foto: Shutterstock
Mārpuķīte - vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest gan dārzā, gan puķupodā
Noderīgi ikdienā
2023. gada 31. janvāris, 06:55

Mārpuķīte - vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest gan dārzā, gan puķupodā

"100 Labi Padomi"

Mārpuķīte nav tikai maza, necila puķīte, kas zied gan puķudobēs, gan zālājos no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Mārpuķīte ir arī vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest dārzā un puķupodā arī veselības un daudzveidīgas garšas labad, it sevišķi pavasarī.

Tā kā mārpuķīte ir izturīga un dažkārt zied pat tad, ja apkārt vēl nav nokusis sniegs, to var pārstādīt arī februārī, ja vien augsne nav sasalusi. Pēc pārstādīšanas mārpuķīte sparīgāk dzen jaunas lapiņas, un tās labi noder ēšanai.

Ja mārpuķīte aug tavā dārzā (ja neaug – palūdz kādam kaimiņam vai radam), izraugies kuplākos cerus un izroc. Pēc tam sadali vairākos stādiņos un iestādi vai nu dārza gaišākajā un siltākajā vietā, vai arī puķupodā, kas piepildīts ar dārza augsni vai puķu audzēšanai piemērotu augsni. Aplaisti un noliec uz gaišas palodzes. Kad stādiņš pēc pārstādīšanas būs saņēmies un dzīs jaunas lapiņas, tās varēsi izmantot salātiem, garšaugu sviestam un biezpienam. Savukārt ziedpumpuri noderēs ātrai iekonservēšanai vieglā sālsūdenī – sanāks vietējie kaperi. Arī ziediņi ir laba piedeva salātiem, tos vari iemaisīt biezpienā vai vienkārši uzkaisīt uz sviestmaizes.

Idejas virtuvei!

Biezpiens ar mārpuķītēm un zaļumiem

Ja parādījušās pirmās skābenes, dažas lapiņas ļoti labi iederēsies šajā receptē.

  • 500 g biezpiena
  • 1–2 šalotes sīpoli
  • 30 g jaunu mārpuķīšu lapu
  • 10 mazu mārpuķīšu ziedu
  • 20 g jaunu nātru lapiņu
  • 1–2 ēdk. olīveļļas
  • sāls, malti melnie pipari

1. Nomizotus sīpolus smalki sagriez. Visas zaļās lapas smalki sakapā.

2. Biezpienā iemaisi eļļu, sīpolus, zaļumus, sāli un piparus. Pārkaisi ar mārpuķīšu ziediem.

Mārpuķīšu un salvijas etiķis

Puslitra pudelē ar platu kaklu ieber aptuveni 15 mārpuķīšu ziediņus un 6 salvijas ziediņus. Pārlej ar etiķi (piemērotāks būs maigāks baltvīna etiķis, bet var arī 9 % galda etiķi), aizkorķē un atstāj, lai pāris nedēļas ievelkas. Pēc tam var izkāst, bet var arī neizkāst.

Izmanto salātiem un gaļas marinēšanai.