Repera Gustavo autobiogrāfijas atklāšanas svētki

2024. gada 28. februārī Rīgā, mākslas centrā "Zuzeum" reperis Gustavo prezentēja savu autobiogrāfiju "Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi".

gallery icon
Slavenības
2024. gada 5. marts, 05:55

Reperis Gustavo atklāj, ka četras reizes bijis tuvu nāvei

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Ar līdz šim publiski vēl neizskanējušiem notikumiem no savas dzīves klajā nācis reperis Gustavo.

Viņš uzrakstījis autobiogrāfiju "Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi", grāmatā atklāti maz zināmi un vēl pat nedzirdēti stāsti par vairākām Gustavo pieredzēm, sarežģītajām attiecībām ar vecākiem, mūziku un sievietēm.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Rakstīt grāmatu bija vismaz piecas reizes vieglāk nekā radīt dziesmu tekstus,” atzīstas reperis, piebilstot: “Grāmata varētu būt saistoša tiem, kurus interesē šis mūzikas žanrs, jo grāmata ir arī par hiphopu Latvijā. Tāpat tā būs interesanta ne tikai manas daiļrades cienītājiem, bet arī citiem cilvēkiem.”

Vai 45 gadu vecumā nav par agru rakstīt autobiogrāfiju? “Grāmatas pamatā ir dziesmu teksti, kas papildināti ar stāstiem, kad un kādos apstākļos tie tapa. Bet šī jau nav mana pilnā autobiogrāfija, te aprakstīti tikai desmit gadi – laika posms no 2001. līdz 2011. gadam. Tā ka man vēl ir un ir, ko rakstīt, ne vienai vien grāmatai sanāks,” skaidro Gustavo, un, žurnāla "Kas Jauns" vaicāts, cik atklāts bijis savos stāstos, atbild: “Lielākā daļa no tiem ir iepriekš nedzirdēti, un šķiet, ka esmu bijis ļoti atklāts. Piemēram, atklājot savas četras pirmsnāves pieredzes, reizes, kad vēl pavisam, pavisam nedaudz, un viss varēja beigties...”

Kas tad tik traks ar Gustavo notika, kas varēja novest pie nāves? Piemēram, 2001. gada augustā, braucot mājās no koncerta Kuldīgā, reperis ar grupas biedriem avarēja. Gustavo atjēdzās ar seju stiklos, pavisam dīvainā pozā. Viņš bija sēdējis auto aizmugurē un iemidzis, kad mašīna nolidoja no ceļa un apgāzās uz jumta. “Atceros, miegā šķita, ka nez kāpēc man vairāki cilvēki intensīvi sit pa galvu. Pēc brīža sitienu sērija beidzās un iestājās klusums,” grāmatā raksta Gustavo.

Savukārt gadu vēlāk Gustavo ar māsu Annu un vairākiem draugiem nolēma izmēģināt izpletņlēkšanu, un tieši viņa izpletnis atvērās tikai daļēji, un mūziķis straujā tempā krita zemē, turklāt galva bija saspiesta starp izpletņa trosēm. Par laimi, Gustavo izdevās kaut kādā veidā panākt, ka izpletnis atveras pilnībā, un viņš nenositās.

2004. gada rudenī reperis saslima. Viņam bija spēcīgas klepus lēkmes, kas traucēja pat iemigt, taču pie ārsta mūziķis nedevās, līdz viņa toreizējā draudzene Evita kopā ar Gustavo vecākiem tomēr pierunāja aizbraukt līdz slimnīcai. Tur konstatēja ieilgušu plaušu karsoni diezgan kritiskā stadijā, bet, lietojot kādas jaunas zāles, kas varētu stabilizēt veselības stāvokli, Gustavo jau nākamajā dienā sāka vemt, viņam vairs nebija spēka parunāt, turklāt palika kurls ar kreiso ausi. “Grimu pārdomās par to, ko iesākšu mūzikā, būdams puskurls? Bet spēka par to pārdzīvot nebija, jo krietni vien vairāk mani nodarbināja jautājums, vai es vispār izdzīvošu,” atceras Gustavo, kam tomēr izdevies atlabt.

Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās"

Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās" 2023. gada 23. martā

gallery icon

Vēl 2008. gadā viņš piedzīvojis tādas fiziskas sāpes, kādas nenovēl nevienam. Toreiz, atgriežoties mājās no drauga kroga atklāšanas, reperis ar seju pa priekšu nogāzās pa trepēm tā, ka palicis nekustīgi guļam. Viņa pavadone ilgi mēģinājusi dabūt Gustavo pie samaņas, bet nākamajā rītā mūziķis secināja, ka sejas viena puse izšķaidīta un piepampusi, turklāt nenormāli sāpējis sprands. Un arī šoreiz viņš ticis cauri salīdzinoši sveikā – bez mugurkaula skriemeļu lūzumiem, vien kakls bijis nedaudz sastiepts, un pamatīgi traumēta seja.