foto: Shutterstock
Aprīlī jāstāda augļu koki un krūmi. Kā to pareizi darīt?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 23. aprīlis, 06:43

Aprīlī jāstāda augļu koki un krūmi. Kā to pareizi darīt?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai augļu koks vai ogulājs labi augtu un bagātīgi ražotu, svarīgi ir ne tikai par to rūpēties, bet arī pareizi iestādīt.

Ja tev kā labai dārzniecei augsne vietā, kurā vēlies stādīt koku vai krūmu, ir kārtīgi uzirdināta, un tajā ir iestrādāts mēslojums, stādāmbedri roc tikai tik lielu un dziļu, lai tajā var ērti izvietot visas auga saknes. Taču atceries – šādi rīkojies tikai tad, ja augsne ir labi sagatavota! No vectētiņa mantotā pļavā vai arī tikko iegādātā zemes gabalā stādāmbedre jārok lielāka un augsne tajā jāielabo.

Augļu kokus, kuri ir acoti uz klonaudža potcelma, nedrīkst iestādīt par dziļu, citādi tie ziemā var aiziet bojā. Stādot šādus kokus, ņem vērā, ka pārāk lielā bedrē stāds kopā ar augsni pēc kāda laika nosēdīsies un acotā vieta var atrasties zem augsnes. Uzmanies arī, apberot stumbru ar augsni vai mulčējot apdobi. Jau stādot koku, jādomā par to, ka acojuma vietai jāatrodas, 10–15 cm virs augsnes līmeņa.

Savukārt augļu kokus uz sēklaudžu potcelmiem stādi tieši tik dziļi, cik tie ir auguši kokaudzētavā. Izņēmums ir plūmes, ķirši un bumbieri, kuriem potējuma vietai jābūt zem zemes, lai no potcelma neveidotos liekas atvases.

Smiltsērkšķus stādi apmēram 2–3 cm, dziļāk, nekā tie auga pirms tam, krūmcidonijas tieši tik dziļi, cik tās auga audzētavā. Ogu krūmus stādi par 5–8 cm dziļāk, nekā tie auga audzētavā. Šādi rīkojoties, krūmiem pastiprināti augs jaunie dzinumi un zari. Smagākā augsne ogulājus stādi nedaudz seklāk, bet vieglākā dziļāk.

Pēc iestādīšanas augus palej. Kad augsne nedaudz apžuvusi, apdobei uzrušini virsū irdenu augsni un pārklāj to ar ne pārāk biezu mulčas kārtu.

Stādot ābeles, kuras ir uz maza auguma potcelma, uzreiz pieliec tām balstus. Īpaši svarīgi tas ir, ja stāds ir nedaudz līks. Kociņu piesien ar dārzkopības veikalā nopērkamo speciālo saiti. Sienot veido astotnieka formu un saiti ļoti nenostiep, lai tā nenožņaudz koku.