foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru spiesti pamest Rīgu. Kāpēc tā?
Vasarā apritēs jau 64 gadi, kopš Imants un Vaira apprecējās. Nu abi svinēja Imanta memuāru izdošanu un 90. jubileju. Jau nākamajā dienā eksprezidente ar kungu pameta Rīgu un devās uz lauku māju Īvandē.
Slavenības
2024. gada 4. aprīlis, 05:51

Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru spiesti pamest Rīgu. Kāpēc tā?

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

28. martā, kad Rīgas Latviešu biedrības namā bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sacīja uzrunu sava laulātā drauga Imanta Freiberga autobiogrāfiskās grāmatas "Dari, kas jādara" atklāšanā, pār jumtu viens aiz otra pārlaidās NATO iznīcinātāji, ar dobju troksni slāpējot eksprezidentes sacīto.

Imanta Freiberga grāmatas "Dari, kas jādara" atvēršanas svētki

Imanta Freiberga autobiogrāfiskās grāmatas "Dari, kas jādara" atvēršanas svētki 2024. gada 28. martā Rīgas Latviešu biedrības namā.

gallery icon

Uz šo situāciju Vaira Vīķe-Freiberga reaģēja, izliekoties, it kā šis troksnis viņu absolūti netraucē. Viņas skatiens ne mirkli netika pavērsts uz augšu, no kurienes bija dzirdama iznīcinātāju draudīgā skaņa. Var teikt, ka Vaira ne aci nepamirkšķināja, vien stoiciskā mierā norunāja savu sakāmo.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vaira Vīķe-Freiberga.

Agrā bērnībā tieši kara šausmu dēļ viņa, vēl pavisam maza meitene, ar ģimeni devās bēgļu gaitās prom no Latvijas, kā rezultātā viņas mūža liela daļa ir aizritējusi emigrācijā Kanādā. Tāpat kā eksprezidentes vīram Imantam Freibergam, kas savas atmiņas, tostarp par bēgšanu no dzimtenes, pēc tam sekojošajām bēgļu gaitām Vācijā un Francijā, kā arī turpmāko dzīvesgājumu Kanādā un atgriešanos dzimtenē, ir aprakstījis savos memuāros.

Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu.

gallery icon

Uz grāmatas atklāšanas svinībām sveikt Imantu Freibergu un Vairu Vīķi-Freibergu ieradās gan abu pieaugušie bērni – dēls Kārlis Freibergs ar sievu Lindu un atvasēm un meita Indra ar dēlu Ivaru –, gan virkne svarīgu un prominentu viesu, ar ko Freibergu pārim ir ciešas un cieņpilnas attiecības. Viesu vidū bija arī eksprezidenti Valdis Zatlers un Egils Levits, bet Raimondu Vējoni pārstāvēja viņa dzīvesbiedre Iveta Vējone. Pasākums ilga teju četras stundas, jo līdztekus grāmatas klajā laišanai sirsnīgā gaisotnē ar torti, tostiem, dziesmām un bučošanu Imants Freibergs tika arīdzan godināts 90. jubilejā, kas apritēja 12. martā, kad eksprezidente ar kungu bija vizītē Azerbaidžānā.

Pasākuma izskaņā žurnālam "Kas Jauns" Imants Freibergs atklāja, ka jau nākamajā dienā abi ar kundzi pametīs Rīgu un dosies uz savu lauku īpašumu Kuldīgas novada Īvandes pagastā. Tiesa, ne gluži tāpēc, ka pāri būtu satraukusi NATO iznīcinātāju rūkoņa virs galvas, bet gan tīri praktiska iemesla dēļ.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vasarā apritēs jau 64 gadi, kopš Imants un Vaira apprecējās. Nu abi svinēja Imanta memuāru izdošanu un 90. jubileju. Jau nākamajā dienā eksprezidente ar kungu pameta Rīgu un devās uz lauku māju Īvandē.

Proti, Brīvības ielas namā, kur Rīgā mīt Vaira, Imants, viņu meita Indra un mazdēls Ivars, sabojājies lifts. “To tūlīt sāk labot, un remontēšana būs trīs mēnešus. Mums no sestā stāva izstaigāt kājām augšā un lejā ir neiespējamā misija. Es vēl varētu mēģināt, taču Vaira noteikti ne. Tāpēc uz šiem trim mēnešiem Rīgu pametam un dzīvosim laukos,” stāsta Imants Freibergs, atklājot, ka tur abi ar eksprezidenti ne tikai nodosies dabas baudīšanai, bet arī rakstudarbiem. “Kolīdz savedīšu kārtībā savas grāmatvedības lietas, ko ilgu laiku aizņemtības dēļ biju atstājis novārtā, ķeršos pie nākamās grāmatas rakstīšanas, savukārt Vaira pievērsīsies savu memuāru turpināšanai. Pagaidām viņa ir uzrakstījusi sadaļu par savu bērnību, bet vēl ir daudz, daudz stāstāma par tālāko dzīves ceļu,” pavasara un vasaras plānus ieskicē Freiberga kungs.

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīves ainiņas

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīves ainiņas.

gallery icon

Interesantus fragmentus no Freiberga autobiogrāfijas, kurā netrūkst līdz šim nezināmu faktu par pāra laulības dzīvi, lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!