Meinkūns. Kaķis ar labākajām suņa īpašībām
Meinkūniem ir savas vajadzības. Viena no tām ir kažoka kopšana: pusgarspalvainais dzīvnieks bieži jāķemmē, arī jāvanno.
Mūsu mīluļi
2017. gada 20. februāris, 14:55

Meinkūns. Kaķis ar labākajām suņa īpašībām

Jauns.lv

Konsultē meinkūnu audzētavas Majestic Hunters (mainecoon.lv) pārstāve, meinkūna Baikāla saimniece Evita Pluce.

Personīgā pazīšanās ar meinkūniem notika pavisam nejauši, apmēram pirms sešiem gadiem mana mamma nolēma iegādāties mūsu ģimenes pirmo meinkūnu, kaķeni Estellu. Tajā laikā par šo šķirni nezināju pilnīgi neko, un kaķa iegāde bija pārsteigums. Jau pirmajās kopīgi pavadītajās dienās bija skaidrs, ka šis nav parasts kaķis. Pirmkārt, meinkūni ir ļoti lieli kaķi, viena no lielākajām mājas kaķu šķirnēm. Kaķenes vidējais svars ir 5–7 kg, runču – 6–9 kilogrami. Otrkārt, meinkūnu neparastais izskats: izteiktie pušķīši uz ausu galiņiem kā lūsim, gara, pūkaina aste un lielās ķepas, kā arī ārkārtīgi dziļš un gudrs skatiens. Treškārt, Estella ir kaķis, kurš mīl ar visu savu pašaizliedzīgo, uzticīgo kaķa mīlestību, draugs, līdzdomātājs, ārkārtīgi gudrs un cēls dzīvnieks, un tās ir tikai dažas no īpašībām, kuras piemīt šīs šķirnes pārstāvjiem. Apmēram pēc gada tika iegādāti vēl divi meinkūni, māsa un brālis, sudrabotā Bekija un krēmkrāsas Baikāls. Kaķenīte kļuva par mūsu audzētavas otro kaķeni, bet runcīti vecāki uzdāvināja man, kas kļuva par vienu no manas dzīves laimīgākajiem brīžiem. Baikāls, mājās saukts vienkārši par Vinsentu, ir mans labākais draugs un vismīļākais un gudrākais kaķis, ar kuru jebkad nācies sastapties. Viņš ir īsts meinkūns, 10 kg smags izstāžu čempions, kurš vienmēr mājās sagaida mani pie durvīm, seko līdzi un vienmēr guļ blakus, protams, arī katru dienu mēdz iedot buču uz deguna un nākt mīļoties. Vēlāk mūsu ģimenes audzētavai pievienojās arī mūsu otrais runcis McGregors, skaistulis, kuram braucām pakaļ uz Poliju, un, gadiem ejot, arī vēl dažas kaķenes. Runči mums pašlaik ir tikai divi.

Raksturs un īpašības

Meinkūni jeb Menas jenotveidīgais kaķis ir populāra kaķu šķirne, kas izceļas ar savu lielo augumu un izcilajām medību iemaņām. Tā ir viena no vecākajām Ziemeļamerikā selekcionētajām kaķu šķirnēm, kas attīstīta, izmantojot vietējos Menas kaķus. Meinkūnos visas labākās kaķu un suņu īpašības, kuras piemīt visģimeniskākajām šķirnēm. Ļoti bieži visiem interesentiem pieminu, ka meinkūns ir kaķis, kurš sava rakstura un izskata dēļ iepatīkas tieši suņu cilvēkiem.

Mūsu audzētavas nosaukums Majestic Hunters jeb Cēlie mednieki nav tikai smuks vien: meinkūns ne uz mirkli nezaudē savu cēlumu, tie ir ļoti sirsnīgi dzīvnieki. To taktiskā, aizkustinošā un viedā mātišķā attieksme pret savu saimnieku ir apbrīnojama. Taču kaķis ir mednieks, tāpēc uzskatu, ka meinkūnam ir jādzīvo privātmājā ar nožogotu teritoriju, kur var pastaigāties, ķert taureņus un putnus, – tas ir nepieciešams meinkūna veselībai un ilggadībai. Šīs šķirnes kaķiem ļoti nepieciešami ir kardiotreniņi: rotaļas, lēkšana, medības... Meinkūns var dzīvot arī dzīvoklī, taču tam jābūt plašam.

Kopšanas nosacījumi

Meinkūniem ir savas vajadzības, viena no tām ir kažoka kopšana: pusgarspalvainais dzīvnieks bieži jāķemmē, arī jāvanno. Svarīga arī ēdināšana: liels un vesels meinkūns neizaug bez gaļas un Super Premium kvalitātes barības. Lielam kaķim ir nepieciešama īpaša olbaltumvielu diēta bez sāls un putrām, kaķus nedrīkst barot ar zivīm, īpaši nekastrētus runčus. Un ēd šie kaķi daudz, līdz astoņām reizēm dienā.

Svarīgi pieminēt, ka mūsdienās ir sastopami divi meinkūnu tipi – amerikāņu un eiropiešu. Amerikāņu tipa meinkūniem ir lielāks, masīvāks ķermenis, bet mazāki pušķīši uz ausīm un šaurāks purniņš. Eiropiešu tipa meinkūni ir nedaudz mazāka izmēra, bet ar ļoti izteiktiem pušķiem uz austiņām un lielu, ļoti izteiktu purniņu.

Vēlos piebilst, ka cilvēkiem no internetā sastopamās, maldīgās informācijas bieži rodas nepareizs priekšstats par meinkūna reālo izmēru, 15–20 kilogramīgi kaķi ir mīts: veselīgs šīs šķirnes pārstāvis, runcis, nekad nepārsniegs 6–9 kg, ļoti retos gadījumos ir sastopami arī 10–11 kg smagi runči, smagāki parasti ir dzīvnieki ar liekā svara problēmām.

Vai meinkūni labi sadzīvo ar maziem bērniem?

Ņemot vērā manu pieredzi ar šo šķirni, varu droši teikt, ka šie kaķi ir ļoti pacietīgi un gudri. Līdz šim esam saņēmuši tikai pozitīvas atsauksmes no jaunajiem saimniekiem, kuru ģimenēs ir arī mazi bērni. Piemēram, ir bijuši arī vairāki gadījumi, kad vecāki iegādājas kaķēnu tieši kā draugu savam bērnam un vēlāk sūta bildes, kur redzams, ka abi ir praktiski nešķirami. Protams, viss ir atkarīgs no konkrētā kaķa, viņa rakstura iezīmēm un arī bērna attieksmes.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas