foto: Shutterstock
Kā uzveikt pavasara nogurumu ar dabas līdzekļiem?
Esi vesels
2024. gada 24. aprīlis, 06:31

Kā uzveikt pavasara nogurumu ar dabas līdzekļiem?

"100 Labi Padomi"

Līdz ar pavasari gribas vairāk darboties, būt aktīvākai, bet ātri vien pārņem nogurums. Tās ir ziemas kūtruma sekas, tāpēc izturies pret sevi saudzīgi.

Kusties svaigā gaisā

Lai arī šogad pavasaris kavējas un silto, saulaino dienu pagaidām bijis maz, centies iespējami vairāk laika pavadīt ārā. Vari darboties dārzā, doties pastaigās, uz darbu un no darba iet kājām. Tā gan izvēdināsi galvu, gan fiziski sevi noslogosi, kā arī iegūsi enerģiju no saules. Pavasaris ir galvu reibinošs gadalaiks, bet, lai kā arī gribētos doties kilometriem garā pārgājienā vai no agra rīta līdz vēlam vakaram aktīvi rosīties pagalmā, atceries, ka tā sevi vari pārslogot, un tad nogurums būs vēl lielāks.

Izgulies

Dodies gulēt laikus un kārtīgi izgulies. Nav jānoskatās visas filmas un šovi, jo tava pašsajūta ir svarīgāka par notiekošo TV ekrānā. Vērts padomāt arī par gaismu necaurlaidīgiem aizkariem, ja gribas iet gulēt līdz ar tumsu un celties ar pirmajiem saules stariem. No rīta, kad pamosties, vēl gultā labi izstaipies un, guļot taisni uz muguras, pacel kājas un rokas uz augšu un kustini tās vismaz minūti. Tas pamodinās limfātisko sistēmu, uzlabos limfas atteci un normalizēs neiromuskulāro darbību.

Veselīgs uzturs

Neatsakies no gaļas, kā tagad ir modē, bet gan no ātrajiem ogļhidrātiem – cukura, baltajiem miltiem utt. Tie tikai uz mirkli dod enerģiju, pēc tam pašsajūta ir vēl sliktāka, ilgu laiku nav ne spēka, ne enerģijas. Organismam ir nepieciešami saliktie ogļhidrāti, ko var iegūt no pākšaugiem, riekstiem, pilngraudu produktiem, bet vēl vairāk tam vajag olbaltumvielas un taukvielas, tāpēc centies ēdienkartē iekļaut arī treknas zivis un pēc iespējas vairāk dārzeņu un zaļumu.

Kādi dabas līdzekļi palīdz pret pavasara nogurumu?

Māca zāļu sieva Līga Reitere.

Aprīlī pagrabs jau ir tukšs, bet ārā zaļuma vēl maz, tāpēc daudzi vitamīnu trūkuma dēļ slimo vai jūtas noguruši. “Ir jāizmanto sulu laiks – bērzu sulas attīra organismu, izvada toksīnus un urīnskābi, kas nosēžas locītavās,” iesaka Līga Reitere. Koku sulas mazina nogurumu, kliedē galvassāpes, uzlabo vielmaiņu un ādas stāvokli – tā atjaunojas, labāk elpo, jo liekais tiek izskalots ārā. Var dzert ne tikai mums ierastās bērzu un kļavu sulas – izmēģini arī riekstkoka un alkšņu sulas.

Pavasarī egles sāk dzīt jaunos dzinumus, kas satur ļoti daudz C vitamīna. Tos var likt klāt salātiem, ēst tāpat vai sajaukt ar medu. “Ļoti labs līdzeklis gan pret nogurumu, gan risku saslimt, jo stiprinās imunitāti.”

Var gatavot pirmos zaļumu salātus, kam pievieno liepu pumpurus, gobu un kļavu ziedus, gaiļbiksīšu lapas, pirmās skābenītes, māllēpju pumpurus, viršiem līdzīgos ēriku ziedus, mārpuķītes. Jaunās nātrītes ir lielisks dzelzs un C vitamīna avots, bet tās kož. Liec nātres starp plaukstām – berzējot vienu gar otru, panāksi, ka tās vairs nekodīs, un varēsi ēst svaigas.

Smalki sakapātas nātres pievieno salātiem vai biezpienam, tās var uzkaisīt uz sviestmaizes. Mundrumam dzer nātru tēju. C vitamīns saskarē ar karsto ūdeni gan ies zudībā, taču citas vērtīgās vielas paliks. “Lai būtu spēks, organismam nepieciešami vitamīni, tāpēc grauz, ko vien vari atrast. Šobrīd jau ir pietiekami gaišs, lai uz palodzes diedzētu dažādas sēklas un graudus un iegūtu kviešu zelmeni, kaut vai sīpolu ieliktu ūdenī un tiktu pie svaigiem lociņiem.”