foto: Rojs Maizītis
Vai ķiploki nekaitē kuņģim? Atbild profesors Danilāns
Gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Anatolijs Danilāns.
Runā speciālists
2022. gada 23. oktobris, 06:22

Vai ķiploki nekaitē kuņģim? Atbild profesors Danilāns

"100 Labi padomi Par veselību"

Vīrusu sezonas laikā iesaka apēst svaigi sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Ja ķiploks tik spēcīgi kož mēlē un aromāts iesūcas ādā, vai tas nekaitē kuņģim? Varbūt labāk lietot ķiploku kapsulas? 

Skaidro gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Anatolijs Danilāns.

Ķiploki neko ļaunu kuņģa un zarnu traktam nenodara. Tātad ķiploku izdalītie fitoncīdi (šo garšaugu izdalītie iznīcinātāji) nebojā cilvēka kuņģa un zarnu trakta gļotādu, nesekmē gremošanas orgānu slimību rašanos. Bet ar to ir par maz, lai lemtu, ka ķiplokiem piemīt izcilas (vai kaut nelielas) ārstnieciskas spējas.

Ķiploki ir vārgs “medikaments”, to ārstnieciskās spējas ir niecīgas, ja vispār tādas ir…

Lai nepiktojas cilvēki, kam ķiploki garšo un kuri tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē. Daudziem cilvēkiem ķiploki uzlabo pašsajūtu (placebo ietekme), tāpēc, ja ķiploki iet pie dūšas, ēdiet tos bez bēdām, ēdiet ar prieku, jo ķiploku aizliegšanai nav nekāda pamata.

Diemžēl arī mūsdienās ir “pētījumi”, kuros paziņots, ka ķiplokos atrasta kāda cilvēkam noderīga viela un līdz ar to automātiski tiek secināts, ka ķiploki ir vareni slimību nomācēji. Nemāniet savi ar spriedelējumiem, ka ķiploki spēs paildzināt jūsu mūžu, pasargāt no ļaunām slimībām utt. Lai slimības (gan smagas, gan ne tik smagas) paliek mediķu, nevis ķiploku īstenā pārraudzībā, bet ķiplokiem atļausim gozēties labu garšvielu pulkā.