foto: Shutterstock
Cik naudas sanāk ietaupīt, samazinot apkuri par vienu grādu?
Viena Vide Visiem
2023. gada 21. februāris, 05:32

Cik naudas sanāk ietaupīt, samazinot apkuri par vienu grādu?

"100 Labi Padomi"

Šajā apkures sezonā daudziem jārēķinās ar cenu pieaugumu. Lai nedaudz samazinātu izmaksas, ieteicams aprīkot radiatorus ar termostatu. Tas ļauj pašam regulēt gaisa temperatūru mājoklī un mazāk apkurināt telpas, kurās retāk uzturas cilvēki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Termostatu uz radiatoriem var uzstādīt privātmāju īpašnieki un tie daudzdzīvokļu namu īpašnieki, kuru mājas tiek apkurinātas no pašu katlumājas. Rēķini par siltumu samazināsies arī tiem daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem, kuri kopējā sapulcē vienojušies, ka par apkures rēķiniem vēlas maksāt tikai par patērēto.

Tādā gadījumā uz visiem radiatoriem visos dzīvokļos uzstāda termoregulatoru un alokatoru, kas mēra patērētās enerģijas daudzumu. Tas ļauj samazināt izmaksas – tiek lēsts, ka, samazinot gaisa temperatūru dzīvojamās telpās par vienu grādu, iespējams ietaupīt aptuveni 5 % no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ieguvumu.

Jau astoto gadu Vides izglītības fonds februārī rīko akciju Silto džemperu diena. Akcijas pirmsākumi meklējami 2005. gadā Beļģijā, kad skolēni aicināja samazināt apkures temperatūru skolā, paši šajā dienā saģērbjoties siltāk.

Mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību klimata izmaiņām un rosināt pašiem veidot dabai draudzīgākus ikdienas paradumus, kaut vai tik viegli īstenojamu kā siltāka ģērbšanās ziemas sezonā. Vides izglītības fonds ikvienu aicina kaut vienu dienu uzvilkt siltāku džemperi un nedaudz samazināt gaisa temperatūru telpās.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.