foto: Shutterstock
Galvenie faktori, kas palielina iespēju saslimt ar demenci jaunībā
Esi vesels
2024. gada 6. janvāris, 06:44

Galvenie faktori, kas palielina iespēju saslimt ar demenci jaunībā

Jauns.lv

Jaunā pētījumā ir atklāts, kādas veselības problēmas palielina demences risku jaunībā.

Tajā apzināti 15 riska faktori, kas ir līdzīgi vēlīnās demences riska faktoriem, tostarp dzirdes traucējumi, sirds slimības, sociālā izolācija un zemāks sociālekonomiskais statuss.

Rezultāti liecina, ka, pievēršot uzmanību veselības un dzīvesveida faktoriem, varētu samazināt saslimšanas risku.

Pētnieki ir atklājuši dažādus riska faktorus, kas var izraisīt šo slimību jau pirms 65 gadu vecuma sasniegšanas. Šie atklājumi apšauba uzskatu, ka ģenētika ir vienīgais šīs slimības cēlonis, un liek pamatus jaunām profilakses stratēģijām.

Ekseteras Universitātes profesors Deivids Leveljins uzsvēra, cik svarīgi ir šie atklājumi: "Šis revolucionārais pētījums ilustrē starptautiskās sadarbības un lielo datu izšķirošo lomu, lai uzlabotu mūsu izpratni par demenci.

Šis ir lielākais un apjomīgākais šāda veida pētījums, kāds jebkad veikts. 

Dr. Stīvijs Hendrikss, pētnieks no Māstrihtas Universitātes Nīderlandē, sacīja: "Demence jaunībā ir ļoti nopietna problēma, jo cilvēkiem, kurus tā skar, parasti vēl ir darbs, bērni un aizņemta dzīve. Bieži vien tiek pieņemts, ka tās cēlonis ir ģenētisks, taču daudzu cilvēku demences cēlonis patiesībā nav precīzi zināms. Tāpēc šajā pētījumā mēs vēlējāmies izpētīt arī citus riska faktorus."

Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā Jama Neurology un ko veica Ekseteras Universitāte un Māstrihtas Universitāte, tika pētīti vairāk nekā 350 000 cilvēku, kas jaunāki par 65 gadiem, no Apvienotās Karalistes Biobank pētījuma.

Pētnieku komanda analizēja plašu riska faktoru klāstu, sākot no ģenētiskām nosliecēm un beidzot ar dzīvesveidu un vides ietekmi.

Saskaņā ar iegūtajiem datiem zemāks izglītības līmenis, gēni un dzīvesveida faktori, piemēram, alkohola lietošana, arī ievērojami palielina demences risku jaunībā. 

Pēdējos gados aizvien vairāk tiek uzskatīts, ka demence ir saistīta ar 12 specifiskiem maināmiem riska faktoriem, piemēram, smēķēšanu, asinsspiedienu un dzirdes zudumu. Pašlaik ir atzīts, ka līdz pat četriem no desmit demences gadījumiem pasaulē ir saistīti ar šiem faktoriem.

"Šis novatoriskais pētījums atklāj svarīgus faktorus, kas var ietekmēt demences risku jaunībā. Tas sāk aizpildīt svarīgu plaisu mūsu zināšanās. Būs svarīgi balstīties uz šiem atklājumiem plašākos pētījumos,” secinājuši pētnieki.