Jo mazāk līdzekļu, jo rūpīgāk tie jāplāno
Regīna Devīte.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 31. marts, 11:17

Jo mazāk līdzekļu, jo rūpīgāk tie jāplāno

Reklāmas projekts

Aktrise Regīna Devīte atzīst, ka budžeta plānošanā, neraugoties uz dzīves pieredzi, viņa ir tikai iesācēja, tāpēc daudz kas vēl jāapgūst. Toties par vienu gan viņa ir pārliecināta – ja naudas lietās valda haoss, tas dzīves kvalitāti padara tikai sliktāku.

Vispirms rēķini, pēc tam citi tēriņi

Regīna teic, ka, piedaloties projektā “Viens – divi – izdevīgi!”, viņa arvien vairāk aizdomājas par rūpīgāku budžeta sakārtošanu, jo līdz šim ievērojusi tikai dažus pamatnoteikumus. “Man mamma visu mūžu saka, ka vispirms jāsamaksā rēķini un tikai pēc tam ar pāri palikušo naudu varu brīvi apieties. Tagad, mūža otrajā pusē, es atzīstu, ka viņai ir taisnība, tāpēc jau kādu laiku, saņemot naudu, vispirms nomaksāju visus rēķinus – par dzīvokli, par elektrību, par telefonu.” Kad tas izdarīts, Regīna izrēķina, cik daudz var tērēt citām vajadzībām, vai jāēd plānāk, vai arī var atļauties kaut ko vairāk. Viņa gan piebilst, ka mūsdienās produkti ir tik daudzveidīgi un dažādās cenu kategorijās, ka labi paēst var arī par mazāku naudiņu un pat atrast veidu, kā sevi palutināt. Kā jau radošas profesijas pārstāvei Regīnai ir gan pastāvīgi, gan neregulāri ienākumi, un viņa vienmēr domā un daudz dara, lai tos palielinātu, dažkārt neatsakoties arī no tādiem papildu darbiem, par ko maksā mazāk nekā gribētos, bet arī tā ir iespēja nopelnīt.

Kā sevi ierobežot

Regīna atsevišķi nerēķina, cik daudz viņa iztērē pārtikai, cik – citām ikdienas precēm. “Pirms kaut ko pērku, cenšos apdomāt, vai man tiešām to preci vajag, vai arī varu iztikt. Protams, dažreiz jau kaut kas iekrīt sirsniņā, gadās spontāni pirkumi. Tāpēc esmu ļoti priecīga, ka jau kādu laiku man izdodas kaut nedaudz, tomēr regulāri papildināt krājkontu, no kura varu pārskaitīt naudu uz pamatkontu, ja nu kādreiz esmu pārtērējusies.” Regīna uzskata, ka ir prātīgi veidot arī nelielus uzkrājumus, kas domāti tieši tēriņiem lielajās izpārdošanas dienās. “Es cenšos izmantot “Maxima” kampaņu piedāvājumus, kad daudzām precēm ir grandiozas atlaides. Tāpēc priecājos, ka jau laikus man pastkastītē ir buklets, kuru varu izpētīt un iepazīties ar piedāvājumu. Tad es apskatos, pārdomāju, ko es gribu un ko man patiesi vajag. Lai nav tā, ka, ieejot veikalā un ieraugot vilinošas cenas, budžets aizmirstas un nopērku visu, kas pirmajā momentā šķiet nepieciešams. No tā ir ļoti jāuzmanās, citādi mēneša beigās var nepietikt naudas.” Tāpat Regīna vienmēr cenšas izmantot sezonas izpārdošanas, kad precēm ir ļoti izdevīgas cenas.

Nauda ikdienas tēriņiem

Arvien vairāk domājot par budžeta sakārtošanu un lasot finanšu konsultantu ieteikumus, Regīna arī apver iespēju bankā atvērt papildu norēķinu kontu, kurā ik mēnesi varētu ieskaitīt noteiktu naudas summu ikmēneša izdevumiem. “Regulāri nesekoju līdzi savam kontam, tāpēc dažkārt, pārbaudot tā atlikumu, esmu nepatīkami pārsteigta. Savukārt, ja ikdienas tēriņiem nauda būtu nolikta atsevišķā kontā, tas man ļautu labāk kontrolēt izdevumus un nepārtērēties.” Regīna labprāt norēķinās ar bankas karti, tomēr “noslēpj” arī nedaudz skaidras naudas – katram gadījumam. “Jaunatne to, protams, neuzskata par vajadzīgu, bet man patīk, ka man ir nedaudz skaidras naudas, tad man ir lielāka drošības izjūta.”

