foto: unsplash.com
Kā pašam noteikt zemes tipu? Izpēti, kādas nezāles tur aug
Noderīgi ikdienā
2020. gada 14. aprīlis, 19:06

Kā pašam noteikt zemes tipu? Izpēti, kādas nezāles tur aug

"100 Labi Padomi"

Zemes tipu nosaka laboratorijās, taču ar nelielu eksperimentu un novērojumiem, var ieskatu gūt arī bez analīžu veikšanas.

Ja zeme ir irdena, saspiežot neveidojas lodīte un sajūtami smilšu graudi - tā ir smilšaina augsne. Par viegli smilšmālu liecinās zeme, ko var savelt zīmuļa resnumā paīsā veltnītī, un tas viegli pārlūst. Vidēja smilšmāla augsne velsies garākā veltnītī, kas saliecot pārlūzīs. Bet smaga smilšmāla augsnes veltnīti var saliegt gredzenā. Ja veidojas neizturīga lodīte, kas viegli izjūk, un ir sajūtami smilšu graudiņi, tā būs mālsmilts. Mālainā augsnē nav sajūtami smilšu graudiņi. To var savelt tievā, spīdīgā desiņā un saliekt gredzenā.

Nezāles atklāj augsnes tipu

Nezāles dārzā ir rādītājs, pēc kā var noteikt, vai augsnē slēpjas kādas problēmas. Ja vienuviet saaug vieni un tie paši augi, iespējams, ka augsnei kaut kā trūkst vai ir par daudz.

Sablietējušu un cietu augsni iecienījusi tīruma kosa, tīruma mētra, māllēpe, usne, ložņu gundega, vārpata, platlapu ceļteka.

Par skābu augsni liecina lauka ilzīte, tīruma mētra, matainais āboliņš, šaurlapu ugunspuķe.

Ja augsne bagātīgi satur slāpekli, augs nātre, balanda, virza, gārsa, ķeraiņu madara, dārza dievkrēsliņš, ganu plikstiņš.