foto: Shutterstock
Kā iemarinēt šašliku, lai tas ir mīksts un burtiski kūst mutē?
Garšīgi
2024. gada 4. maijs, 06:21

Kā iemarinēt šašliku, lai tas ir mīksts un burtiski kūst mutē?

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Katram Latvijas iedzīvotājam siltā laika garša un smarža ir uz grila cepts šašliks. Lai grilēšanas ballītē savus viesus varētu sagaidīt ar mīkstu un sulīgu šašliku “Maxima Latvija” “Meistara Marka” produktu attīstības tehnologs Dmitrijs Buzmakovs ir izveidojis ieteikumus kā pagatavot gardu gaļas marinādi, kā šašliku izcept, lai tā ir sulīga un ko ar to darīt nākamajā dienā. 

1. Marināde no ogām un augļiem

Cūkgaļas marināžu pagatavošanā kā vienu no sastāvdaļām var izmantot dažādas ogas un augļus, jo tie veicina gaļas mīkstināšanu. Marinādēs var izmantot apelsīnu, ananāsu, granātābolu un rabarberus. Pie gaļas iederas arī dažādas skābas ogas, ērkšķogas, upenes, mellenes, brūklenes, dzērvenes, plūmes, ķirši un pat ievārījums – vislabāk ierūdzis. Ir jāņem vērā augļu un ogu garšas saderība, tālāk seko mākslinieciskā pieeja un degustācija. 

2. Marināde no dzērieniem – “Coca-Cola”, alus vai kefīrs

Dmitrijs Buzmakovs iesaka, lai atsvaidzinātu ierasto cūkgaļas šašlika marinādi var izmantot dzērienu “Coca-Cola”, to var savienot kopā ar ingveru, ogām vai ievārījumu. Aizvietot visiem zināmo šašlika marinādes sastāvdaļu – etiķi – var ar tādiem produktiem kā tomāti vai tomātu sula, kefīrs, rūgušpiens, skābais krējums. Lielisks garšas salikums ir gaišais alus kopā ar garšaugiem vai sinepes ar medu, vai arī dažādas Āzijas marinādes, kuru sastāvā tiek izmantota piparmētra vai melisa apvienojumā ar tradicionālām garšvielām.

3. Gaļas marinēšanas ilgums 

Cūkgaļas marinēšanas ilgums ir atkarīgs marinādes sastāva un iemarinētās gaļas uzglabāšanas temperatūras. Istabas temperatūrā gaļa būs iemarinējusies un gatava cepšanai jau pēc divām līdz trīs stundām. Ja marinēšanai izmanto gāzētos dzērienus, piemēram, minerālūdeni vai “Coca-Cola”, tad samaisot gaļu un noturot to istabas temperatūrā, tā būs gatava cepšanai pēc 15-20 minūtēm. Ledusskapī turētu gaļu marinādē vislabāk ir cept ir nākamajā dienā pēc pagatavošanas. Gaļai, ko plāno cept pēc divām līdz trīs stundām, jāgatavo spēcīgāka marināde un gaļa kārtīgi jāizmasē ar rokām, bet tai, ko ceps nākamajā dienā, var gatavot maigāku marinādi, viegli apmaisot un uzglabājot ledusskapī.

4. Sulīgas gaļas pagatavošana un pasniegšana

Cūkgaļas šašlika pagatavošanas veiksmes stāsts ir labi sagatavotas ogles un pareizi sagriezta gaļa. Gaļu vislabāk sagriezt vidējā izmērā vienādos gabaliņos (1 gabala svars aptuveni 50g). Ja gaļu sagriezīs pārāk plānu – tā būs sausa, ja pārāk biezu – garoza būs apdegsi, bet iekšā gaļa būs jēla. Vislabāk gaļu likt cept uz gailošām oglēm, kad liesmas jau izdegušas. Sākumā nav nepieciešams bieži grozīt iesmus, ļauj gaļai aprauties ar garoziņu no visam pusēm un tad nogatavini, aptuvenais cepšanas laiks 15-20 minūtes. 

5. Ko darīt, ja pagatavotais šašliks paliek pāri?

Šašliks visgaršīgākais un sulīgākais ir tikko izcepts. Ja tomēr ir sanācis pagatavot vairāk nekā spējat apēst un saceptā gaļa ir palikusi pāri, tad tā ir jāatdzesē, jāpārliek slēgtā traukā un jāievieto uzglabāšanai ledusskapī. Nākamajā dienā šašliku ir ieteicams kārtīgi uzsildīt katliņā, pievienojot nedaudz buljona, lai gaļa kļūtu sulīgāka. Otrs variants ir šašliku sagriezt smalkākos gabaliņos un cepeškrāsnī pagatavot sacepumu ar kartupeļiem vai dārzeņiem.