foto: Shutterstock
Laistīšanas metode, ko nekad neizmantot orhideju kopšanā
Noderīgi ikdienā
2022. gada 30. marts, 06:35

Laistīšanas metode, ko nekad neizmantot orhideju kopšanā

Jauns.lv

Lai gan orhidejas tiek uzskatītas par viegli kopjamu augu, pārmērīga laistīšana var izraisīt auga sakņu puvi. Portāla “Express” eksperte dalās ar labākajiem orhideju laistīšanas padomiem, tostarp atbild uz jautājumu par tīmeklī plaši apspriestu laistīšanas metodi, izmantojot ledus gabaliņus. 

Ledus gabaliņu metode ir bieži ieteikta orhideju laistīšanas metode, īpašu popularitāti tā guvusi sociālajos tīklos, kur cilvēki metodi nosaukuši par “slinko laistīšanu” un rekomendē to kā labāko. 

Metodes pamatideja – augs netiek pārlaistīts, jo mitrums, kūstot ledus gabaliem, izdalās pakāpeniski. Turklāt cilvēki, kas to iesaka izmēģināt, sola, ka metode paātrinās auga ziedēšanu un pasargās orhidejas no baktērijām. Dārzkopības eksperte Samanta Džounsa gan aicina neaizrauties ar šo ledus gabaliņu lietošanu, jo tā augu var neatgriezeniski sabojāt: “Šāda metode var sabojāt orhidejas kātus un lapas!”. 

Džounsa piebilst, ka aukstums var kaitēt orhidejām, turklāt ledus gabaliņi nenodrošina augam nepieciešamo mitruma daudzumu. 
“Orhidejas laistīšana patiesībā ir ļoti vienkāršs uzdevums, redzamo sakņu dēļ. Ne velti šie augi tiek pārdoti caurspīdīgos podos. Ja saknes izskatās sudrabainas, orhideju ieteicams apliet, ja tās ir zaļas, mitrums nav vēl nepieciešams,” skaidro dārzkopības eksperte. 

Viņa arī piebilst, ka gada aukstākajos mēnešos ūdens orhidejām būs nepieciešams daudz retāk, nekā siltajos mēnešos. Tāpat laistīšanai ieteicams izmantot destilētu vai lietus ūdeni, uzslidot to līdz istabas temperatūrai. 

Nianse, ko būtiski ievērot – pēc apliešanas nepieciešams notecināt lieko ūdeni, lai tas nekrājas podiņa apakšā.