foto: Valsts kanceleja.
VID bijusī vadītāja Ieva Jaunzeme saņem 22 tūkstošu eiro kompensāciju un bauda kultūru Vīnē
Ieva Jaunzeme.
Slavenības
2024. gada 4. marts, 05:22

VID bijusī vadītāja Ieva Jaunzeme saņem 22 tūkstošu eiro kompensāciju un bauda kultūru Vīnē

Žurnāls "Kas Jauns"

Februāra vidū darbu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā sāka Baiba Šmite-Roķe. Bet viņas priekštece Ieva Jaunzeme pēc aiziešana no darba uzreiz devās atpūtā – Vīnē apmeklē kultūras pasākumus, baudot operas. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", viņa to var atļauties - aizejot Ieva tikusi pie kompensācijas gandrīz 22 tūkstošu eiro apmērā.

“Šodien baudīšu Dž. Pučīni Il Trittico Vīnes operā,” tā aizvadītajā nedēļā soctīklos palepojās Jaunzeme, atrādot foto, kas, kā noprotams, uzņemts Vīnes Valsts operas telpās.

Dienu vēlāk nākamais foto – šoreiz Jaunzeme devās klausīties Gaetāno Doniceti operu "Dons Paskvāle". “Brīnišķīgas balsis un apbrīnojams tēlojums,” raksturoja viņa.

Aizrādījums un atstādināšana

Ieva Jaunzeme VID vadītājas amatā darbu uzsāka 2019. gada februārī. Savukārt pērn vasarā Jaunzeme Finanšu ministrijai tika nodevusi iesniegumu, kurā informēja, ka vēlas ar 11. februāri, kad viņai beidzas amata pilnvaru termiņš, izbeigt valsts civildienesta attiecības attiecīgajā amatā. Vienvārdsakot, lika noprast, ka atkārtoti uz amatu nekandidēs un jaunā konkursā uz VID vadītāja vietu nepiedalīsies.

Neko gludi arī Jaunzemei šajā amatā neklājās. Kad "PricewaterhouseCoopers" veica VID darbības un stratēģijas analīzi, VID attīstības un darbības rezultatīvo rādītāju novērtējumu, secinājums bija – kopējā mērķu izpilde ir iekavējusies. Tāpat secināts, ka, pretēji plānotajam, samazinājusies sabiedrības uzticēšanās VID, krities arī klientu apmierinātības līmenis. Un finanšu ministrs pat vairākkārt ar rezolūcijām Jaunzemei bija noteicis konkrētu uzdevumu izpildi, jo tika konstatēts, ka uzdevumi netiek pildīti, kā arī tika ierosināta dienesta pārbaude par audita ieteikumu neieviešanu, kuras rezultātā izteikts aizrādījums. Uz nepilnībām un nepieciešamiem uzlabojumiem VID darbībā tika norādījusi arī Valsts kontrole.

Uz laiku Jaunzemei arī bija nācies pārtraukt pildīt amata pienākumus – aizpērn septembrī finanšu ministrs Jānis Reirs ierosināja disciplinārlietu un viņu atstādināja. Rīkojums tika izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un VID Iekšējās drošības pārvaldes veiktajām vairāku VID darbinieku aizturēšanām, tostarp Nodokļu un muitas policijā. 2023. gada janvārī Jaunzeme atgriezās amatā.

Ienākumi – 4000 eiro mēnesī

Nu Jaunzeme darbu VID ģenerāldirektores amatā beigusi. Ko tad viņa pa šiem gadiem nopelnījusi? Jaunākā amatpersonas deklarācija, kas jāiesniedz pēc amata beigšanas, vēl nav pieejama, ir zināmi vien dati par 2022. gadu. Un tajos redzams, ka Jaunzeme sakrājusi vairāk nekā 42 tūkstošus eiro, viņas īpašumā ir zeme un dzīvoklis Rīgā, nav ne parādu, ne veiktu aizdevumu. 2022. gada alga kā VID vadītājai viņai bija 42 tūkstoši eiro, vēl 500 eiro bijis kā pabalsts, 645 un 501 eiro nākuši kā apdrošināšanas atlīdzības, bet 4097 eiro kontā ieskaitījis bērnu tēvs Gvido Romeiko – tie bijuši “ar nepilngadīgā bērna interešu pulciņu apmaksu un citu pasākumu apmaksu saistīti kompensējoši maksājumi”. Tā nu kopējie Jaunzemes ienākumi 2022. gadā bijuši 47,8 tūkstoši eiro jeb gandrīz četri tūkstoši eiro mēnesī. Jāatzīmē, ka tie ir bruto ienākumi, līdz ar to izriet, ka viņas reālie ienākumi “uz rokas” ir mazāki.

2019. gadā, kad Jaunzeme stājās VID vadītājas amatā, viņa deklarācijā norādīja bezskaidrās naudas uzkrājumus 26 tūkstošu eiro apmērā – tātad var sarēķināt, ka pa četriem gadiem viņas uzkrājumi pieauguši par 16 tūkstošiem. Vai tagad, kad darbs VID vadītājas amatā beigts, Jaunzemei pienākas kāda kompensācija? Kā "Kas Jauns" informēja Finanšu ministrijā, kas juridiski ir VID ģenerāldirektora darba devējs, pamatojoties uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, VID bijušajai ģenerāldirektorei var izmaksāt atlaišanas pabalstu trīs mēnešalgu apmērā. Un VID apstiprināja – Ievai Jaunzemei izmaksāts atlaiša­nas pabalsts triju mēnešalgu apmērā, proti, 21 888,00 eiro (bruto).