foto: Publicitātes foto
Vai ikdienā patērētais sāls daudzums ietekmē asinsspiedienu?
Uztura speciāliste Guna Rijkure.
Runā speciālists
2023. gada 26. maijs, 06:42

Vai ikdienā patērētais sāls daudzums ietekmē asinsspiedienu?

"100 Labi Padomi"

Ar uzturu patiešām ir iespējams ietekmēt asinsspiedienu, un viens no būtiskākajiem faktoriem ir sāls. Pirmais solis, lai kaut nedaudz palīdzētu normalizēt asinsspiedienu, ir neuzņemt vairāk par 5 g sāls dienā, paskaidro uztura speciāliste Guna Rijkure.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas iedzīvotāji kopumā lieto pārāk daudz sāls – dienā daudzi apēd vairāk par 5 g, turklāt uzņemam to gan slēptā veidā, gan ar mājās gatavotu ēdienu. Gatavojot ēdienus, iesaku pievienot nevis vārāmo sāli, bet gan kādu no eksotiskajām alternatīvām, jo minerālvielas, kas tajās atrodamas, piešķir ēdienam īpašu garšas buķeti, kas ļauj sāli pievienot mazāk. Piemēram, Himalaju rozā sālī ir vairāk joda, nevis tikai pliks nātrija hlorīds, bet melnā sāls sastāvā ir sērs. Melnajā sālī ir sadrupināti vulkāniskie ieži, un tas ir dabiski iegūts produkts. Tomēr šis sāls nav piemērots visiem ēdieniem, jo piešķir maltītei vārītu olu smaržu un garšu.

Svarīgi atcerēties arī par garšaugiem un garšvielām – gan svaigiem, gan žāvētiem zaļumiem. Ir tik daudz iespēju: timiāns, rozmarīns, pētersīļi, loki, dilles, visdažādākie pipari, kurkuma, karijs, kumīns un vēl, un vēl. Jāpiemin, ka sāli lieliski aizstāj ķiploki un sīpoli.

Jābūt gudriem arī iepērkoties. Iegādājoties maizi, sieru, gaļas un zivju produktus, kā arī citas pārtikas preces, lasi uz etiķetes rakstīto. Raugies, lai 100 g produkta nav vairāk par 1 g sāls.