foto: nkc.gov.lv
Pirmo reizi vēsturē Kannu kinofestivāla konkursā iekļauta Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma
Režisora Ginta Zilbaloža jaunās animācijass filmas "Straume" galvenais varonis ir kaķis.
Kino
2024. gada 22. aprīlis, 19:29

Pirmo reizi vēsturē Kannu kinofestivāla konkursā iekļauta Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Režisora Ginta Zilbaloža jaunā animācijas filma "Straume" ("Flow") iekļauta 77. Kannu kinofestivāla konkursa programmā “Īpašais skatiens". Šis ir pirmais gadījums vēsturē, kad Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma iekļauta Kannu festivāla konkursā.

“Jūtos pagodināts, ka filma Straume ir izturējusi milzīgu konkurenci un tiks izrādīta Kannu kinofestivālā. Pēdējie pieci gadi manā dzīvē, strādājot pie šīs filmas, ir bijuši ļoti intensīvi un izaicinājumu piepildīti, un es ar patiesu nepacietību gaidu, kad beidzot skatītāji varēs filmu redzēt. Tas, ka Straume pasaules pirmizrādi piedzīvos festivālā, kur animācija tiek iekļauta ļoti reti, nes man milzīgu gandarījumu, jo filmas stāsts ir man ļoti personisks, un tas liek domāt, ka ir izdevies atrast saikni ar skatītājiem, izmantojot pavisam tīru kino valodu,” vēsta filmas režisors Gints Zilbalodis.

Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas Straume darbība norisinās krāšņā un cilvēku pamestā, pārplūdušā pasaulē. Filmas centrālais varonis ir ļoti patstāvīgs un neatkarīgs Kaķis, kurš pieradis visu dzīvē darīt viens pats, – patiesību sakot, viņam citi dzīvnieki tā īsti nepatīk. Kaķim, kurš ļoti baidās no ūdens, lielu plūdu dēļ nākas pamest mājas un tomēr atrast kopīgu valodu ar citiem dzīvniekiem, rodot patvērumu nelielā laivā. Uz klāja nāksies sadzīvot ar līderi Putnu, pacifistu Kapibaru, paļāvīgo Suni un mantu vācēju Lemuru, lai izdzīvotu applūdušajā pasaulē, kura ar katru brīdi šķiet arvien draudīgāka. Kaķim būs jāpieņem lēmums – būt neatkarīgam vai sadarboties.

"Īpašais skatiens" ir Kannu kinofestivāla oficiālā konkursa „otrā” programma, kurā ik gadu tiek demonstrētas aptuveni 20 filmas no visas pasaules ar neparastu, oriģinālu māksliniecisko redzējumu. Konkursa žūriju šogad vadīs un filmu "Straume" vērtēs pazīstamais kanādiešu režisors Ksavjē Dolans.