Lai motorzāģis kalpotu, kā nākas: padomi motorzāģa ķēdes pareizai kopšanai
Noderīgi ikdienā
2023. gada 22. maijs, 16:25

Lai motorzāģis kalpotu, kā nākas: padomi motorzāģa ķēdes pareizai kopšanai

Reklāmas projekts

Motorzāģis ir lielisks palīgs daudz un dažādos darbos, sākot ar pagalma iekopšanu un beidzot ar profesionālu mežizstrādi. Taču – ar kādu būtisku nosacījumu, proti, motorzāģa ķēdei vienmēr jābūt kārtībā, lai darbs būtu drošs un efektīvs. Lasiet un noskaidrojiet, kā parūpēties par motorzāģa ķēdi, kad to nepieciešams mainīt un kādiem parametriem jāpievērš uzmanība, izvēloties jaunu!

Kāpēc ir svarīgi parūpēties par motorzāģa ķēdes stāvokli?

No motorzāģa ķēdes kvalitātes ir atkarīga virkne faktoru, tostarp:

  • ierīces veiktspēja – asa, pareizi nospriegota un pietiekami ieeļļota ķēde ar konkrētajam darbam piemērotiem griezējzobiem nodrošinās optimālu motorzāģa darbību;
  • ilgāks motorzāģa kalpošanas laiks – nekvalitatīvas, nepiemērotas vai nolietotas motorzāģu ķēdes var saīsināt motorzāģa mūžu vai ierīci sabojāt;
  • darba drošība – piemēram, pārlieku vaļīga ķēde, nokrītot no sliedes, var rezultēties ļoti nopietnās traumās vai pat nāvē.

Labā ziņa – motorzāģa ķēdi uzturēt darba kārtībā nav nemaz tik sarežģīti, kā sākotnēji varētu šķist!

Kā pareizi kopt un uzturēt motorzāģa ķēdi?

Lai motorzāģis darbotos, kā nākas, ir jāparūpējas par tā ķēdes spriegošanu, eļļošanu, asināšanu un tehnisko apkopi.

Ķēdes spriegošana

Pārāk vaļīga ķēde, kā jau minēts iepriekš, var nokrist no sliedes un radīt bojājumus motorzāģim vai, sliktākajā gadījumā, nopietni ievainot pašu motorzāģa lietotāju. Savukārt, ja ķēde ir pārāk nospriegota, sliede pastiprināti dils. Motorzāģa ķēde ir pareizi nospriegota, ja tā saskaras ar sliedes apakšpusi un to ar pirkstiem var viegli pavilkt. Atcerieties, ka ķēde ir jānospriego tad, kad tā atdzisusi, jo atdzišanas laikā ķēde saraujas.

Ķēdes eļļošana

Visbiežāk motorzāģa ķēde nodilst, jo tā netiek pietiekami eļļota. Ķēdes eļļu vajadzētu pārbaudīt katrā degvielas uzpildīšanas reizē un, ja nepieciešams, eļļu papildināt. Lai pārbaudītu eļļas padevi uz ķēdi, iedarbiniet ķēdes motorzāģi, nolieciet to uz celma, palielinot dzinēja apgriezienus, un vērojiet, vai uz celma izveidojas nomestās eļļas līnija.

Ķēdes asināšana

Ja ķēde nav pietiekami asa, tā ātrāk nodils, darbs nebūs tik efektīvs, kā arī palielināsies degvielas patēriņš. Tāpēc ķēdes asināšana jāveic regulāri; ja motorzāģis tiek izmantots lielu dienas daļu, to vajadzētu darīt pie katras degvielas tvertnes uzpildīšanas reizes. Nekavējoties asināt ķēdi vajag, ja tā atsitusies pret akmeni vai citu nepiemērotu materiālu.

Labāk ķēdes asināšanu veikt biežāk un mazāk, un labākajam rezultātam izmantot konkrētajam modelim piemērotu asināšanas šablonu. Vairāk par motorzāģa ķēdes asināšanu varat uzzināt Husqvarna sagatavotajā ceļvedī.

Sliedes tehniskā apkope

Sliežu apakšpusē nodilums parasti ir vislielākais, jo šī sliedes daļa tiek pielietota ļoti daudz. Tāpēc, veicot ķēdes nomaiņu, neaizmirstiet apgriezt arī sliedi. Vēl ir svarīgi regulāri tīrīt eļļas ieplūdes atveri un sliedes rievu, kā arī novīlēt sliedes atskabargas.

Kurā brīdī motorzāģu ķēdes un sliedes ir jāmaina?

Par to, ka ķēde jāmaina, liecina šādi aspekti:

  • Griešanas zoba garākā daļa ir īsāka par četriem milimetriem;
  • Ķēdē ir redzamas plaisas.

Savukārt sliede jāmaina tad, ja tās rieva vairs nav taisna vai nav pietiekami dziļa piedziņas posma noturēšanai (tā jāpārbauda nodilušākajā sliedes daļā).

Pēc kādiem parametriem jāizvēlas jauna motorzāģa ķēde?

Nomainot ķēdi, ļoti svarīgi ir motorzāģu ķēdes izmēri. Uzmanība jāpievērš dzinējposmu solim (vidējais attālums starp divām ķēdes kniedēm), platumam (dzinējposmu biezums) un skaitam. Dzinējposmu solis un biezums lielākoties ir norādīts uz sliedes, bet, ja šādu informāciju neatrodat, ķēdes mērīšanu uzticiet profesionālam izplatītājam / tirdzniecības pārstāvim. Vairāk par to, kā atrast piemērotāko ķēdi konkrētam motorzāģim, uzzināsiet Husqvarna mājaslapā.

Vēlaties iegādāties kvalitatīvas Husqvarna ķēdes, vai arī nepieciešams jauns motorzāģis? Gan šie, gan daudzi citi uzticami produkti dārza, pagalma un meža iekopšanai atrodami plašajā Husqvarna klāstā!