foto: Māris Morkāns
Atkal atvērtais Modes muzejs aicina uz izstādi, kas veltīta visstilīgākās valsts Itālijas modei
Kultūra
2021. gada 15. jūnijs, 14:16

Atkal atvērtais Modes muzejs aicina uz izstādi, kas veltīta visstilīgākās valsts Itālijas modei

Pastaiga

No otrdienas, 15. jūnija, Modes muzejs atkal vēris durvis apmeklētājiem. Muzejā apskatāma Itālijas modei veltīta izstāde “No Fortuny līdz Versace. Itālijas mode 100 gados”, kas tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu. Muzeja apmeklētājus gaida patīkams pārsteigums – izstāde papildināta ar 12 efektīgiem itāliešu dizaineru radītiem tērpiem, Modes muzeja kolekcijas neseniem jaunieguvumiem.

Izstāde “No Fortuny līdz Versace. Itālijas mode 100 gados” Modes muzejā Rīgā

gallery icon

Itālijas modei veltītas izstādes iecere modes vēsturniekam un kolekcionāram Aleksandram Vasiļjevam radās jau pirms vairākiem gadiem: “Daudzi Itālijas dizaineri 20. gadsimta otrajā pusē kļuva tikpat slaveni kā Parīzes kuturjē. Stāsts par to, kā Itālijai izdevās kļūt par dizaina lielvalsti, ir ievērības cienīgs – uz pēckara nabadzības fona Itālija uzplauka kā saules pieliets, košs dārzs. Lielu lomu interesē par Itālijas modi nospēlēja tūrisms, kā arī kinofilmas: gan leģendārā kinolente “Romas brīvdienas” ar Odriju Hepbernu galvenajā lomā, gan pašu itāliešu kino, kas tolaik piedzīvoja īstu uzplaukumu. Ne velti Romu dēvēja par “Holivudu Tibras krastos”.”

foto: Māris Morkāns

Mūsdienās Itālija ir iekarojusi visstilīgākās valsts statusu un tās modes centrs – Milāna – ir atzīta pasaules modes lielpilsēta līdzās Parīzei, Londonai un Ņujorkai. Izstādes nosaukums iezīmē ceļu no 20. gadsimta sākuma, kad Venēcijā darbojās izcilais spāņu mākslinieks, izgudrotājs un tērpu dizainers Mariano Fortunī, līdz pat Džanni Versačes spožajam uznācienam modes pasaulē. Izstāde ļauj gūt spilgtu priekšstatu par mainīgajām modes tendencēm visa 20. gadsimta garumā.

foto: Māris Morkāns

Apmeklētājiem ir iespēja sekot līdzi aizraujošajam stāstam par to, kā Itālijai izdevās pamazām iznākt no Parīzes ēnas, atjaunot savu kādreizējo modes noteicējas slavu un radīt īstu ekonomisko brīnumu, kas lielā mērā balstās modes un dizaina sasniegumos un apvieno mūsdienīgas uzņēmējdarbības metodes, senas tradīcijas un ciešas ģimenes saites.

foto: Māris Morkāns

Līdzās slavenu 20. gadsimta 2. puses Itālijas modes namu veikumam izstādē apskatāms arī izcilu 50. gadu modes namu veikums. “Īpaši priecājamies par iespēju parādīt Rīgā mūsu muzeja kolekcijas jaunieguvumus, tostarp vairākus iespaidīgus 50. gadu modes dizainera Emilio Šuberta tērpus,” stāsta Modes muzeja vadītāja, arhitekte Nataļja Muzičkina.

foto: Māris Morkāns

“Šis mūsdienās mazāk zināmais kuturjē savulaik bija ekstravaganta slavenība – viņš braukāja pa Romu zilā kadiljakā, kura salons bija rotāts ar ziediem un mežģīnēm. Pie viņa pasūtīja tērpus gan Sofija Lorēna, gan Džina Lolobridžida un citas slavenas aktrises, tāpēc Emilio Šubertu nereti dēvēja par “dīvu drēbnieku”. Viņš kļuva atpazīstams tieši ar saviem greznajiem, neparastajiem vakartērpiem. Šīs kleitas patiesi ir vērts redzēt klātienē!”

foto: Māris Morkāns

Līdzās Emilio Šuberta tērpiem būs apskatāmi vēl vairāki muzeja kolekcijas jaunieguvumi, kuru radītāju vārdi labi zināmi ikvienam modes fanam: Valentino, Emilio Puči, Pjērs Kardēns. Jā, arī Pjērs Kardēns – kaut arī dizainers savu radošo darbību saistīja ar Parīzi, viņš dzimis Itālijā kā Pjetro Kardīns un allaž demonstrējis īsteni itālisku stila izjūtu.

Izstāde “No Fortuny līdz Versace. Itālijas mode 100 gados” Modes muzejā būs apskatāma ik dienu no 11.00 līdz 18.00.

Modes muzejs rūpējas par apmeklētāju un darbinieku drošību un aicina ievērot epidemioloģiskās piesardzības pasākumus, kā arī muzejā noteiktos apmeklētāju skaita un plūsmas ierobežojumus un regulējumu. Muzejs atvērts individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Apmeklējot Modes muzeju nav nepieciešama iepriekšēja reģistrācija.

Biļetes: 7 EUR; skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem 5 EUR. Katra mēneša pirmajā otrdienā atlaides skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem – biļetes cena tikai 3 EUR.