foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Leģendārais režisors Ivars Seleckis pirms 90. jubilejas atklāj ilgmūžības noslēpumu
Ivars Seleckis.
Slavenības
2024. gada 20. aprīlis, 10:02

Leģendārais režisors Ivars Seleckis pirms 90. jubilejas atklāj ilgmūžības noslēpumu

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Leģendārais latviešu kinooperators un režisors Ivars Seleckis ir ļoti rosīgs. Viņš ar savu klātbūtni pagodina gan filmu pirmizrādes, gan citus kolēģiem svarīgus pasākumus, un šķiet gandrīz neticami, ka jau šā gada septembrī svinēs savu 90. dzimšanas dienu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Beidzamā laikā Ivaram Seleckim neatņemams aksesuārs ir nozīmīte zivs formā, kas piesprausta pie žaketes atloka. Nozīmīte ir atceļojusi līdzi no Amerikas brauciena un atgādina par Malibu, kur pirms dažiem gadiem kinorežisors esot ķēris zivis.

Ivars Seleckis sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" teic – par gaidāmo lielo dzīves notikumu, kad šajā rudenī tiks svinēta 90. jubileja, viņam vēl nav bijis vaļas pat domāt. “Kaut kas jau būs manā jubilejā, bet kas, vēl īsti nezinu, vēl jau ir laiks, lai sagatavotos. Pats nu gan neko neplānoju,” koķeti nosaka režisors.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Filmas "Marijas klusums" pirmizrādē Ivars Seleckis saskandina glāzi vīna ar kolēģi, leģendāro kinooperatoru Miku Zvirbuli. Abiem kino meistariem bagātīgs dzīves gājums. Seleckis 90. jubileju svinēs 22. septembrī, savukārt Zvirbulim 9. novembrī tiks atzīmēta 87. dzimšanas diena.

Vaicāts, kā jūtas pirms 90. dzimšanas dienas, viņš teic – tā, ka to gadu nemaz nebūtu: “Ir tāda pati sajūta, kā bija 50 un 60 gados.” Seleckis uzskata, ka ilga mūža noslēpums ir nemitīga rosība: “Es gan vairs neko nefilmēju, bet joprojām strādāju. Ar veselību viss ir vislabākajā kārtībā. Man nekas nekaiš, un es pilnīgi nekādas zāles nelietoju. Noteikti arī mani senči ir jāmin šajā sakarā. Esmu mantojis sava vectētiņa – zemnieka – gēnus, viņš lietoja uzturā labu pārtiku un rudzu maizi. Es jau gan pagrēkoju ar neveselīgu uzturu, bet no vectētiņa mantotā labā gēnu sistēma to visu panes. Domāju, ka lielā mērā tā ilgdzīvošana no senčiem ir atkarīga – man tā ir zemnieka izturība.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ivars Seleckis ar sievu kinomontāžas režisori Maiju Selecku laulībā nodzīvojis jau 63 gadus.