Viena Vide Visiem
2023. gada 16. janvāris, 13:06

Dabiskā pļava – dabas aptieka un nākotnes veselības banka

Reklāmas projekts

Ekosistēmu pakalpojumi ir visi labumi, kurus cilvēki gūst no dabas. Viens no nozīmīgākajiem ekosistēmu pakalpojumiem, kuru sniedz dabiskā pļava, ir ārstniecības augi. Daudzi no mums vasarā dodas lasīt augus zāļu tējām, bet tas ir tikai viens ārstniecības augu vērtības aspekts. To audos atrodamie ķīmiskie savienojumi lietojami dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai, labsajūtas veicināšanai un pirts rituālos. Ārstnieciskos augus ikdienā izmanto 70% Latvijas iedzīvotāji. Visbiežāk tos ievācam paši, pļavā lūkojot pēc gaiļbiksītēm, vīgriezēm, rasaskrēsliņiem un citiem vērtīgiem augiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ārstniecības augu ģenētiskā un ķīmiskā daudzveidība ir šodienas un nākotnes medicīnas un citu zinātņu atslēga. No ārstniecības augos esošo aktīvo vielu dabiskajiem analogiem tiek sintezēti medicīniskie preperāti. Piemēram, no divšķautņu asinszāles iegūst hipericīnu, ko izmanto depresijas, bezmiega un trauksmes mazināšanas medikamentos. Katru gadu savvaļas augos zinātnieki atklāj arvien jaunas vielas, kas palīdz ārstēt dažādas slimības, tādējādi apliecinot to milzīgo un neizsīkstošo potenciālu medicīnā.

Apmēram trešdaļa no ikdienā izmantotajiem ārstniecības augiem nāk no dabiskās pļavas. Dabiskā pļava ir mājvieta daudzām ārstniecības augu sugām, kuras var izmantot tās īpašnieki un apkaimes iedzīvotāji. Vienā dabiskajā pļavā var atrast 10 – 20 dažādas ārstniecības augu sugas. Uzturot dabiskās pļavas un veicinot to daudzveidību ar dabai draudzīgām apsaimniekošanas metodēm, nodrošinām lielāku sugu skaitu, tātad - vairāk ārstniecības augu. Plašāk par ārstniecības augu nozīmi mūsu veselības spēcināšanā un dabiskās pļavas uzturēšanas iespējām – Latvijas Dabas fonda un projekta GrassLIFE ekosistēmu pakalpojumiem veltīto animācijas filmu sērijā!

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Dabas fonds.