foto: Shutterstock
Kas ir populārais Āzijas virtuves garšaugs - Vjetnamas koriandrs?
Vjetnamas koriandrs brīnišķīgi garšo ēdienos, kuriem pievienots kokosriekstu piens.
Garšīgi
2023. gada 25. maijs, 18:42

Kas ir populārais Āzijas virtuves garšaugs - Vjetnamas koriandrs?

"100 Labi Padomi"

Vjetnamas koriandrs (Persicaria odorata) Dienvidaustrumāzijas zemēs ir viens no visiecienītākajiem garšaugiem. Tas ir tipisks tropu augs, kam patīk augt mitrā, siltā un saulainā vietā, taču tas itin labi jūtas arī pie mums, vienīgi ziemas aukstumu gan nepārdzīvo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai pagarinātu auga mūžu, to var stādīt puķu podā un ziemā ienest telpās vai arī rudenī no dobes pārstādīt puķu podā un tad pārziemināt piemērotos apstākļos.

Interesanti, ka no botānikas viedokļa vjetnamietim ar īsto koriandru nav nekādas līdzības, drīzāk gan ar skābenēm un griķiem, savukārt garšas ziņā tas gan mazliet atgādina īsto, mums pazīstamo koriandru, tikai vieglākā versijā. Tam piemīt arī viegla citrusu garša – mazliet rūgtena un piparota.

foto: Shutterstock

To var izmantot visur, kur izmanto parasto svaigo koriandru, kā arī ēdienos, kas raksturīgi Vjetnamas un tās kaimiņvalstu virtuvē: caurspīdīgo nūdeļu ēdienos, zupās, salātos, olu ēdienos, zivju un putnu gaļas ēdienos, garšvielu mērcēs un pastās. Tas sader ar Āzijai tipiskajām bazilika šķirnēm – tām ir asāks un pikantāks aromāts un garša –, un arī kopā ar ceptiem ķiplokiem un sīpoliem šis koriandrs veido lielisku harmoniju. Brīnišķīgi garšo ēdienos, kuriem pievienots kokosriekstu piens. Lapiņas var vārīt kopā ar ēdienu, taču pievieno tās gandrīz pašās vārīšanas beigās.

Vjetnamas koriandru lielākoties izmanto svaigu; lietojot kaltētu, rēķinies, ka tam garša ir krietni vājāka un rūgtāka.

Tēmas