foto: Shutterstock
Kā veikalā izvēlēties arbūzu, kas būs salds, sulīgs un pilnīgi gatavs? 
Noderīgi ikdienā
2023. gada 20. maijs, 09:18

Kā veikalā izvēlēties arbūzu, kas būs salds, sulīgs un pilnīgi gatavs? 

Jauns.lv

Ja arbūzs veikala plauktā stāv veselā veidā, nesagriezts, ir grūti saprast, vai tas būs pietiekami gatavs, tātad, arī salds un garšīgs. 

1. Skaties uz svītrām

Tieši svītras uz arbūza mizas palīdz noteikt tā gatavības pakāpi. Jums jāizvēlas arbūzi ar spēcīgu, viendabīgu svītru rakstu. Zaļajām svītrām jābūt tumši tumši zaļām, bet gaišajām svītrām - krēmīgi gaiši dzeltenām. Ja arbūzs ir pārāk spīdīgs, tas, visticamāk, nav gatavs. 

2. Atrašanās vieta veikalā

Vienkāršs padoms – pirms pērc arbūzu, paskaties, kur veikalā tas izvietots. Ja blakus banāniem, tādu labāk neņemt. Kāpēc? banāni izdala etilēna gāzi, kas var izraisīt ātrāku arbūzu bojāšanos.

3. Nepaļaujies uz kātiņu

Daudz dzirdēts, ka tieši nokaltis arbūza kātiņš liecina par tā gatavības pakāpi. Tā ir tiesa, taču veikalā uz to nevajadzētu paļauties. Pirms arbūzu novākšanas lauksaimnieki rūpīgi pārbauda augļu krāsu un tik tiešām orientējas arī pēc kātiņiem, taču veikalā pieejamajiem arbūziem, lielākoties kātiņi būs jau noņemti. 

4. Baltais plankums

Jeb “lauka plankums”, kas parāda, kura arbūza daļa tā nogatavošanās laikā atradusies uz zemes. Parasti tas ir izbalējis, mazliet nobrāzts laukums, bez izteikta svītrojuma. Arbūzs būs salds un gatavs, ja šis plankums būs iekrāsojies dzeltenā līdz oranžā krāsā. Ja tas ir balts vai gaiši dzeltens, arbūzs vēl nav gatavs. 

5. Slavenais klauvēšanas paņēmiens

Vispirms viegli piesitiet auglim un ieklausieties skaņā, ko tas izdod. Ja skaņa ir dziļa un dobja, tad auglī ir vairāk ūdens un, visticamāk, tas ir nogatavojies. Turpretī, ja trieciens izklausās blīvāks, tas var liecināt par to, ka miza ir pārāk bieza un auglis nav pilnībā nogatavojies līdz optimālajam stāvoklim.

Arbūzs ir lielisks līdzeklis veselības stiprināšanai un organisma attīrīšanai. Ēdamas ir visas arbūza daļas – pat miza un sēkliņas. Dienvidos no arbūziem vāra nardeku jeb arbūzu medu, iztvaicējot sulu līdz medus konsistencei.

Arbūzu mizas mēdz lietot ceptas, sautētas vai biežāk marinētas. Savukārt no arbūzu sulas var raudzēt vīnu.