē un sajust savās rokās atdzesēta prosecco glāzi," teica festivāla direktore Diāna Galante.

Mākslinieks ir pazīstams arī ar to, ka palīdzēja Itālijai atgriezties uz "Eirovīzijas" dziesmu konkursa skatuves, kā arī guvis vairākas atzinības Itālijas Sanremo festivāls, kas ir ilgākais muzikālais konkurss, kas tiek pārraidīts TV. Savulaik Eirovīzijas ideja dzimusi pateicoties Sanremo festivālam.

Festivāla noslēdzošajā dienā, 13. augustā, arī norisināsies divi notikumi. Īpašs, līdz šim nebijis jaunums un vienlaikus arī jauna festivāla tradīcija Ineses Galantes talantu konkursa laureātiem veltīts koncerts "Jaunie un spožie".

"Uzstāšanās uz lielās skatuves ar tās lielisko akustiku ir godpilna un prestiža iespēja jaunajiem talantiem, konkursa uzvarētājiem, demonstrēt savus solo priekšnesumus. Jaunie mūziķi sola aizraut un pārsteigt publiku ar savu spilgto talantu un meistarību, lai katrs izjustu lepnumu par valsts radošo potenciālu. Šis koncerts festivālā būs pirmizrāde - pirmo reizi tiks organizēts koncerts tikai spožajiem talantiem, lai dāvātu viņiem iespēju izjust lielo skatuvi un mūziķa profesiju," uzsvēra Inese Galante.

"Summertime - aicina Inese Galante" noslēgsies Brodvejas zvaigžņu apspīdēts, jo vācu izcelsmes Ņujorkā dzīvojošā aktrise un soliste Ūte Lempere aicina uz mūziklu "Tikšanās ar Marlēni Dītrihu".

foto: Publicitātes foto
Ūte Lempere

Jau savas karjeras sākumā Lempere tika salīdzināta ar savu izcilo tautieti Marlēni Dītrihu. Nav šaubu, ka to veicināja neapstrīdamie fakti, ka viņas abas ir spēcīgas vācu izcelsmes sievietes, abas ir blondīnes ar augstiem vaigu kauliem un izteiktu skatuves stilu, turklāt grūti noliegt, ka viņas saista arī spēcīga gara radniecība. Nebeidzamo salīdzinājumu dēļ apmulsusī Lempere uzrakstīja Dītrihai nožēlas pilnu vēstuli, kurā atvainojās leģendārajai aktrisei un dziedātājai par to, ka presē viņas tiek salīdzinātas. Vēstule dīvu iespaidoja, un viņa piezvanīja uzlecošajai zvaigznei. Pēc trīs stundu garās telefonsarunas Lemperei bija neticams stāsts, kas vēlāk kļuva par pamatu izrādei.

Ūtes Lemperes karjera ir bijusi spilgta un daudzveidīga, jo viņa ir pakļāvusi jebkuru žanru: savas pēdas viņa atstājusi uz teātra skatuvēm, filmējusies kino, uzstājusies koncertos un ierakstījusi unikālus mūzikas albumus. Viņai aplaudēts par "Berlīnes kabarē dziesmu" izpildījumu, Kurta Veila un Bertolda Brehta skaņdarbiem, Marlēnas Dītrihas, Edītes Piafas, Leo Ferrē, Žaka Prevēra franču šansoniem un Astora Pjacollas, kā arī daudzu citu skaņdarbiem, kā arī pašas sacerētām kompozīcijām. Viņa arī pazīstama ar saviem unikālajiem tēliem Brodvejas mūziklos, kā arī lomām veiksmīgās izrādēs Parīzē, Berlīnē un Londonas Vestendā.

Festivāls "Summertime - aicina Inese Galante" norisinās jau 17. reizi  Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē. Plašāka informācija par festivālu festivalsummertime.com.