foto: Shutterstock
"Parasta asins analīze izglāba manu dzīvību!" 24 gadus veca meitene no Lielbritānijas ar savu stāstu brīdina citus
Dzīvības loterija
2023. gada 3. februāris, 11:41

"Parasta asins analīze izglāba manu dzīvību!" 24 gadus veca meitene no Lielbritānijas ar savu stāstu brīdina citus

Jauns.lv

24 gadus vecajai Nellai Pinatelli tika diagnosticēta leikēmija, ļaundabīga asins saslimšana, ko viņa sākotnēji noturēja par Covid infekciju. Nella devās pie sava ģimenes ārsta, lai veiktu asins analīzes, kam sekoja kaulu smadzeņu punkcija, kas atklāja, ka viņai ir akūta leikēmija, vēsta BBC. 

“Viss sākās pirms 18 mēnešiem, kad uzsāku jauna darba gaitas. Nemitīgi jutos nogurusi, piedzīvoju arī elpas trūkumu, bet to visu norakstīju uz pārmaiņām manā dzīvē un nesen izslimotu Covid-19,” stāsta Nella. 

Kad jaunā sieviete piedzīvoja divas deguna asiņošanas epizodes, kas ilgušas stundu, Nella saprata, ka bez ārsta palīdzības neiztiks, un devās pie sava ģimenes ārsta. 

"Jūs savu ķermeni pazīstat labāk nekā jebkurš cits - es nožēloju, ka nemeklēju palīdzību agrāk, jo tad slimības prognoze būtu labāka,” uzsver Nella. 

"Jebkurš veselības jautājums, jebkuras bažas - pat maza dzimumzīme, kas ir mainījusi krāsu, vienkārši ejat un to pārbaudat," piebilst sieviete. 

Saskaņā ar labdarības organizācijas “Teenage Cancer Trust” datiem 56 % cilvēku vecumā no 18 līdz 24 gadiem nezina, kādas ir slimības pazīmes un simptomi, kuriem būtu jāpievērš uzmanība. Puse no aptaujātajiem 2000 cilvēkiem arī atzina, ka atliek ģimenes ārsta apmeklējumu, jo baidās noskaidrot, kāds ir viņu veselības stāvoklis. 

Leikēmija jeb leikoze ir ļaundabīga asins slimība. Attīstoties leikozei, ļaundabīgās šūnas rodas no kaulu smadzeņu hemopoētiskajām (asinsradošajām) šūnām. Ir vairāki leikēmijas tipi, tai skaitā akūta leikoze, akūta mieloleikoze, akūta limfoleikoze, hroniska leikoze, hroniska mieloproliferatīvā leikoze, hroniska limfoproliferatīvā leikoze.

Biežākie simptomi: 

  • Nogurums
  • Elpas trūkums
  • Pastiprināta zilumu veidošanās
  • Vēdera uzpūšanās
  • Sāpes vēdera kreisajā pusē
  • Drudzis
  • Pietūkuši limfmezgli
  • Regulāras infekciju saslimšanas