foto: Eco Baltia vide
Labāk salabot, nevis izmest: aicina elektrotehnikai dot otru iespēju
Jaunajā darbnīcā plānots dot otru dzīvi ap 200 tehnikas vienību mēnesī.
Viena Vide Visiem
2024. gada 19. februāris, 05:14

Labāk salabot, nevis izmest: aicina elektrotehnikai dot otru iespēju

Kas Jauns Avīze

“Stūraiņos” Rumbulā atklāta “Eco Baltia vide” elektrotehnikas remontdarbnīca “Lab!”, kurā turpmāk ik mēnesi plānots salabot ap 200 tehnikas vienību.

Pēc Valsts vides dienesta datiem, kopumā Latvijas tirgū gada laikā tiek laists aptuveni 30 000 tonnu dažādu elektroierīču. Ik gadu tiek savākts ap 20 000 tonnu nolietotu elektroiekārtu, lielākoties televizori, veļasmašīnas un mazās elektriskās un elektroniskās ierīces.

Daudzas no tām ir kļuvušas liekas vai ir bojātas, tomēr ar nelielu tehnisku apkopi tām varētu dot otro iespēju. Elektroiekārtu remontam ir vismaz divi labi iemesli. Pirmkārt, tas ļauj saudzēt dabas resursus: remontējot, nevis ražojot jaunas ierīces, tiek ietaupīti pirmreizējie dabas materiāli, no kuriem daļa ir strauji izsīkstoši derīgie izrakteņi. Turklāt elektroierīču elementi satur daudz kaitīgu vielu, kas, nonākot dabā, piesārņo gaisu, augsni, gruntsūdeņus.

Otrkārt, tas ir lielisks veids, kā atbalstīt citus cilvēkus, jo atjaunotās iekārtas tiks nodotas labdarībai vai nonāks pārdošanā, kur tās varēs iegādāties par izdevīgāku cenu nekā jaunas. Arī bojātās preces īpašnieka budžetam remonts var būt ļoti izdevīgs, jo tas ir krietni lētāk nekā pirkt jaunas.

“Kā rāda aptaujas, cilvēkiem nebūtu iebildumu lietot labotu tehniku, ja viņi saņemtu nepieciešamās drošības garantijas, bet vienlaikus ir jūtama zināma neuzticēšanās labotai tehnikai. Mēs vēlamies veicināt šo uzticēšanos! Ceru, ka kvalitatīvs remonts, kas ir viens no efektīvākajiem pārstrādes veidiem, būs noderīgs posms tās izkopšanā,” teic “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Jaunajā darbnīcā nonāks elektroierīces, kuras “Eco Baltia vide” nodevuši sadarbības partneri – dažādi uzņēmumi, un arī iekārtas, ko iedzīvotāji nogādājuši nodošanas punktos pie “Akropole Alfa” Rīgā un “Business Garden” Mārupē. Katra tehnikas vienība tiks izvērtēta, un tās, kuras ir iespējams salabot, nonāks labošanas centrā.

Salabotās lietas tiks nodotas labdarībai un tirdzniecībai. Tās varēs iegādāties arī vietnē Lietovelreiz.lv, un nākamgad SIA “Eco Baltia vide” plāno atvērt lietotās un salabotās elektrotehnikas veikalu.