foto: Shutterstock
Kaķis siekalojas? Ar steigu pie veterinārārsta
Mūsu mīluļi
2023. gada 17. maijs, 06:46

Kaķis siekalojas? Ar steigu pie veterinārārsta

"100 Labi Padomi"

Siekalas nepieciešamas kaķa normālai funkcionēšanai – tās aizsargā mutes un smaganu gļotādu, mēli un zobus no dažādas izcelsmes mehāniskas iedarbības, kā arī veicina gremošanu. Bet ko darīt, ja kaķim siekalas izdalās pārmērīgi?

Siekalas tek pat miegā

Ja pamani, ka tavs mīlulis pārāk daudz siekalojas un tam nav pamatojuma, ar steigu vērsies pie veterinārārsta. Par pārāk lielu siekalošanos liecina tas, ja siekalas pil uz grīdas, zods un spalva ap muti visu laiku ir slapja, siekalas tek pat miegā, dzīvnieks bieži tās rij, kažoks uz kakla un vaigiem ir savēlies no mitruma, kaķis ilgi un bieži mazgājas, berzējas gar mēbelēm un stūriem, viņa guļvietā redzami mitri plankumi, no mutes rēgojas mēles galiņš.

Mieru, tikai mieru!

Siekalošanās uzskatāma par normālu vairākos gadījumos:

  • Rūgtu zāļu lietošanas laikā. Zāļu nepatīkamā garša liek siekalu dziedzeriem darboties pastiprinātā režīmā, tomēr tādai reakcijai nevajadzētu būt ilgāk par 20 minūtēm. Ja zāles nozīmētas ilgstošai lietošanai, nākamās devas ieņemšana var izraisīt siekalošanos, pat ieraugot preparātu.
  • Zobu augšana. 3–6 mēnešu vecumā kaķim piena zobi mainās uz pastāvīgajiem. Tas rada nelielu mutes dobuma iekaisumu, kas veicina siekalošanos un rada nepatīkamu elpas smaku.
  • Reakcija uz barību. Siekalas mēdz izdalīties, ieraugot barību un sajūtot tās smaržu. Biežāk tā notiek, ja dzīvnieku baro tikai noteiktā laikā.
  • Jūrasslimība. Ja brauciens mašīnā izraisa jūrasslimību, tai seko slikta dūša, vemšana un pastiprināta siekalošanās. Šie simptomi pāries, kad dzīvnieks būs mājās.
  • Stress. Pārmērīga uzmanība, viesi, pārbraukšana, vēl viena dzīvnieka ienākšana mājās, apstākļu maiņa ir iemesls kaķa pārdzīvojumiem, kas izraisa pārmērīgu mazgāšanos un siekalošanos. Tas pāries, tiklīdz kaķis pieradīs pie pārmaiņām.
  • Saimnieka glāsti. Tuvība ar saimnieku izraisa ne tikai patīkamu murrāšanu, bet arī siekalošanos. Tas īpaši raksturīgs tādām šķirnēm kā sfinksi un orientālie kaķi.
  • Narkoze. Operācijas laikā, kamēr kaķis medikamentu iedarbībā guļ, siekalu dziedzeri strādā lēni, un pēc pamošanās siekalu būs vairāk nekā parasti.

Slimības, kas izraisa siekalošanos

Ja siekalošanās turpinās vairāk nekā divas stundas un tās iemesls nav zināms, jāmeklē veterinārārsta palīdzība, jo, iespējams, tā liecina par nopietnu saslimšanu. Visbiežāk veterinārārsts veiks analīzes, lai precīzi noteikti diagnozi, un noskaidros, vai nav citu simptomu, kas vedina domāt par kādu saslimšanu.

  • Saindēšanās. Ja kaķis ne tikai siekalojas, bet viņam ir arī paaugstināta temperatūra, nelaba dūša un vemšana, pie vainas visdrīzāk būs saindēšanās, ko izraisījušas ķīmiskas vielas, indīgi telpaugi vai barība, kam beidzies derīguma termiņš. Tas var beigties arī letāli.
  • Mutes dobuma saslimšana. Smaganu iekaisums, stomatīts, siekalu dziedzeru cista, zobos vai kaklā iestrēdzis svešķermenis dzīvniekam rada nepatīkamas sajūtas.
  • Alerģija. Ja siekalošanos pavada nieze, ādas apsārtums, iesnas un klepus, vainīga varētu būt alerģija. Alergēns ir jānoskaidro un jāizslēdz, jo tā ietekmē var attīstīties bronhiālā astma.
  • Parazīti. Izmaiņas vēdera izejā, vemšana, apetītes un svara zaudēšana norāda uz parazītiem. Lai no tiem izvairītos, regulāri attārpo kaķi.
  • Vīrusu infekcijas. Pie tām pieskaitāms rinotraheīts, kalciviroze, vīrusu leikēmija. Bez siekalošanās pie vīrusu infekcijām raksturīgi simptomi ir paaugstināta temperatūra, atteikšanās no barības, gurdenums, izmaiņas vēdera izejā.
  • Trakumsērga. Īpaši bīstama saslimšana, jo apdraud arī cilvēkus. Ja kaķis ir slims ar trakumsērgu, pie mutes parādās putas, viņš sāk baidīties no gaismas un ūdens, kļūst agresīvs vai, tieši otrādi, pārlieku draudzīgs. Līdz ārsta apmeklējumam dzīvnieku ievieto atsevišķā istabā vai pārnēsājamajā grozā. Lai no trakumsērgas izvairītos, kaķi vakcinē.
  • Onkoloģija. Labdabīga vai ļaundabīga audzēja attīstīšanās gremošanas traktā vai mutes dobumā.