Sakārtots budžets – mierīga dzīve

“Domājot par saviem izdevumiem, noteikti ir jāieplāno arī noteikta summa veselībai.  Es jau vairākus gadus pērku veselības apdrošināšanas polisi, kas man sniedz drošības izjūtu; zinu, ka man nebūs jālauza galva, kā samaksāt par ārstēšanās pakalpojumiem, ja nu tas būs nepieciešams. Protams, es vairākus gadus neesmu iztērējusi visu summu, ko par to maksāju, bet par to īpaši neuztraucos, jo zinu, ka tā tiek izmantota citu cilvēku veselības uzlabošanai.” Tāpat Regīna no sava budžeta cenšas nedaudz atlicināt labdarībai un iesaka to darīt arī citiem. “Ziedošana dod daudz lielāku gandarījumu par to, ko iegūsti no kāda, iespējams, pat nevajadzīga pirkuma. Kaut kripatiņa, ko atlicini labam mērķim, var kādam palīdzēt izveseļoties vai glābt dzīvību.”  

Lai arī Regīna atklāti atzīst, ka par budžeta plānošanu vēl ir ļoti daudz jāmācās, viņa ar gandarījumu piebilst, ka ir ļoti priecīga, jo virzās uz priekšu maziem solīšiem. “Beidzot esmu iemācījusies apieties ar saviem naudas līdzekļiem kaut cik prātīgi, un projekts “Viens – divi –izdevīgi!” mani ir pamudinājis mācīties arvien vairāk. Esmu pārliecināta – jo sakārtotākas naudas lietās, jo mierīgāka un laimīgāka dzīve.”

Katram mērķim citi līdzekļi

Nesakārtotība finansēs ietekmē gan mūsu veselību, gan produktivitāti, gan attiecības, tāpēc – jo pārskatāmāks būs tavs budžets, jo vieglāk būs kontrolēt savus naudas līdzekļus. Kā ieviest kārtību budžetā, māca finanšu izaugsmes padomniece Egija Veisa (www.finansukoucs.lv).

Egija Veisa.

Budžetam jābūt pārskatāmam

Uz savu budžetu ir jāiemācās paskatīties kā uz vienotu veselumu un tad jāizvirza mērķi, kurus ar to vēlies sasniegt. Lai sasniegtu mērķus, naudas līdzekļi ir jāpadara pārskatāmāki, un tas daudziem ir viens no lielākajiem izaicinājumiem. Lai to izdarītu, vari izmantot dažādus instrumentus un pieejas. Ļoti efektīvs risinājums ir naudas sadalīšana atsevišķos kontos, turklāt, jo precīzāk nodefinēsi, kam tā paredzēta, jo lielāka iespēja, ka izdosies mērķi sasniegt. Nereti dažādiem uzkrājumu mērķiem tiek izmantots viens krājkonts un no tā ik pa laikam nauda tiek paņemta, lai segtu, piemēram, kādu neplānotu ikdienas tēriņu, kas krājēju attālina no cita izvirzītā mērķa. Bet, ja nauda tiks krāta, piemēram, vienā kontā neplānotiem tēriņiem, citā – kādam noteiktam mērķim, tad būs patukšots tikai tas konts, kura mērķis bija neplānotie tēriņi. Nekādas vilšanās! Ja viens no mērķiem ir veidot uzkrājumu, tad ir vērts pamēģināt citu, ne tik ierastu pieeju savam budžetam – sākumā novirzīt saprātīgu naudas summu vai procentu no ienākumiem saviem lielajiem mērķiem (uzkrājums konkrētam pirkumam, drošības spilvena izveidei utt.) un tikai tad maksāt rēķinus un dzīvot no atlikušajiem līdzekļiem. Pretējā gadījumā, kad plāno iekrāt no tā, kas paliks pāri, līdz iekrāšanai vispār vari netikt.

Vienmēr domā par veselību

Ikvienam savā budžetā ir jāierēķina arī noteikta summa veselības uzturēšanas izdevumiem, jo mūsdienās ārstēšanās, zāles un speciālistu konsultācijas ir ļoti dārgas. Turklāt nedrīkst aizmirst arī par to, ka, iespējams, vajadzēs jaunas brilles, būs jādodas vizītē pie higiēnista vai pēkšņi jālabo kāds zobs. Ja ir iespēja, noteikti ieteicams noformēt veselības apdrošināšanas polisi, bet, ja šādas iespējas nav, uzkrājumu vari veidot, atliekot naudu atsevišķā kontā. Lai neaizmirstos katru mēnesi to papildināt, pieslēdz regulāro maksājumu.

Pārdomāta iepirkšanās – pareizais solis budžeta plānošanā

Pārdomāta iepirkšanās, kad pirms došanās uz veikalu izpēti, kādas ir veikala akcijas un aktuālie piedāvājumi, kopumā ļoti pozitīvi ietekmē ikdienas preču budžetu, ieskaitot pārtiku. Lieliski, ja, balstoties uz akciju piedāvājumiem, paralēli vari izveidot maltīšu plānu. Papildus vēl pirms došanās uz veikalu vari apdomāt, kāds ir budžets, kurā vajadzētu iekļauties, un ņemt līdzi tikai šo naudas summu, lai tā tevi ierobežotu un neļautu novirzīties no plāna.

Maxima aktuālos piedāvājumus skatīt šeit!

Reklāmas raksts tapis sadarbība ar Maxima Latvia.