foto: Shutterstock
Piecas garšas mutē, kas var liecināt par veselības problēmām
Esi vesels
2023. gada 25. maijs, 06:36

Piecas garšas mutē, kas var liecināt par veselības problēmām

Jauns.lv

Ikdienā lietotie pārtikas produkti var atstāt garšu mutē, īpaši spēcīgi pārtikas produkti, piemēram, ķiploki un sīpoli. Lielākoties garšu var novērst ar labu mutes dobuma higiēnu. Taču, ja pamanāt pēkšņas un būtiskas garšas izmaiņas vai ja tās saglabājas ilgāk nekā dažas dienas, tas var būt iemesls vērsties pie sava ģimenes ārsta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Metāliska, rūgta, skāba, salda vai sāļa garša mutē var liecināt par veselības problēmām, portālam “Express” saka britu farmaceits Abāss Kanānī. 

1. Rūgta garša

Rūgtā garša mutē var liecināt par aknu vai žultspūšļa problēmām, GERD (gastroezofageālā refluksa slimību) vai rasties konkrētu medikamentu lietošanas dēļ. Rūgtu garšu mutē var pavadīt arī slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un nogurums. Rūgtā garša ir saistīta arī ar hormonālām izmaiņām, sliktu mutes dobuma veselību, medikamentu lietošanu un paaugstinātu stresu. 

2. Metāliska garša

Metālisku garšu mutē var izraisīt zobu problēmas un liecināt par smaganu infekciju. Metāliska garša vai norādīt arī uz nieru un aknu problēmām vai cukura diabētu. Līdztekus metāliskajai garšai var parādīties arī pasliktināta garšas vai smaržas izjūta, sausa mute vai apetītes izmaiņas.  Dažiem cilvēkiem metāliska garša rodas arī tad, ja viņiem ir grēmas, skābes atvilnis un gremošanas traucējumi.

3. Salda garša

Augsts glikozes līmenis var izraisīt saldu garšu mutē, un tā var būt viena no cukura diabēta pazīmēm. Līdz ar saldu garšu mutē var rasties pastiprinātas slāpes, bieža urinēšana un neskaidra redze.

4. Skāba garša

Kad kuņģa skābe nokļūst barības vadā, mutē var sajust skābu garšu. Tas raksturīgs atviļņa slimības gadījumā. Skābai garšai var pievienoties grēmas, sāpes krūtīs un apgrūtināta rīšana. To var izraisīt arī mutes sausums, uzturvielu trūkums, infekcijas un nervu darbības traucējumi.

5. Sāļa garša

Sāļa garša mutē var liecināt par dehidratāciju vai mutes sausumu, jo organisms, iespējams, cenšas taupīt ūdeni, saražojot mazāk siekalu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās