foto: Pixabay.com
Mazgājam lieveni un mājas sienas
Noderīgi ikdienā
2018. gada 10. oktobris, 12:29

Mazgājam lieveni un mājas sienas

"100 Labi Padomi"

Līdzīgi kā mazgājam logus, ik pa laikam der notīrīt arī mājas lieveni un sienas, lai mājas fasāde neatkarīgi no tā, kāds materiāls izmantots tās apdarē, nezaudētu skatu.

Nama ārpuse cieš no mitruma, mehāniskiem bojājumiem, ķēpājumiem. Āra sienas un lieveni bojā arī gaisa piesārņojums – skābais gaiss, sāļi no ielām un putekļi, kas uz tiem nosēžas.

Nesakopta fasāde var tapt par mājvietu dažādiem mikroorganismiem – pelējuma sēnītēm, aļģēm un sūnām.

3 dabai draudzīgas receptes

1. Etiķa un šķidro ziepju maisījums pret pelējumu.

300 ml šķidrās ziepes (bez košu krāsu piejaukuma, kas var atstāt pēdas, un bez roku ādu saudzējoša efekta – krēma klātbūtne nav vēlama) iejauc litrā silta ūdens un kārtīgi samaisa. Šķīdumā iemaisa ½ l galda etiķa un vēlreiz samaisa. Ar iegūto masu nomazgā kāpnes un sienas. Noskalo ar dārza šļūteni.

foto: Pixabay.com

2. Smilšu pasta pret sūnām.

Veļas ziepju gabalu sarīvē un izšķīdina ½ l ūdens. Iemaisa sauju tīras upes vai jūras smiltis. Lieto sūnu skarto vietu noberšanai un noskalo ar ūdeni.

3. Sodas putas pret traipiem.

3 ēdk. dzeramās sodas samaisa ar šķidrajām ziepēm (bez jau minētajiem piejaukumiem). Ar dakšiņu uzputo. Liek uz švammes un tīra traipu vietas. Noskalo ar ūdeni.

Zināšanai:

Lielākām privātmājām vienkāršu fasādes tīrīšanu var veikt profesionālas tīrītāju firmas, bet sarežģītāku sakopšanu (ar smilšu strūklu vai ķīmiskiem līdzekļiem) piedāvā daudzu būvfirmu speciālisti.