foto: Shutterstock
Pārtikas produkti, kas samazina demences risku vecumdienās
Esi vesels
2024. gada 5. februāris, 06:30

Pārtikas produkti, kas samazina demences risku vecumdienās

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Šķiet, ka galvenais Alcheimera slimības un demences atvairītājs ir ēdiens. Konkrēti – produkti, kas bagātīgi satur polifenolus.

Īstā smadzeņu barība ir viss, kas bagātīgi satur polifenolus, un tie visbiežāk ir augu valsts produkti. Patiesībā ar polifenoliem bagātīgs uzturs samazina risku, ka, pieaugot gadu skaitam, saslimsim ar demenci vai Alcheimera slimību.

Medicīniskie pētījumi atkal un atkal demonstrē, ka veselīgs uzturs ir viens no vislabākajiem veidiem, kā sevi pasargāt no prāta spēju samazinājuma, īpaši, kopš atklāts, cik ļoti nozīmīga loma smadzeņu veselībā ir zarnām un baktēriju mikrobiomam.

Kā tad izskatās šī veselīgā diēta, un no kā mums būtu jāizvairās?

Iepriekš mēs par to varējam runāt nedaudz nezinātniski, saka Barselonas Universitātes pētnieki, kas darbojās metabolomikas jomā (izmanto jaunas tehnoloģijas, lai mērītu asinīs mazas molekulas, ko sauc par metabolītiem). Pētnieki vēlējās noskaidrot, ko tad pavisam droši varētu saukt par veselīgu uzturu smadzenēm. 

Zinātnieki paņēma asins nalīzes 842 cilvēkiem, kam nebija demences, un sekoja līdzi viņu veselībai 12 gadus. Tiem, kas nesaslima, asinīs bija vairāk metabolītu, kādi rodas, ja ēd polifenoliem bagātīgus produktus, turpretim cilvēkiem, kuriem uzrādījās agrīnas demences attīstības pazīmes, bija vairāk metabolītu no pārstrādātiem produktiem un mākslīgajiem saldinātājiem.

Tiesa, pat ņemot vērā jaunākās zinātniskās atziņas, joprojām uzvirmo dažādas pretrunas, piemēram, sarkanvīns uzrāda aizsargājošu efektu, bet kopumā alkohols nav labvēlīgs. Kakao un kafija samazina demences risku, taču citi kofeīnu saturoši dzērieni ierindojas bīstamo produktu sarakstā.

Uztura ietekmi uz demences attīstību pētīja arī cita zinātnieku grupa. Šie pētnieki izmantoja magnētiskās rezonanses izmeklējumu un sekoja līdzi, vai 18 mēnešu laikā, kad pētījuma dalībniekiem bija jāievēro veselīga diēta, smadzenes uzrādīja kādas saraušanās (atrofijas) pazīmes.

Pētnieki no Ben-Guriona Universitātes Izraēlā lika 284 cilvēkiem ievērot vienu no trim uztura plāniem: kopumā veselīgu diētu, Vidusjūras diētu, kas ietvēra valriekstu iekļaušanu uzturā, vai vēl vairāk uzlabotu Vidusjūras diētu, kas paredzēja dienas laika izdzert trīs vai četras tases zaļās tējas un vakariņas aizvietot ar lodveida volfijas (Wolffia globosa) kokteili, – attiecīgi divi no šiem uztura plāniem ļāva bagātīgi uzņemt polifenolus.

Jau tikai pēc 18 mēnešiem smadzeņu izmeklējumi liecināja, ka cilvēkiem, kas ievēroja standarta veselīgo diētu un bija vecāki par 50 gadiem, smadzenes bija ļoti spēcīgi atrofējušās, bet tiem, kas ēda pēc pirmā vai otrā, uzlabotā, Vidusjūras diētas plāna, smadzenēs gandrīz nemaz nebija pasliktinājuma, un tās bija vismazāk atrofējušās.

Šie pētījumi ļauj daudz labāk saprast, kāda diēta ir veselīga smadzenēm, pat ja saglabājas neskaidrības par alkoholu un kofeīnu. 

Pabarojam mazās pelēkās šūniņas

Produkti, kas bagātīgi satur polifenolus:

Ogas

  • Plūškoka ogas 
  • Krūmmellenes
  • Upenes
  • Avenes/zemenes 

Garšaugi un garšvielas

  • Krustnagliņas 
  • Piparmētra 
  • Zvaigžņu anīss 
  • Oregano 

Kakao

  • Kakao pulveris 
  • Tumšā šokolāde 

Rieksti un sēklas

  • Ēdamie kastaņi 
  • Linsēklas 
  • Lazdu rieksti 
  • Mandeles 

Dārzeņi

  • Spināti 
  • Šalotes 
  • Artišoki 
  • Sarkanie sīpoli 
  • Sēnes 
  • Olīvas

Dzērieni

  • Kakao 
  • Kafija 
  • Zaļā tēja 
  • Sarkanvīns 

Visi dārzeni satur polifenolus, un tos vajadzētu iekļaut ikvienā veselīgā diētā. Centieties katru dienu apēst piecas līdz astoņas porcijas dārzeņu.