Tīras grīdas katru dienu
2019. gada 13. decembris, 12:16

Diāna Zande atklāj savas intīmās kārtis un testē iRobot

Jauns.lv

Piecu bērnu mamma, psihoterapeite Diāna Zande līdztekus lekciju lasīšanai un darbam privātpraksē paguvusi radīt izzinošu spēli pieaugušajiem – kārtis ar 69 jautājumiem par seksualitāti.

Diāna Zande, kuras pieci bērni izauguši un sarūpējuši viņai jau arī piecus mazbērnus, atzīst, ka pašlaik beidzot dzīvo sev. Darbojas profesijā, kas sirdij tuva, strādā daudz, jo pati tā vēlas, bet brīvajā laikā kopā ar dzīvesbiedru Juri Sērmukšu, kas arī ir psihoterapeits, izbauda klusumu laukos, Mālpils pusē, kur pašu spēkiem top viņu māja, iet uz randiņiem un vakaros bužina savus pūkainos kaķus Rīgas dzīvoklī.

foto: Juris Rozenbergs
Diāna Zande ar dzīvesbiedru Juri Sērmukšu ziemā dažas dienas nedēļā dzīvo Rīgā, bet vasarās pamet pilsētas dzīvi pavisam un dzīvojas laukos, kur Juris rosās, būvējot māju, bet Diāna rušinās pa puķu dobēm. „Mums ir feini kopā,” arī 24. kopdzīves gadā atzīst pāris.

Dārzniece ar 48 metrus garu puķudobi

Rīgā Diāna Zande mīt četristabu dzīvoklī Purvciemā, kur atrodas arī viņas psihoterapijas privātprakse. Kas Jauns Diānu un Juri apciemo vienā no retajiem agrajiem vakariem, kad viņa ir brīva no darbiem agrāk nekā parasti. Diāna atklāj, ka pašlaik – gada aukstajā periodā – viņai ir kārtīgs pilsētas dzīves maratons, taču viņa nejūtas pārmocījusies darbos, jo gan ievēro balansu, lai slodze nekaitē veselībai, gan ir motivēta „kārtīgi saraut”, lai vasarā varētu ļauties pilnvērtīgai atpūtai laukos. Taču runa nav par zvilnēšanu saulītē – izrādās, Diāna ir kaismīga dārzniece.
„Tāpēc ziemā daudz, daudz un dikti strādāju, savukārt vasarā visu esmu pagriezusi uz otru pusi – tad pēc iespējas minimāli vadu lekcijas, augstskolā nav jābūt, arī projektu ir daudz mazāk. Uz terapeita praksi gan braucu un strādāju, bet visu pārējo laiku iespējami daudz pavadu laukos, kur nevienu neredzu, tikai čivina putniņi un gar degunu plivinās puķes. Tā ir mana dzīve uz zemes,” stāsta Diāna Zande, kas vēl novembra vidū stādīja augus savā jaunākajā dobē, kas ir 48 metrus gara un gandrīz pusotru metru plata. 

foto:
Lai gan uzaugusi Rīgā, Māras dīķa apkaimē pavadītās bērnības izjūtas Diānu allaž vilkusi pie dabas. Nu viņa ik vasaru bauda iespēju dzīvoties pa savu lauku māju Mālpils pusē.

„Vīrs Juris smejas, ka mana aizraušanās ar dobēm ir īpašs trakuma paveids. Viņš saka: „Ja gribu redzēt tevi laimīgu, rokās jāiedod lāpsta un šķēres, un tad tu visu dienu vari skraidīt riņķī un būt tik starojoša!” Tā arī ir,” pasmaida Diāna, atzīstot, ka gluži vienaldzīgs pret dārzu tomēr nav arī viņas dzīvesbiedrs. „Kad atbraucam uz laukiem, uzreiz abi ejam uz dārzu. Viņš skatās, kas ir apēdams, bet es skatos, kas ir saziedējis. Mani ēdamās lietas īpaši neinteresē, man pietiktu ar pusi upeņkrūma, ar pusi ābelītes.”

Prieks, ka bērni izauguši

Pašlaik ar vecākiem Rīgas dzīvoklī mitinās tikai divi jaunākie bērni – Kārlis (20) un Katrīna (17) –, un Diāna novērtē, ka ir brīva no aktīvās mammas pienākumiem. „Bērni izaug un aiziet. Un patiesībā tas ir forši! Tāda laime! Man tas tā patīk, ka varu aiz prieka lēkāt uz vienas kājas! Izbaudu, ka man vairs nepārtraukti nav jābūt katram klāt. Jā, tagad es varu ar vīrieti laukos no rīta laiski prātot, kur mēs dzersim kafiju. Vai pie puķu dobes? Tur mums ir špicains galdautiņš, smalkas porcelāna krūzītes, un tā mēs pie dobes malkojam kafiju...

