foto: Shutterstock
Kā savā dārzā izaudzēt gardos maurlociņus un kad ir īstais brīdis tos sēt?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 9. marts, 06:31

Kā savā dārzā izaudzēt gardos maurlociņus un kad ir īstais brīdis tos sēt?

"100 Labi Padomi"

Pavasarī īpaši gards ir katrs zaļumiņš no sava dārza. Pirmie, ar ko var papildināt brokastu biezpienu vai vienkārši sagrieztus uzkaisīt uz sviestmaizes, ir maurloki. Ja tavā dārzā tie vēl neaug, ir laiks ieviest.  

Pamatīgs cers no viena sīpola 

Maurlokus var audzēt no sēklām, bet pieredzējuši dārznieki teic, ka tas ir diezgan piņķerīgs pasākums, jo sēklas slikti dīgst un var nākties sēt vairākas reizes, līdz tiksi pie zaļumiem.

Visvienkāršāk ir nopirkt vai palūgt no radiem, draugiem, paziņām, kuriem dārzā zaļo maurlociņi, pāris sīpoliņu ieaudzēšanai. Maurloki ļoti strauji cerojas, un jau vasaras beigās arī tavā dārzā būs kupli ceri. Tieši lielās cerošanās dēļa reizi trīs gados maurlociņi ir jāizrok, jāsadala un jāpārstāda citā vietā, citādi tie sāk nīkuļot un mēdz slimot. Tiem netīk liels karstums, tāpēc pie pārstādīšanas ķeries maijā, lai sīpoliņi līdz vasaras svelmei paspēj ieaugt un pierast pie jaunās vietas. 

Vairākas ražas sezonā

Pirmie maurlociņu asni no zemes izlien, tiklīdz tā atkususi, un tie ir ēdami, kad sasniedz vismaz rādītājpirksta garumu. Pilnībā izauguši maurloki ir aptuveni 20–25 cm gari. Nebaidies maurlociņus regulāri nogriezt, jo sezonas laikā lociņi tie pat sešas reizes. Nav vērts arī gaidīt, kad tie paaugsies lielāki, jo nobrieduši loki vairs nav tik gardi – tie kļūst cietāki un sīvāki. Nenogrieztie loki pēc kāda laika sāk ziedēt ar mazām, apaļām, violetām ziedu bumbiņām, kas izskatās ļoti dekoratīvi, tāpēc maurlokus var stādīt ne tikai dārzā, bet arī puķu dobē vai pat puķu podos. 

Ja vēlies, lai maurlociņi sāktu ražot vēl ātrāk, ziemai atkāpjoties, pārsedz tos ar melno agrotīklu vai agroplēvi. Vismaz reizi sezonā mēslo ar slāpekli saturošu mēslojumu – tas palīdzēs lokiem augt leknākiem.