Ko cilvēki Latvijā likuši jaunajos dāvanu maiņas skapjos?
Viena Vide Visiem
2024. gada 3. februāris, 05:04

Ko cilvēki Latvijā likuši jaunajos dāvanu maiņas skapjos?

Kas Jauns Avīze

Noslēgusies pagājušā gada nogalē uzsāktā akcija, kad “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļais punkts” aicināja izvēlēties dāvanas apdomīgi un nodot citiem tās, kas pašiem ikdienā nenoder.

Trīs vietās Latvijā bija ierīkoti dāvanu maiņas skapji – “Domina Shopping” Rīgā, “Šokolādē” Siguldā un “Rietumu centrā” Liepājā. Tajos no 12. decembra līdz 15. janvārim varēja atstāt pašiem nevajadzīgās lietas un izvēlēties sev tīkamākas.

Visvairāk mainītas grāmatas, sveces un svečturi, taču gadījušies arī prāvāki ķērieni – lielas un dārgas dāvanas, ko skapjos nemaz nebija iespējams ievietot. Piemēram, “Domina Shopping” kāds vēlējies atbrīvoties no gaisa mitrinātāja. Tāpat atnesti senlaicīgi trauku komplekti, bērnu apģērbs un rotaļlietas, daudzi un dažādi suvenīri, pa kādam bižutērijas izstrādājumam – rokassprādzes, auskari u.c.

“Kopējo skapjos ievietoto dāvanu skaitu varam tikai minēt, taču, raugoties uz novēroto apriti, lēšam, ka bijušas vairāk nekā 1000 lietas. Taču mūsu mērķis nebija panākt, lai dāvanu skapji ir pilni, bet gan veicināt sabiedrības informētību par iespējām sev nevajadzīgo atdāvināt kādam citam. Ja reiz kāds ir ieguldījis dabas resursus un enerģiju šo lietu ražošanā, būtu ļoti skumji, ja tās vienkārši nonāktu atkritumos,” saka “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Pāri palikušo dāvanu skaits ir neliels, galvenokārt dažādi suvenīri – dizaina zīmuļu trauciņi, vairākas figūriņas u.c., otro dzīvi pagaidām nav atradušas sieviešu kurpes, krūzīšu paliktņi, olu trauciņi un grāmatas.

Labās un vēl lietojamās dāvanas nodotas labdarības biedrībai “Otra elpa”, pirms tam izvērtējot nepieciešamās lietas, lai tās būtu patiešām izmantojamas un nenonāktu atkritumos. Tas, kas tomēr nav lietojams vai pietuvināts atkritumu statusam, tiks novirzīts atkritumu poligonā, pirms tam sašķirojot iepakojumu, lai varētu nonākt pārstrādē.

Saskaņā ar “Snapshots” aptaujas datiem, 90% Latvijas iedzīvotāju kaut reizi ir saņēmuši nenoderīgu, sev neatbilstošu dāvanu. Lielākoties (44%) šādas dāvanas tiek uzglabātas bez izmantojuma vai pat izmestas atkritumos (4%).

Pieci vienkārši principi

Lai radītu iespējami mazāk atkritumu, “Latvijas Zaļais punkts” iesaka piecus vienkāršus principus, nodēvētus par 5P:

* pateikt nē, atsakoties no nevajadzīgu lietu iegādes;

* izmantot vēlreiz;

* pārskatīt savas izvēles, dodot priekšroku videi draudzīgām alternatīvām;

* pārveidot;

* pārstrādāt.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.