Domāju, ja izdodas saglabāt attiecības līdz brieduma gadiem, tad tas ir feināk nekā medusmēnesī. Tāpēc, ka tagad jau ir saprašana, baudīšana, ko mēs tiešām nu jau protam. Mums ir laba sapratne. Jau ir 24 gadi, kopš esam kopā. Protams, dažreiz ņemamies kā traki, es kādreiz kādu skandālu uzrīkoju – man jau vajag! (Smejas.) Attiecībām galu galā jābūt dzīvām!

foto: Juris Rozenbergs

Mums kopā ir tiešām feini. Ejam uz randiņiem... Foršākais randiņš bija tāds, ka nakšņojām Rīgā viesnīcā. Viņš bija noorganizējis gidu pa Vecrīgu, un tā bija reāla ekskursija! Gide bija satraukusies, stāstīja, ka līdz šim strādājusi tikai ar zviedru grupām. Pirms ekskursijas viņa bija piekodinājusi silti saģērbties, jo neesot nekā sliktāka par nosalušiem tūristiem. Nebija ne jausmas, kas būs, taču tas bija tik interesanti, nudien! Gide dikti smuki „iztaustīja”, cik zinoši esam, un pārējo burvīgi izstāstīja. Pēc ekskursijas iegājām grāmatnīcā, nopirkām grāmatas, tad aizgājām uz kino un uz restorānu. Un vakarā gājām uz viesnīcu. Vai, cik tas bija labi! Tā ir kolosāla ideja, ko iesaku ikvienam – aizej un pārnakšņo viesnīcā savā pilsētā. Un izbaudi iespēju no rīta pabrokastot viesnīcā, ooo! Dievīgi. Vienkārši mierīgi pasēdi, nekas nav jāmazgā, pieej pie bufetes galda, ņem, ko vēlies, visu pienes un aiznes. Šo manu sajūsmu sevišķi sapratīs tie, kam ir vairāk par vienu bērnu,” pārliecināta ir Diāna Zande.

Kārtis ar intīmiem jautājumiem

Psihoterapeites darbā Diāna ievērojusi, ka pāri, sevišķi daudzi jaunie vecāki, attiecībās par maz laika un vērības velta savstarpējai komunikācijai. „Un tad veidojas tie bēdīgie gadījumi no sērijas – satikās divas ābola pusītes un... kopā sapuva. Šo frāzi bieži pieminu pāru nodarbībās. Jo, lai tas ābols būtu vesels, kaut kas tomēr ir jādara, nevis jādomā – lai nu kas, bet mīlestība jau nu gan notiks un noturēsies dabiski,” uzskata Diāna, kura tieši, iedvesmojoties no savām pāru terapijām, radījusi kārtis pieaugušajiem Parunāsim par seksualitāti ar 69 intīmiem, tomēr pilnīgi normāliem jautājumiem, ko spēles veidā partneriem ir iespēja izspēlēt, tādējādi gūstot priekšstatu par otra interesēm, vajadzībām un vēlmēm tuvības brīžos. 

foto: Juris Rozenbergs
Diāna ir gandarīta par savu jaunāko radošo veikumu – kārtīm ar 69 jautājumiem par seksualitāti. Viņa tic, ka pāriem šāds pamudinājums ik pa laikam izrunāties par katram nozīmīgām lietām intīmajā dzīvē būs lieliska dāvana.

„Par tādām lietām cilvēki lielākoties kautrējas runāt, bet, ja tā ir kārts, uz kuras ir konkrēts jautājums, tas atbrīvo un veicina komunikāciju. Jautājumi ir gan par atšķirīgajām seksuālajām vajadzībām, gan par atšķirīgajām seksuālajām gaidām no otra, gan vispār par savu vajadzību paušanu. Patiesībā, rakstot šos jautājumus, es arī sapratu, ko man pašai vajadzētu pārrunāt ar partneri,” atzīst Diāna, kura ir pārliecināta: „Domāju, ka uz svētkiem šīs kārtis būs brīnišķīga dāvana ikvienam pārim.”

Jaunais palīgs – robots Tontons

Bet par savu 2019. gada atklājumu un labāko dāvanu pašai sev Diāna Zande uzskata iepazīšanos ar kādu pavisam „praktisku puisi”, vārdā Tontons – tā viņa dēvē savu jauno palīgu, robotizēto putekļsūcēju iRobot Roomba 980, kas psiholoģi beidzot ir atbrīvojis gan no netīkamās nodarbes – grīdas tīrīšanas, gan no pūkaino mājas mīluļu – meinkūna jeb Menas jenotveidīgā kaķa Cēzara un Ņevas maskarādes šķirnes pārstāvja Alī jeb Alīša Apalīša – apmatojuma, kas Diānas un Jura mājoklī bijusi lielākā problēma. „Viņi ir riktīgi mīluļi, kas var arī kādu mušu noķert, bet, kad sāk skriet viens otram pakaļ, tad te ir īsts ārprāts! Viss iet pa gaisu, spalvas put! Un tad tās spalvas ir pa visu māju. Vislielākā bēdu ieleja bija viesistabas paklājs, ko nekādi nevarēju uzturēt normālā tīrības pakāpē tieši kaķu dēļ,” atklāj Diāna, piebilstot, ka regulāri ar slotu nācies skraidīt pa telpām, lai savāktu runču ķepiņās iznēsātos kaķu tualetes smilšu graudus.

foto: Juris Rozenbergs
„Atzīšos – manā psihoterapeites praksē grīdai ir speciāli piemeklēts tonis, lai neredz kaķu spalvas,” atzīstas Diāna. Nu pūkaiņu apmatojumu, tāpat kā pārējos sadzīves putekļus un gružus, perfekti savāc iRobot Roomba 980.

„Bet grīdu tīrīt man nekad nav paticis. Tāpēc jau labu laiku domāju, kā šo problēmu risināt. Šovasar vieni draugi, kuri ļoti ciena visādas mūsdienu tehnoloģijas, mums iedeva savu robotizēto putekļsūcēju. Tas gan bija pavisam parasts, kaut kāds Ķīnas verķītis, ko paņēmām izmēģināt. Palaidām pa māju, pavērojām un secinājām – tas tā smuki braukā pa grīdu, kaut ko tīra, un man dikti iepatikās doma, ka process notiek un man vairs nav tā slota jāvicina. Piebildīšu, ka ar kaķu spalvām gan šim robotam neveicās diži labi, tāpēc sāku domāt – jā, es gribētu sev robotu, bet jaudīgāku. Un re, kā dzīvē sanāk – cilvēks sāk domāt par to, ka viņš kaut ko grib, un te pēkšņi – hops! Pienāk diena X, un ir zvans, un man piedāvā notestēt iRobot! 
Kā mums iet? Pirmoreiz, kad palaidām iRobot viesistabā, tas diezgan ātri aizrijās ar kaķu spalvām. Gružu savākšanas tvertne drīz vien bija pilna, bet arī pūkas uz tepiķa aizvien bija. Tikai tad, kad iRobot istabu bija uzkopis kādu ceturto reizi, tepiķī pūku beidzot vairs nebija. Un tagad es tiešām jūtos laimīga! Jo tepiķis beidzot ir bez pūkām. Lai gan zupā kaķa spalvas aizvien ir,” aizrautīgi stāsta Diāna, palepodamās, ka meita Katrīna pirms dažiem gadiem vismaz pāris mēnešu savu kabatas naudu tērējusi kaķu našķos un ļoti cītīgi visu brīvo laiku viņus trenējusi apgūt dažādas komandas. „Cēzars, meinkūns, prot mazliet – tik vien kā iedot ķepu. Bet šis varonis (rāda uz Alī – KJ) prot dot ķepu, „dot pieci”, pacelties uz pakaļkājām un apgulties uz sāna. Ja neapguļas uz pareizā sāna, tad meita liek gulties uz otra, un viņš notusnīdamies to arī izdara! Alītis ir ļoti gudrs kaķis,” viņa pastāsta.

foto: Juris Rozenbergs
„iRobot man ir otra lielā laime aiz veļas žāvētāja – tajā ieliekot izmazgātās drēbes, tās nav jāgludina. Un robots, grīdas tīrītājs, – tagad varu teikt apgalvojuma formā – ir viena riktīgi noderīga lieta cilvēkiem, kam nepatīk vergot mājai, kam ir dzīvnieki, kam ir paklāji, kuriem ir bērni!” uzskaita Diāna.

