foto: Shutterstock
Vitamīnu trūkums, kas var imitēt demenci
Esi vesels
2024. gada 2. februāris, 19:02

Vitamīnu trūkums, kas var imitēt demenci

Jauns.lv

Demence ir nopietna un dzīvi ietekmējoša slimība, kas ir daudz biežāk sastopama vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tā ir simptomu grupa, kas saistīta ar smadzeņu darbības pasliktināšanos. Demence var izraisīt uzvedības izmaiņas, atmiņas zudumu un pat mobilitātes problēmas. Agrīnā stadijā simptomi var būt viegli, un laika gaitā tie progresē.

Dakteris Ēriks Bergs brīdina, ka bieži sastopama vitamīnu trūkuma blakusparādības var viegli sajaukt ar demenci.

Ārsts brīdina, ka B12 vitamīna trūkums var izraisīt demencei līdzīgus simptomus: „Vitamīna B12 trūkums var izraisīt dažādas kognitīvās problēmas. Tas ir vissvarīgākais vitamīns smadzenēm, un, ja tā trūkst, var rasties dažādi simptomi, piemēram, atmiņas pasliktināšanās un kognitīvo spēju zudums.”

B12 vitamīns galvenokārt ir atrodams dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā, sierā un olās.

B12 vitamīns piedalās metionīna un šūnu ģenētiskā materiāla (DNS un RNS) pamatķieģelīšu nukleīnskābju sintēzē, ogļhidrātu un tauku vielmaiņā, kā arī nervu šūnu funkcionalitātes saglabāšanai.

Ja B12 trūkumu atstāj bez ievērības, tad var attīstīties jau smagākas B12 deficīta stadijas, kurām pievienojas neiroloģiski traucējumi, bet piektajā stadijā tie jau kļūst neatgriezeniski.
Ir jāsaprot, kas raisījis B12 vitamīna deficītu. Šo ūdenī šķīstošo B grupas vitamīnu cilvēki uzņem ar pārtiku – mūsu organismā tas nespēj sintezēties, bet aknās var uzkrāties rezerves, kas spēj nodrošināt ķermeni ar nepieciešamo vitamīna daudzumu pat divus gadus.

B12 cilvēks uzņem ar dzīvnieku izcelsmes barību, sevišķi daudz tā ir aknās, tāpēc veģetārieši un jo īpaši vegāni riskē iedzīvoties B12 deficītā. Otrs risks ir B12 uzsūkšanās traucējumi kuņģa un zarnu traktā. Tie var būt saistīti gan ar gremošanas traucējumiem gremošanas orgānu iekaisumiem, gan izgrieztu kuņģi vai daļu no zarnu trakta, arī vēzi. Arī aizkuņģa dziedzera darbības traucējumi var pasliktināt B12 uzsūkšanos.

Vitamīna B12 deficīta klīniski simptomi – mēles iekaisums – glosīts, dedzinoša sajūta mutē, centrālās un perifēriskās nervu sistēmas disfunkcija. Neiroloģiskās simptomātikas cēlonis ir mielīna sintēzes traucējumi. Agrīni neiroloģiski simptomi ir nespēks, ataksija, parestēzija, koordinācijas traucējumi.

Tēmas