foto: Shutterstock
Augsts asinsspiediens: eksperts dalās ar četriem veidiem, kā samazināt rādījumus bez zālēm
Esi vesels
2024. gada 20. februāris, 14:45

Augsts asinsspiediens: eksperts dalās ar četriem veidiem, kā samazināt rādījumus bez zālēm

Jauns.lv

Augsts asinsspiediens jeb hipertensija liek sirdij strādāt smagāk, un ir galvenais insulta, koronāro artēriju slimības, sirds mazspējas, priekškambaru fibrilācijas, perifēro artēriju slimības, redzes zuduma, hroniskas nieru slimības un demences riska faktors. Par hipertensiju uzskata spiedienu pastāvīgi, gan periodiski paaugstinātu virs 140/90 mmHg.

Lai gan hipertensijas risku var paaugstināt no mums neatkarīgi faktori, piemēram, ģenētika un vecums, asinsspiedienu bieži ietekmē arī noteiktas dzīvesveida izmaiņas.

Paturot to prātā, eksperts portālam „Express” pastāsta par četriem dabīgiem veidiem, kā samazināt asinsspiedienu.

Saskaņā ar Dr. Valtera Gjergija teikto, asinsspiedienu var pazemināt, izmantojot: 

  • Regulāras fiziskās aktivitātes
  • Mainot neveselīgus ieradumus
  • Ieturot speciālu diētu
  • Mazinot stresu ikdienā

"Sāciet ar mazas slodzes vingrinājumiem, piemēram, pastaigām, pārgājieniem, peldēšanu un riteņbraukšanu, kas samazina asinsspiedienu un uzlabo sirds un asinsvadu veselību, nenoslogojot locītavas," saka eksperts. 

"Arī vingrošana svaigā gaisā - ja atrodaties piemērotā vidē - sniedz ievērojamas papildu priekšrocības, kas saistītas ar saules gaismu, svaigu gaisu un saikni ar dabu. Ļoti noderīgas ir arī joga, taiči un cji gongs, kas apvieno harmoniskas kustības, kas veicina asins plūsmu, ar dziļas elpošanas tehniku, kas mazina stresa hormonus, lai uzturētu ķermeni ideālā veselības stāvoklī,” skaidro eksperts. 

Neveselīgu ieradumu maiņa

Fiziskās aktivitātes ir tikai puse no „receptes”. "Piemēram, nekādas pastaigas vai joga nevar novērst smēķēšanas radītos bojājumus asinsvadiem. Ja vēlaties būt patiesi vesels, jums ir jāatsakās no visiem neveselīgajiem ieradumiem, kas iznīcina visus jūsu pozitīvos centienus. Tas attiecas ne tikai uz cigaretēm un alkoholu - pat tādi ieradumi kā vēla gulēšana var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos. Dodieties gulēt agrāk un veltiet laiku atpūtai, izmantojot stresa mazināšanas metodes, piemēram, meditāciju, jogu vai dziļu elpošanu, kas palīdzēs jums aizmigt,” skaidro ārsts. 

Diēta

Ievērojot diētu, uzsvaru vajadzētu likt uz augļiem, dārzeņiem, pilngraudu produktiem, liesām olbaltumvielām un piena produktiem ar zemu tauku saturu, vienlaikus samazinot nātrija patēriņu, kas ir galvenais paaugstināta asinsspiediena cēlonis.

"Nātrija daudzums nedrīkst pārsniegt 2300 miligramus, un visas sāļās uzkodas jāaizstāj ar kāliju saturošiem superproduktiem, piemēram, banāniem, spinātiem, saldajiem kartupeļiem un avokado. Bet ne tikai uzraugiet, ko ēdat. Uzraugiet arī to, ko dzerat. Ierobežojiet alkohola patēriņu līdz ne vairāk kā vienam dzērienam dienā sievietēm un diviem dienā vīriešiem, ideālā gadījumā daudz mazāk,” uzsver Dr. Valters Gjergijs. 

Stresa mazināšana

"Dodiet sev laiku dzīvot, pavadiet laiku ar mīļajiem un smejieties. Ir pierādīts, ka smiekli pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, jo mazina stresu, uzlabo asinsriti un atslābina asinsvadus. Mazliet humora arī uzlabos jūsu garastāvokli, radot pozitīvu noskaņojumu treniņiem,” teic ārsts.