„Bet par mājas uzkopšanu turpinot, vēl viena lieta, kas personīgi man ir ļoti būtiska – man patīk kārtība. Nepatīk, ka lietas mētājas pa grīdu, bet vīram un bērniem tā nav problēma – viņi mierīgi saliek mantas pa grīdu. Taču Tontons pieprasa, lai mantas būtu paceltas, un tas nozīmē, ka mēs kaut kādā brīdī esam sākuši mainīt paradumus – vienkārši sakopt savu vidi, lai iRobot var netraucēti braukāt un darīt savu darāmo. Tagad mājās ir patīkama tīrība un kārtība,” pārmaiņas novērtē pazīstamā psihoterapeite.

foto: Juris Rozenbergs
„Uzbraucot uz paklāja, robots uzņem jaudu, un pēc skaņas vien var dzirdēt, ka tas strādā tā „druknāk”. Tad mūsu Tontons pārtop par lauvu! Brīnījos, jautāju vīram, kāpēc robots ir tik skaļš, un viņš man bez mazākā pārsteiguma paskaidroja: „Nu viņam taču ir jauda! Ja būs kluss kā pelīte, tad kā pelīte arī čubināsies.”

„Nebiju iedomājusies, ka kādreiz tā priecāšos par kādu lietu, bet nu tas ir noticis. Tagad, kad Tontons visu tā godīgi, godprātīgi un nudien kārtīgi iztīra, ir neizsakāmi forša sajūta. Patīk tas, ka robots neskraida pa telpām kaut kādā haosā, bet tā ļoti prātīgi braukā – turp, atpakaļ, turp, atpakaļ – un, ja vajadzēs, nobrauks jau iztīrītai vietai pāri trešo reizi, līdz tā vieta būs tīra,” ievērojusi Diāna.

Ja toreiz mājās būtu tāds robots...

„Dažkārt domāju, kā vispār ir mainījusies mana dzīve kopš brīža, kad mums piedzima piektais bērns, kad dzīvojām divistabu dzīvoklī un brīžiem nesapratām, vai vispār esam pie pilna saprāta vai to jau zaudējuši. Kad mums vēl nebija veļas žāvētāja un pa visu dzīvokli karājās izžauta veļa, visur bija kliedzieni, bardaks visriņķī un milzīgie zupas grāpji... Tā sadzīve bija diezgan sarežģīta, bet jārēķinās, ka tajā laikā jau bija arī jaunības kapacitāte. Daudz ko varēju laist vienkārši gar ausīm, un ērtības vēl nebija tik svarīgas.

foto: Juris Rozenbergs
„Kad ciemos atbrauc mazbērni, priecājamies, cik forši, jo viņi ir ne tikai mīļi, bet pie mums arī piestrādā par grīdlupatām,” smej Diāna, paskaidrojot: „Bērni „izbrauc” pa pagultēm, savāc visus putekļus un izlien laukā, aplipuši ar kaķu spalvām. Nekas, jo veselīga deva putekļu un veselīga deva cūcības spēcina imunitāti, – tā tas ir! Bet, protams, man daudz vairāk patīk, ja bērni no gultas apakšas izlien laukā tīri. Un tagad tas ir iespējams, pateicoties iRobot, kas pakļūst pat zem ļoti zemām virsmām.”

Bet tagad es saprotu, ka faktiski jaunāko bērnu pirmajos dzīves gados mēs ar vīru patiešām daudz strīdējāmies tieši šo saimniecisko iemeslu dēļ. Tieši tāpēc, ka viss ir pieblīvēts, visur ir kaut kas nomests, visur ir putekļi, nemitīgi kaut kas jāmazgā... Tajā laikā šī saimnieciskā dzīve bija tik paģēroša un viss bija jādara pašiem, jo mums nav bijuši nekādi palīgspēki, kā auklītes vai mājkalpotājas. Līdz ar to sadzīviskās rūpes paņēma no mums to laiku, ko būtu varējuši atvēlēt vienkārši cilvēciskām attiecībām,” spriež Diāna, prātojot: „Patiešām domāju, ka šajā kontekstā jaunajām ģimenēm iRobot varētu būt ļoti liels atspaids. Mums tolaik tāda nebija, bet es noteikti būtu ko tādu novērtējusi. Viennozīmīgi – tā man šķiet tagad. Bet šobrīd, kad bērni ir izauguši, vairs nav tādas nekārtības mājoklī, ir arī daudz plašākas telpas, un, kad man ir daudz svarīgākas ērtības, tad man šīs telpas apkopšanai atkal negribas tērēt tik daudz sava vai sava partnera laika. Tāpēc, man šķiet, jebkurā vecumā iRobot ir tāda laba dāvana sev: tas ir laiks sev, baudīšana – sev. Lai dzīvo tehnoloģijas!”

Par iRobot Roomba 980

foto: Juris Rozenbergs

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī, izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts. iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Gribi izvēlēties savam mājoklim vispiemērotāko modeli? Piesaki testu un izmēģini! Vairāk informācijas www.iRobot.lv.

Tālr. 20244222

3+ ģimenēm draudzīgas atlaides iRobot iegādei

Vairāk info :