foto: PM/SCANPIX
Kā rīkoties, ja bērns regulāri slimo un cik bieži vecāki drīkst ņemt slimības lapu?
Tēvs aprūpē slimu bērnu.
Esi vesels
2024. gada 13. marts, 06:44

Kā rīkoties, ja bērns regulāri slimo un cik bieži vecāki drīkst ņemt slimības lapu?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Daudzi cilvēki publiskajā telpā prāto, kā rīkoties, ja bērns bieži slimo. Lai noskaidrotu, cik bieži pēc likuma to drīkst darīt un kā problēma vērtējama Latvijā, Jauns.lv sazinājās ar jomas ekspertiem.

Pēdējā laikā publiskajā telpā bieži izskanējušas mazu bērnu vecāku bažas par darba devēju potenciālo rīcību situācijās, kad bērns bieži slimo un kādam vai abiem no vecākiem nākas izņemt slimības lapu. Daudzi vecāki bažījas, ka viņus šādās situācijās varētu atlaist.

Darba devēju nostāja

Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns apstiprina, ka Latvijas darba devēju vidū darba nespējas lapas ir problemātisks temats. “Latvijā ir nosacīti labvēlīgāki apstākļi slimības lapu atmaksai, nekā Igaunijā un Lietuvā,” viņš norāda.

Leiškalns apgalvo, ka Latvijā ir augsti darbinieka aizvietošanas izdevumi un mūsdienās vairs nav iespējams pasaukt cilvēku “no ielas”, kurš varētu aizvietot jebkuru darbinieku.

Darba nespējas lapas nereti izvēršas par nopietnu apgrūtinājumu darba devējiem, jo ne vienmēr ir cilvēki, kuri gatavi kādu kolēģi aizvietot. Pat tad, ja tiek piesolīta dubulta samaksa, nav garantijas, ka kolēģis šo pienākumu uzņemsies izpildīt. Ja, piemēram, celtniecībā ir noslēgts līgums par pasūtījuma izpildi un tā nodošanas laiku, tad darbinieka saslimšana var šo procesu ietekmēt un apgrūtināt līguma izpildes nosacījumus.   

Jurists Kaspars Rācenājs apstiprina, ka cilvēki ir vērsušies ar sūdzībām par darba devējiem, kuri pret darbiniekiem neizturas pretimnākoši. Kā piemēru minot, ka saslimst bērns un darba devējs, nevis liek ņemt darba nespējas  lapu, bet gan aicina darbinieku strādāt attālināti no mājām.

Pēc Rācenāja domām, kolektīvā viegli var izveidoties “iekšējā spriedze” visbiežāk, ja kolēģis dodas uz darba nespējas lapas, kādam attiecīgais kolēģis ir jāaizstāj. “Bērns atkal ir saslimis un citiem ir jāstrādā viņa vietā”, šādas frāzes dzirdamas, ja kolēģu vidū valda spriedze un saspīlējums. 

Darbiniekam jāzina savas tiesības

Jurists atzīst, ka darbiniekam ir tiesības, piemēram, aprūpēt savu bērnu, kurš ir saslimis, tāpēc  jādibina prakse, kurā darba ņēmējs var izmantot savas tiesības. “Pēc likuma darbinieks ir ļoti pasargāts 9. darba likuma pants paredz, ka darba devējam ir aizliegts radīt darbiniekam nelabvēlīgas sekas, piemēram, nepiešķirt atvaļinājumu, jo iepriekš ņemtas vairākas darba nespējas lapas,” sacīja Rācenājs.

Tāpat Rācenājs atsaucas uz darba likuma 29. pantu, kurā minēts, ka darbiniekam ir tiesības vērsties pret darba devēju tiesā un pieprasīt morālo kaitējumu, ja tiek pārkāptas darbinieka tiesības. 

Rācenājs uzskata, ka juridiskais mehānisms ir, bet daudzi darbinieki to neizmanto. Tāpēc aicina visus izmantot un pārstāvēt savas tiesības aktīvāk.

“Katrā kolektīvā nepieciešams ieviest kultūru - darbiniekam nav jābaidās rūpēties par savu bērnu, ja bērns ir saslimis. Darbinieks  zina, ka darba devējs nodrošinās, citu darbinieku, kurš varēs viņu aizstāt. Turklāt darba devējs par to nodrošina attiecīgu kompensāciju tam, kurš aizstāj. To nosaka likums - par papildus darbu ir jāsaņem papildus piemaksa,” atgādina Rācenājs.

Ja šo sakārtos, tad darbinieki ar mierīgu sirdi varēs rūpēties par savu bērnu veselību, jo zinās, ka arī darbiniekam, kurš viņu aizstāj tiks atlīdzināts, uzskata Rācenājs.

Likums neierobežo slimības lapu skaitu mēnesī

 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Marika Zelčāne, darba nespējas lapu, saslimstot bērnam, piešķir, lai bērna vecākam kompensētu zaudētos ienākumus, ja viņš nespēj strādāt bērna veselības dēļ. To izmaksā, ja vecāks neierodas darbā vai zaudē algota darba ienākumus.

 

Darba nespējas lapa, ja saslimst bērns

Līdz brīdim, kad bērns sasniedz 14 gadu vecumu, vecāki drīkst ņemt darba nespējas lapu, lai rūpētos par saslimušu bērnu. 14 dienas darba nespējas lapu apmaksā, ja bērnu aprūpē mājās. Ja bērnu aprūpē stacionārā, tad apmaksā 21. dienu, taču 30 dienas apmaksā tikai, tad, ja bērns ir guvis kaulu lūzumus.

Šāds noteikums attiecas arī uz gadījumiem, kad slimo bērnu kādu periodu kopis viens vecāks, piemēram, bet pēc tam otrs, piemēram, tētis.

VSAA nav noteicis nekādu ierobežotu skaitu, cik darbnespējas lapas drīkst iesniegt vienam cilvēkam viena mēneša laikā, ja ārstam, izvērtējot situāciju, šķiet, ka ir jāpiešķir darbnespējas lapa, tad jaunas lapas izsniegšanu neietekmē iepriekš ņemto darba nespējas lapu skaits. 

Izņēmuma gadījumi 

Ja bērnam ārsts konstatē smagu saslimšanu, tad slimības pabalstu var saņemt, bērnu kopjot līdz 18 gadiem.