foto: scanpix
“Man ir plaušu vēzis, bet es nesmēķēju” – skolotāja Nataša ir pierādījums, ka arī jauni un veselīgi cilvēki nav imūni pret vēzi
49 gadus vecā sākumskolas skolotāja Nataša Loveridža.
Dzīvības loterija
2023. gada 24. maijs, 06:47

“Man ir plaušu vēzis, bet es nesmēķēju” – skolotāja Nataša ir pierādījums, ka arī jauni un veselīgi cilvēki nav imūni pret vēzi

Jauns.lv

49 gadus vecā sākumskolas skolotāja Nataša Loveridža ir pierādījums tam, ka jauni, fiziski spēcīgi un veseli cilvēki nav imūni pret vēzi. Par spīti tam, ka savā dzīvē nav smēķējusi, sievietei atklāts plaušu vēzis ceturtajā stadijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mums ir jāievieš cilvēku apziņā, ka, ja tev ir plaušas, tu vari saslimt ar plaušu vēzi," sacīja Nataša.

Natašai pirmo reizi radās aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā, kad viņa pamanīja, ka viņas elpošana ir kļuvusi apgrūtināta un viņa skan tā, it kā būtu "norijusi čīkstošu suņu rotaļlietu".

Pagājušā gada jūnijā viņa pamanīja arī izmaiņas savā balsī, tā bija kļuvusi klusāka, nekā parasti, bet dažas dienas vēlāk simptomi izzuda. Domādama, ka tā ir tikai reakcija uz stresu, Nataša turpināja dzīvot savu dzīvi. Divus mēnešus vēlāk parādījās neizskaidrojams klepus, tāpēc sākumskolas skolotāja nolēma vērsties pie ārsta. 

Rentgena izmeklējums atklāja dzīvībai bīstamu veidojumu plaušās. Turpmākie izmeklējumi un skenēšana apstiprināja, ka viņas limfmezglos ir vēža izmaiņas.

“Tas bija pilnīgs šoks. Es esmu pārāk jauna, es nesmēķēju, nepazīstu smēķējošus cilvēkus, esmu ļoti labā formā, agrāk skrēju, daudz staigāju kalnos, es braucu ar velosipēdu, daudz nodarbojos ar jogu un pārsvarā lietoju augu valsts uzturu. Turklāt vizītēs pie onkologiem es biju jaunākais cilvēks rindā,” savās sajūtās par brīdi, kad uzzināta diagnoze, dalās Nataša. 

Natašai tika paziņots, ka viņas vēzis varētu būt radies EGFR+ gēna mutācijas dēļ. Šis proteīns ir saistīts ar veselu šūnu augšanu un dalīšanos, bet mutācija var nozīmēt, ka gēns ir "pārāk izteikts". Labdarības organizācija precizēja: "Tas var izraisīt nekontrolētu šūnu augšanu un izraisīt vēzi."